AHE testen har endelig kommet

Alaskan Husky Encephalopathy, også kjent som AHE, er en arvelig nevrologisk lidelse hos hunder av typen alaska husky. Forskere i USA har satt i gang et prosjekt som vil bedre muligheten for kartlegging av sykdommen. Nå har endelig testen kommet.

Av Tine Mathea Harstad Johansen

Les også: Søker kunnskap om arvelig sykdom.

Nå har endelig testen kommet, og vi håper dette vil gi svar på uforklarlige dødsfall, syke hunder og om hvilke linjer som kan være bærere av lidelsen.

Pakken dumpet ned i postkassa den 2. oktober, bare en uke etter at den var bestilt på nettet. Bestilling av testen kan gjøres her. Det koster 50 dollar for en test, eller om lag 300 kroner. Det anbefales at alle avlshunder testes for lidelsen.

Pakken ble raskt revet opp, og innholdet var tre svabertestpinner og tre ark. På det ene arket står det printet kvittering på utført betaling, på det andre står det informasjon om hvordan man tester, og på det tredje informasjon om den aktuelle hund. De viktigste punktene på informasjonsarket er disse

  1. – Hunden skal ikke ha spist eller drukket de siste 60 minuttene før prøven blir tatt.
  2. – Gjennomfør testen for hver enkelt hund før du tester en ny.
  3. – Bruk 3 svabertestpinner på hver hund, stryk børsten mellom innsiden av kinn og gummene, vri børsten rundt i tannkjøtt og kinn 8-10 ganger.
  4. – Vift pinnen i lufta i 20 sekunder for å la børsten lufttørke.
  5. – Putt børsten tilbake i pakningen, IKKE forsegle pakningen!
  6. – Merk hver pakning med navn, kjønn, rase og dato.
  7. – Alt bortsett fra kvittering på utført betaling skal legges i en konvolutt som du sender til adressen som står på det ene informasjonsarket.

Testresultatet vil bli sendt til deg via mail straks testen er behandlet, du kan også finne det på profilen du oppretter ved bestilling av testen, samt at du kan bestille en papirkopi som blir tilsendt ved brevpost, om dette er ønskelig.

Til slutt må en myte dessverre avlives. Det er ikke kun alaskan husky som er mottakelig for utvikling av AHE, og det anbefales derfor at vedlagte linker i denne artikkelen leses godt igjennom, slik at du får mest mulig informasjon om lidelsen.

http://www.vetmed.ucdavis.edu/vsr/Neurology/Research/Husky_AHE.html

http://www.vgl.ucdavis.edu/services/AlaskanHuskyEncephalopathy.php

 

Pakningen inneholder blant annet tre svabertestpinner.

AHE_tresvabertestpinner.jpg

Rull og beveg pinnen rundt i tannkjøtt og innside av kinn.

AHE_rullogbevegpinnen_rundt_i_tannkjott_og_innside_av_kinn_8-10ganger.jpg

Putt pinnen tilbake i pakningen. Ikke lukk pakken.

AHE_puttpinnentilbakeipakningenikkelukkpakken.jpg

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close