Endelig Beaskádas

Guro Krempig på vei ut i løypa.

Etter å ha blitt utsatt ei uke pga uvær gikk endelig verdens aller første Beaskádas 300 av stabelen, helgen 14. og 15. januar.

Tekst og foto: Geir Stian Altmann Larsen

Til tross for utsettelsen var det hele 40 spann som stilte til start, fordelt på løpets fire distanser. Tre av distansene starter fra Gargialia i Alta kommune, mens løpets juniorklasse har både start og målgang ved Suolovopmi fjellstue i Kautokeino kommune, noe som gjør at de yngste unngår løpets mest værutsatte område.

De to lengste etappene har åpen start mellom kl. 17.00 og 18.00 fredag, og 2 x 50 km kl 19.00 samme dag. Mens juniorene har start lørdag kl 10.00.

En thriller

Sistnevnte klasse ble rene thrilleren, da det i store deler av løpet bare var sekunder mellom spannene. Men det var Martin Tunheim fra Alta som etter 100 km stakk av med seieren, hakk i hæl kom Storslett-gutten Marius Bergmo.

Alle deltakerne i løpets 2 x 50 km-etappe var sikret pallplass, så fremt de fullførte. Og det gjorde både Maja Sellevoll fra Storslett, og Anna Dorthea Yri fra Alta. Maja Sellevoll hadde høyere hastighet og kom inn på førsteplass, mens Anna Dorthea Yri var storfornøyd med sin knallsterke andreplass.

Overrasket seg selv

Martin Andre Aslaksen vant åttespanns-klassen 220 km, med Sølvi Monsen rett bak.
– Hadde bare løpet vært litt lengere, kommenterte Sølvi med en særdeles blid tone.

Ikke mindre blid var nykommeren Runar Terje Foslund som ikke minst overrasket seg selv med tredjeplassen.

En til som overrasket seg selv med plasseringen var vinneren av 14 spanns-klassen, 280 km, Maria Hernetkoski.
– Va det virkelig æ som vant? var kommentaren fra finske Hernetkoski, som forøvrig kjører for Alta trekkhundklubb.

De neste plasseringene ble nærmest ikke avgjort før målstreken. Også i denne klassen hadde sølvvinneren, Christian Høy Knudsen fra Kjøllefjord, disponert spannet slik at farten var forrykende de siste milene, som strekker seg over selve Beaskádas-fjellet. Og det var ikke mange hundre meter igjen da han tok andreplassen fra altamannen Espen Bech. Kort tid etter kom Arne Karlstrøm inn på en fjerdeplass.

Høyeste karakter

Rennleder Rita Hallvig sier at nærmest alle hadde forståelse for avgjørelsen om å utsette løpet. I tillegg vil hun takke alle de frivillige, som stiller opp slik at det i det hele tatt lar seg gjøre og arrangere løpet.

Antall frivillige er ukjent, men undertegnede kan bekrefte at det er imponerende høyt. I tillegg vil jeg gi Suolovopmi fjellstue høyeste karakter på noen særdeles gode vafler!

 

Vis mer

Relaterte artikler

Close