Anklaget for tyveri av hundebur

Skjermdump fra Youtube

Iditarodkjøreren Jason Mackey fra Nenana (45) ble torsdag anklaget for å ha stjålet fire hundebur fra en annen kjører etter målgangen i Nome 2017.

Mackey står dermed overfor en anklage på mindre tyveri, såkalt «misdemeanor» i det amerikanske rettsystemet. Det innebærer en lavere grad av lovbrudd, i følge Alaska Dispatch News.

Ifølge anmeldelsen som ble innlevert i tingsretten i Nome på torsdag, ringte Iditarodskjøreren Alan Eischens selv politiet i Nome den 25. april, altså mer enn en måned etter at over 1000 kilometer lange løpet var over.

Eischens forklarte til politiet at Mackey stjal fire av hans hundebur, og at han selv har anslått at hver bur kostet 150 dollar. Han skal også ha gitt politiet navn på to vitner, ifølge anmeldelsen. En anmeldelse som ble underskrevet av assistentdistriktsadvokat Tom Jamgochian, som selv er hundekjører og konkurrerte i Iditarod i 2016.

Mackey nektet, i en telefonsamtale tidlig torsdag kveld med ADN, flere ganger for påstandene og bestrider at han hadde i det hele tatt er blitt anmeldt.

I anmeldelsen heter det videre at etter løpet i 2017 ble Mackeys hunder sendt med fly fra Nome til Anchorage, ettersom det er kjørernes eget ansvar å transportere sine hunder hjem fra Nome. Det var i Anchorage at de to vitnene skal ha plukket opp Mackeys hunder, hvorav den ene husker i ettertid å ha sett et «par» av burene med Eischens navn på. Det andre vitnet sa at han husket å ha sett «muligens fire» bur med Eischens navn på.

En fraktseddel signert av Mackey, og senere mottatt av politiet i Nome, viser at kjøreren hadde sendt to paller med levende hunder fra Nome til Anchorage.

Eischens, sier på telefon torsdag fra sin kennel i Wasilla til ADN, at det var første gang han hørte at tyveripåtalen mot Mackey var blitt utstedt. Han ville derfor ikke kommentere saken før han hadde snakket med advokat. Likevel presiserer han at det ikke snakk om at det er hunder som er tatt – bare bur.

Eischens fullførte 2017-løpet på 62. plass med fullt spann på 16 hunder. Jason Mackey, bror til fire ganger vinner av Iditarod Lance Mackey, kom i mål på en 21. plass med ni hunder.

Jason Mackeys første opptreden i retten for tyverisaken er planlagt til 3. november i Nome. Hvis han er funnet skyldig i tyveriet, kan Mackey risikere opp til 30 dagers fengsel og en maksimal bot på $ 25.000, ifølge advokat Jamgochian.

– Hvis statens anklagere derimot kan bevise at Mackeys overlagt gikk inn for tyveriet kan han bli idømt til et år i fengsel, sa Jamgochian til ADN.

 

Tagger
Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close