Det ultimate hundedekkenet

Dekkenet er laget av produkt­uvikler hos Non Stop, Sebastian Plur Nilsen. Alle bildene er av spannet til Thomas Wærner under Iditarod for to år siden. Foto: Jon Flaa

to år har jeg fått prøve Non Stop-langdistansedekken, på langtur og løp. Erfaringen er at dette er den ultimate løsningen for oss som er mye ute med hunder i kaldt og vanskelig vær.

Av Inge Bugge Knudsen
Brukt under ekstreme forhold

For det første er de like gode ute på sporet som på sjekkpunkt eller i teltleiren. Dekkenet er isolert med en primaloftvariant som gjør at det isolerer godt, samtidig som det beholder passform og bevegelighet.

Non Stop har fått prøvd ut sine dekkener på de to lengste sledehundløpene i Alaska gjennom å sponse Joar Leifset Ulsom og Thomas Wærner. Leifset Ulsom brukte Non Stop langdistansedekken på Yukon Quest hvor han opplevde tempera-turer godt nede på 50-tallet og har sagt at både hunder og dekkener fungerte bra i kulda. Hundene til Thomas Wærner gikk Iditarod med Non Stop-dekkener kontinuerlig i ni døgn, hvor det tidvis var både 55 blå og vind. Dette sier vel det meste.

Du behøver med andre ord ikke å ha med flere sett til de mest tynnpelsa hundene – de kan bare bruke det samme dekkenet hele løpet, og i moderat vintervær med tilgang til halm kan nok ullpleddene også bli hjemme i sofaen.

Klaff under

Skallstoffet består av en solid, vanntett ripstop. Dette holder seg mykt i lave temperaturer, samtidig med at det tåler mye bjørkekvist og skarekanter. På innsiden er det en tynn ripstop som hindrer is og snø i å feste seg. Både utsiden og innsiden er enkle å holde rene ved at piss og andre godsaker fra sjekkpunkthalmen lett kan børstes vekk.

Det dekker godt over viktige kroppsdeler på hunden. Skuldre og bryst beskyttes i front og hofter og lår dekkes tilsvarende bak, uten at det blir for stort og blafrete.

Under er langdistansedekkenet utstyrt med en fôret klaff som holder dekkenet på plass, i tillegg til en avtakbar klaff som først og fremst skjermer hannhundens penis, men også dekker godt under mageregionen- og beskytter mot snø og kulde, samt bidrar til å holde dekkenet på plass når nordavinden puster på bakfra. Jeg bruker derfor også denne klaffen på tispene, men tar den alltid av når hundene skal hvile.

Holder seg på plass

En god klaff foran på brystet og den nevnte under buken, gjør at det er veldig enkelt å ta av og på dekkenet. Solide og brede borrelåser sørger for at dekkenet sitter godt på hele turen. Det er også utstyrt med en borrelåshempe helt bak, som også bidrar til å holde dekkenet på plass på en skånsom måte. Jeg har ikke opplevd at hundene mine har fått gnagsår av dekkenet, selv etter flere hundre kilometer i strekk med dekkenet- på. Det har også gode reflekser oppe, i front og på siden.

Jeg har prøvd både 2015- modellen- og 2016-modellen og det ble gjort noen endringer før sist vinter: Penisklaffen blir nå laget i et mykere materiale som minimerer risiko for slitasje fra klaffen mot bakbeina. Det er også sydd på spenner foran på brystet og under buken som gjør at dekkenet sitter enda bedre på. Ulempen med spennene er at de litt mer fiklete å ta på og at du «låser» dekkenet til hver hund eller må justere spenna ved bytte.

Gjennom­tenkt design

Dekkenet er laget av produkt-uvikler hos Non Stop, Sebastian Plur Nilsen, som har bred erfaring fra både tur og løp, i samarbeid med amerikanske hundekjørere. Dekkenet er lett og om du ruller det sammen tar det over-raskende lite plass. Jeg får fint plass til tolv stykk i dekkenbagen på sleden.

Kombinasjonen av gjennom-tenkt og god design som beskytter sentrale og vitale kroppsdeler med bra passform, godt isolasjons-materiale og vindtette og heftfrie skall- og innerstoff, gjør at Non Stop sine løpsdekken etter min mening er det beste som er på markedet når det gjelder dekkener til løp og tur.

Non Stop langdistansedekken kommer i størrelsene M og L.

Dekkenet fås kun kjøpt direkte fra produsenten. Gå inn på dogwear.no eller ta kontakt på: sebastian@non-stopdogwear.no

Vis mer

Relaterte artikler

Close