Vinterdans: Utgifter og kalorier

Det koster å få nok kalorier i kulda. Vi har fått tak i en kalkulator. Den gjør ikke kalorifesten billigere, men langt mer oversiktlig.

Av: Marit Beate Kasin // www.vinterdans.com. Bildet over: Det er kalde dager og det skaper ekstra utfordringer for oss hundekjørere.

Det går utrolig mye mat for å holde en langdistanse løpskennel i gang. Det er flere enn oss som melder om både dobbelt og trippelt forbruk av tørrfor og kjøtt i de mest treningstette månedene. Det er en ting jeg har lært med sikkerhet; det nytter ikke å gjøre noe lettvint med foring på denne tiden av året. Det handler hele tiden om å være i forkant, og klargjøre neste måltid.

Flere hunder, mer trening

Vi merker det ekstra godt i år, med fem unghunder, som virkelig hiver nedpå med stor appetitt. I tillegg har vi økt treningsvolumet noe denne sesongen. Begge deler fører til at kaloriforbruket går opp.

Inspirert av Aron Burmeisters prat på Hundekjørerseminaret – om å vite hva du forer med – har vi leitet etter en enkel måte å skaffe oss en totaloversikt på hva vi putter i kjeften på bikkjene. Hvor mange kalorier får de egentlig i løpet av en dag? Og hvor mye kjøtt skal vi pakke til løp og trening, for å matche forbruket? Hvor mye omsettelig energi er det i kjøttet og foret vi bruker?

Kalorikalkulator

Marte Heilemann på Vom og hundemat kom oss til unnsetning. Vi fikk tilsendt en energikalkulator – en utregningstabell som man kan fylle inn prosenten av fett, protein og stivelse i tørrfôr og kjøtt og hvor mye man gir. Da får man vite nøyaktig fordelingen av energi fra fett og fra protein og antall kilokalorier i totalblandingen.

For vår del, som bruker Canimat-tørrfor og Vom og hundemat-kjøtt, viser kalkulatoren at en kilo kjøtt gir 2310 kcal og en kilo Canimat gir 3950 kcal.

På denne måten kan vi finjustere foringa, få en oversikt på det vi putter i bikkjene, og sjonglere med antall kalorier etter forbruket.

Om man tar høyde for at hundene, på lange, krevende og kalde dager i selen, trenger opp mot 7–8000 kcal i døgnet, vet vi nå nøyaktig hva vi må pakke i sleden og gi bikkjene for at de skal holde vekta.

(Saken fortsetter under bildet)

FullSizeRender.jpg

Det hogges og tines fortløpende for å holde tritt med kaloriforbruket hos bikkjene. 

Prøver oss fram

Vi merker stor forskjell på hvordan og hva vi forer bikkjene med nå, sammenlignet med de første årene. Jeg tror vi har prøvd 10–12 ulike tørrfor-merker, før vi falt ned på Canimat, som vi har brukt i tre sesonger, fordi det har fungert veldig bra i kombinasjon med Vom og hundemat. Men det er fortsatt prøving og feiling.

Her om dagen ga jeg bikkjene tørrfor-kuler med vann iblandet fiskeolje. Det ga oppkast på to hunder. Det samme gjentok seg ved en anledning til. Olje i vann på denne måten var ingen suksess … På en annen tur snacket jeg kun med fett. Da ble de raskt matlei, selv om det var kaldt. Jeg husker at flere hunder i spannet fikk løse mager på F400 et år. Jeg fikk beskjed om at de måtte ha mye vann og hydreres, men kjøttsuppe er ikke alltid tingen, og resultatet ble enda løsere mager.

Kunsten å fôre

Slik prøver vi oss fram, og det er ikke til å legge skjul på at foring er mer komplisert enn kalorier inn og kalorier ut. Det komplekse ved kalorifesten merket vi også på FL1000 i mars. Flere fikk hunder som ble for tynne. Å klare å holde vekta og appetitten oppe i slike ekstreme forhold krever erfaring. Ikke bare varierer behovene fra individ til individ, men også fra time til time, basert på vær, føre og tilstand.

Jeg ser fram til den dagen vi behersker denne kunsten så godt det lar seg gjøre. For en ting har vi merket, prestasjoner i langdistanse hundekjøring handler mye om kvaliteten på foringa.

telen.jpg

I år har vi fem unghunder, som virkelig hiver nedpå med stor appetitt. I tillegg har vi økt treningsvolumet noe denne sesongen. Begge deler fører til at kaloriforbruket går opp.

Tagger
Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close