Endringer i dopingreglene

Foto: Maria Michelle

Mandag ettermiddag, amerikansk tid, slapp Iditarod Trail Committee kunngjøringen om at det er en revidering av regel nr.39 som omhandler bruk at narkotiske stoffer og doping.

– Den reviderte regelen er kommet som følge av flere hunder i en enkelt kjørers spann under løpet i 2017 testet positivt for et forbudt stoff, lød det i pressemeldingen. Det heter videre at i ITC i samråd med juridisk rådgiver fastslår at de sannsynligvis ikke kunne bevise intensjonen bak bruken av de forbudte stoffene. Dermed blir heller ikke kjøreren dømt. Komiteen sier at det ikke ville frigjøre kjørerens navn på grunn av «sensitiviteten i saken».

Få opplysninger
Chas St. George, talsmann for Iditarod, nektet i et intervju mandag å gi opplysninger om hvor mange hunder som er tester og hvor de ble testet. Han ville heller ikke si noe om hvilke stoffer som hundene testet positivt på, men viser til «juridiske bekymringer» og «konfidensialitet» som hindret han i å frigjøre mer informasjon.

Bevisbyrden flyttes
Under 2017 tilsa reglene at løpsledelsen måtte bevise at en kjører hadde til hensikt å gi sine hunder et forbudt stoff, og at det ikke kom via utestet kjøtt som hunden fikk eller at en annen konkurrent hadde gitt hunden det ulovlige stoffet. Frem til nå har altså kjøreren vært ansvarlig for enhver positiv test, men før den nye endringen i regelen måtte ITC i tillegg ha bevis for hensikt med dopingen. Den bevisbyrden oppheves for løpet i 2018, og i stedet er det kjøreren som må bevise at han eller henne ikke hadde noe med stoffet å gjøre.

Dette innebærer at dersom en sledehund avlegger en positiv prøve så må kjøreren avgi forklaring og da også bevise «med klare og overbevisende fakta på at de positive testene skyldes årsaker helt utenfor deres kontroll» heter det i den reviderte regelen. Kjøreren kan også måtte avlegge en løgndetektortest i den anledning, og dersom det er ITC som krever dette må de betale for den.

Regelen har også med et punkt som sier at dersom en kjører blir funnet ansvarlig for å ha manipulert med en annen kjører sine hunders mat, snack eller forsyninger slik at det påvirker spannets dopingtest blir han eller hun diskvalifisert og eller kastet ut av løpet.

Klar regel
Regel nr.39 har en liste over 13 forbudte stoffer som inkluderer anabole steroider, muskelavslappende midler, beroligende midler og opiater (som f.eks morfin, heroin og kodein). Der står det blant annet at ingen oralgitte eller kroppspåførte medisiner som kan undertrykke tegn på sykdom eller skade kan brukes på en hund.  Videre at ingen injeksjoner kan gis til hunder som deltar i løpet. Ingen andre legemidler eller andre kunstige midler kan brukes til å kjøre en hund,  eller få en hund til utøve eller forsøker å utøve utover sin naturlige evne.

Kjørerne og deres spann blir i dag testet før og etter løpet.

– Det innhentes urinprøver og blodprøver fra hundene etter skjønn fra veterinæren, og det på hvilket som helst tidspunkt fra før konkurransen til seks timer etter målgang, melder ITC som enstemmig vedtok den reviderte regelen på sitt møte sist fredag.

Bekymret støtte fra kjørerne
Wade Mars, som fungerer som kjørernes representant, bifaller revideringen av regelen og mener at den dermed blir lettere å håndheve.

– Vi må ha en regel som kan håndheves, sier Mars som selv kjørte sitt sjette Iditarod i 2017. Han uttrykker til Alaska Dispatch News en viss bekymring for at kjørere som ikke har gitt sine hunder ulovlig stoff heller ikke klarer å bevise sin uskyld.

Mitch Seavey deler Mars bekymring, og sier at han også har blandede følelser rundt endringen.

– Jeg støtter sterkt opp om regelen og setter pris på at ITC forsøker å håndheve sin dopingpolitikk, men jeg tror det er feil å sette kjørerne i en posisjon hvor de kan bli sabotert og ikke ha noen utvei, sier Seavey til ADN. Han trekker frem tidspunktene hvor kjørerne er borte fra hundene som ved måltider på sjekkpunktene eller at de sover borte fra spannet, og det faktum at maten sendes ut til sjekkpunktene uker før Iditarod starter.

– Hvis en kjører er uskyldig, hvor i all verden skal han da starte med å undersøke om noen andre har gitt hundene hans ulovlige stoffer, spør vinneren av løpet i 2017 og legger til at med mindre du kan ta noen andre og bevise at det er dem så er det umulig.

Seavey tror at ITC ikke hadde noe annet valg enn å styrke regelverket, men han foretrekker at kjørerne avlegger en løgndetektortest i stedet for bare å avgi en muntlig forklaring til en jury.

Ønsker du å lese mer om reglene under Iditarod så kan du klikke her.

Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close