Femte året og rekordpåmelding

17 unge kjørere sto spente på startstreken lørdag formiddag. Årets utgave av Finnmarksløpet junior hadde rekordpåmelding og femårsjubileum.

Av Jannicke Mannsverk. Video: Lars-Ola Navjord

I 2014 hadde Finnmarksløpet for første gang en egen klasse for de mellom 15-18 år. Da var det fire påmeldte spann. Ettersom årene har gått har påmeldingen tatt seg opp og rekrutteringen innenfor langdistansekjøring ser ut til å være god. Kjørere fra Norge, Sverige og Finland var representert i år.

Forholdene under løpet var på mange måter slik hundene aller helst ønsker det: Kaldt, -20 grader, og vind.

Vi snakket med Jan Navjord, mentor og rennleder for juniorklassen, rett etter siste spann var i mål.

– Sporene ble kavet opp av scooterbeltene og det var en del huller i løypa.

Til sammen i de spannene som fullførte, var det 90 hunder som startet, og bare fire hunder ble tatt ut av løpet, alle fire ved sjekkpunkt Jotka. Ømme skuldre hos hundene er en konsekvens som kan forekomme ved harde eller hullete spor, sier han.

Navjords sønn, Lars-Ola, har vært med som en del av følgemannskapet fire av fem ganger.

– Det var friskt å kjøre snøscooter i år, men det er alltid gøy å delta. Det var en fin gjeng, noe som vi har hatt også de foregående år, sier Lars-Ola.

– Foreldregruppa er svært fornøyde med arrangementet. Sikkerheten rundt juniorene er helt klart det viktigste fokuset vårt. Samtidig er samhold noe som vi synes er svært viktig, forteller mentor Jan.

«Last man standing» krysset målstreken i Alta sentrum klokken 19.19 søndag kveld. Adrian Rønning Myreng var den eneste i denne klassen som kjørte med renraset spann, nærmere bestemt et sibirian-spann. Sist over målstreken var han, men Norgesmester blir han like fullt. RNB, altså renraset spann, er definert som egen klasse. Vi må vel kunne fastslå at uansett plassering, har de unge kjørerne tilbakelagt 200 kilometer på vidda og kan derfor kalles vinnere. Vi gratulerer dere alle.

En ripe i idyllen kom tidlig i løpet. Helene Sørensen ble påkjørt av en snøscooter på høylys dag. Helene selv husker ikke så mye av hendelsen, og det viste seg etterpå at hun hadde røket et korsbånd under sammenstøtet med snøscooteren. Når et korsbånd ryker er det forferdelig vondt og dette gjorde det naturligvis umulig for jenta fra Bærum hundekjørerklubb å fortsette løpet. Endeløse timer med trening i forkant og ønsket om å fullføre løpet, ble derfor spolert. Vi håper Helene kommer sterkere tilbake til neste år og ønsker henne riktig god bedring.

Helene Sørensen, som ble påkjørt av en snøscooter, får hjelp av Jan Navjord på sporet. Foto: Lars-Ola Navjord
Vis mer

Relaterte artikler

Close