Fem nordmenn til start i Iditarod

979 miles (1575 km) gjennom tøft terreng venter 72 spann.  17 kvinner og 55 menn skal måle hundekrefter i jakten på å være den første som krysser målstreken i Nome. Fem av dem er nordmenn og en er svensk.


Av Knut Sandersen

Lørdag 4 .mars klokken 20.00 norsk tid starter det 45. Iditarodløpet, og bladet Hundekjøring gir deg den informasjonen du trenger før start. Når løpet er i gang kommer TrekkNytt med hyppige sendinger underveis gjennom hele konkurransen.

Ketil Reitan under Femundløpet 2014. (Foto: Steinar Wall)
Nordmann med amerikansk flagg

Med påmeldingsnummer to finner vi den første nordmannen. Ketil Reitan kjører med det amerikanske flagget på brystet ettersom han bor i Alaska, men i denne sammenhengen regner vi han som nordmann. Ketil er 55 år og er født i Trondheim. Det var en mastergrad i fiskeriviitenskap og en avhandling om hvalfangst som førte han til Alaska i 1987. Her skulle han gjøre feltarbeid på inuitisk hvalfangst, og det var her i Kaktovik han skulle møte sin kone Evelyn. Siden 2010 har han tatt med folk i båt for å fotografere isbjørn i området rundt Kaktovik.

Allerede mens han gikk på videregående hjemme i Norge ble han medlem av hundekjørerklubb, og han har kjørte Finnmarksløpet i 1986. Nå er han den eneste kjøreren som har fullført de fem lengste løpene: Iditarod (fire ganger), Yukon Quest, La Grande Odysse, Hope Race (Nome til Anadyr), Chukotka og Finnmarksløpet.

Ketil er gift med Evelyn og de har to sønner. Vebjørn på 19 og Martin på 17.

Tidligere plasseringer i Iditarod
1991 – 16.plass, 1992 – 10.plass, 1993 – 36.plass, 1994, 23.plass og 2016 – 28.plass.

Linker:
Kaktovik Tours: http://www.kaktoviktours.com
Kaktovik Tours på Facebook: https://www.facebook.com/KaktovikTours/?fref=ts

Satser rått
Joar Leifseth Ulsom. (Foto Marte Stensland Jørgensen)

Ut som nummer fem på listen finner vi Joar Leifseth Ulsom (29) fra Mo i Rana. Han har allerede gjort seg bemerket i Idiatord-sirkuset ettersom han er den rookien som har kjørt Iditarod raskest. Det gjorde han i 2013 da han fullførte løpet på 9 dager, 12 timer og 34 minutter. Året etterpå kjørte han inn til en 4. plass og det gjør han til en av to kjørere som har klart topp-7. plassering i løpet av sine fire Iditarod starter. Vil han klare å tangere dette i år?

Joar tok med seg hundene og reiste fra Norge til Alaska i 2011, og har vært der siden. Han arbeider på heltid med sin lille kennel for hunder og sammen med russiske lagkamerater drives GoNorth! Adventure Learning som er en del av Team Racing Beringia.

Racing Beringia er en nettbasert utdanningsprogram for barnehager rundt om i verden med mål om å utforske regionen Beringia som spenner fra Yukon i Canada, over Alaska til Chukotka i Russland. Du kan lese mer om dette på www.RacingBeringia.com.

Joar og hans team har kjørt gjennom Beringia, og starter med Yukon Quest i 2012. Han satte ny rekord for Nadezhda Hope-løpet i Chukotka i Russland, og ble med det den første ikke-innfødte vinner av det «tøffeste løpet i Eurasia» på 20 år. Han har nå vunnet Nadezhda Hope to ganger etter sin siste seier i 2014. For øvrig vant også Joar og hans team Chukotka Sprint Championship i 2012.

Joar startet sin hundekjørerkarriere allerede som gutt ved å låne naboens to familiehunder til å trekke ham rundt på ski. Inspirert ble han også av å se på, og i 2007 startet Joar opp med hundekjøring og bygge opp sitt eget lag. Han tok en utdanning ved en landbrukshøyskole i Norge og jobbet faktisk som cowboy mens han deltok i de store løpene i Skandinavia før han dro til Alaska.

Joar er fortsatt medlem av Rana Trekk-og Brukshundklubb og Go North! Adventure Learning, og når har ikke kjører hunder så liker han å jakte, fiske og campingliv.

Tidligere plasseringer i Iditarod
2013 – 7.plass, 2014 – 4.plass, 2015 – 6.plass og 2016 – 6.plass.

Linker:
Racing Beringia: http://www.racingberingia.com
Joar på Facebook: https://www.facebook.com/JoarRacingSleddogs/

Ralph Johannsessen, under Femundløpet 2017. (Foto: Marit Beate Kasin)
Bergenser med klar målsetning

Ralph Johannessen (58) ble nummer åtte I fjor, og sa i TrekkNytt #02 at målsettingen var å få bedre resultat i år. Som den syttende påmeldte skal Dagali-mannen med bergensdialekten forsøke å slå de aller beste kjørerne på sin ferd mot Nome.

Ralph Johannessen er født og oppvokst i Bergen, og startet hundekjøring i 1973 etter å ha vokst opp i et hjem med aktive jakthunder. Han har vunnet alle de lange løpene i Norge, og er regjerende norsk langdistansemesteren. Han og hundene holder til Dagali, i nærheten av Hardangervidda nasjonalpark, hvor han nyter et aktivt friluftsliv til alle årstider. Han er medlem av Hallingen Hundekøyrarlag.

Ralph ble interessert i Iditarod etter at hans gode venn Robert Sørlie vant sin første mestertittel i 2003. Etter å ha kjørt på øverste nivå i Norge i mange år, er Ralph nå klar for en ny utfordring og vil ta med sitt eget hundespann fra Norge til Iditarod.

Ralph er far til to voksne barn, Marte og Sondre.

Tidligere plasseringer i Iditarod
2014 – 22.plass og 2016 – 8.plass

Linker:
Teamside på facebook: Team Dagali – Iditarod

Lars Monsen under Hallingen 2015. (Foto: Kari Solvang Hope)
Erfaringsrik kjører og eventyrer

Lars Monsen (53) trenger knapt noen nærmere presentasjon for det norske folk, og som nummer 30 på listen er han klar for sitt andre Iditarod. Han har drevet med hundekjøring siden 1997, og har fullført Finnmarksløpet FL 600 åtte ganger og FL 1000 fem ganger. Han har vært fulltids eventyrer siden 1991 og har tilbrakt mer enn 4.500 netter i sovepose, hvor mer enn halvparten i tøffe vinternetter.

Monsen har produsert 12 tv-serie og skrevet rundt 20 bøker. Med lange ekspedisjoner som sitt varemerke har han krysset Canada på føtter, kanopadling og hundekjøring på 947 dager. Han har også gjort en lignende tur tvers over Alaska på 10 måneder. Etter tv-serier som «Ingen grenser», «Lars Monsen på villspor», «Lars Monsen på tur» og nå «På tur med Monsen, Monsen og Mattis» er han den mest kjente hundekjøreren utenfor sporet.

Lars bor på Skiptvet i Østfold og er gift med Trine Rein.

Tidligere plasseringer i Iditarod
2016 – 29.plass

Linker:
Lars Monsen: http://www.larsmonsen.no
Lars på Facebook: https://www.facebook.com/larsmonsen
Komplett Fritid på Facebook: https://www.facebook.com/komplettfritid/

Klar til å by Alaska opp til dans
Geir Idar Hjelvik. (Foto: Runa Skyrud)

Siste nordmann ut er Geir Idar Hjelvik (55) fra Hjelvik som ligger litt sør for Molde. Har har bodd 18 år i trønderhovedstaden hvor han jobbet som gravemaskinoperatør. For 14 år siden flyttet til Narjordet, like ved Os i Østerdalen, for å kjøre hunder, jobbe som tømrer og danse folkedans i konkurranser.

Geir Idar begynte med hundekjøring i 1987 etter inspirasjon fra vennen Frode Holten. Med sistnevnte som mentor begynte han med snørekjøring med en schæfer, og siden introduserte Holten han for sleder og alaska huskier. Det første kullet med alaska huskyvalper ble født i 1989, med blodslinjer fra Susan Buther og Jerry Austin.

Dette bekjentskapet skulle utløse en interesse for Iditarod, og etter å ha fullført Femundløpet og Finnmarksløpet på 90-tallet ble Iditarod en seriøs tanke for Hjelvik. Geir Idar har fullført Femundløpet ni ganger og Finnmarksløpet tre ganger.

Han har en kennel bestående av 30 hunder i Norge, men kjører i år et team fra Dallas Seavey kennel i Iditarod. Han er medlem av Femund Trekkhund Klubb og Røros Folkedanseag. I tillegg lager han kniver og annet trearbeid.

Geir Idar er far til Mår som er 14 år.

Tidligere plasseringer i Iditarod
2016 – 26.plass (beste rookie dette året)

Mats Pettersson in Nome 2015 (Foto: Jeff Schultz/SchultzPhoto.com)
Och en söta bror

En svenske er også med i år. Mats Petterson (46) er født og oppvokst i Kiruna i Nord-Sverige. Han har drevet med hundekjøring de siste 25 årene, og har vært med i Finnmarksløpet fem ganger. I 2014 debuterte han i Iditarod med en 29. plass. I 2015 ble det en 25. plass og i fjor endte han på 27. plass.

Slik kan du følge med

Iditarod.com har en abonneringstjeneste hvor du selv kan bestemme hvor mye du vil ha med det. Gratisversjonen gir deg adgang til enkelte videoklipp som også inneholder reklame, samt at du kan merke av en kjører du ønsker å få epostvarsler om. Du får også enkelte artikler gratis.

Neste steg opp er Video Insider eller GPS Insider til $19.95 (cirka 170 kroner). Video gir deg reklamefri video og fem kjører som du kan få varsler om, mens GPS gir deg anvisning om kjørernes posisjon gjennom hele løpet og epostvarsler om fem kjørere.

Ultimate Insider koster $33.95 (cirka 280 kroner) og gir det adgang til at alt av GPS og video samt epostvarsling om fem kjørere. Du kan velge mellom tilbudene og bestille på siden her.

Podcaster

TrekkNytt er podcasten som på norsk vil gi deg oppdateringer på det som skjer. Den blir å rapportere annen hver dag, og også komme inn med ekstra sendinger dersom noe spesielt skulle skje. Her blir det også intervju med handlere og eksperter underveis. TrekkNytt legges ut på www.hundekjoring.no , i tillegg til at den kommer ut på SoundCloud og iTunes. Følg bladet Hundekjøring på Facebook for det vil komme oppdateringer der også.

Iditapod er en amerikansk podcast som kommer til å sende daglig under hele løpet. Du finner den på Soundcloud og iTunes.

 

Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close