Diaré hos hund

Diaré er et relativt vanlig problem hos hunder. Det finnes mange forskjellige årsaker, og det er viktig å vite hva man skal gjøre for å hindre at det oppstår, hva man kan gjøre selv for å behandle, og når man må oppsøke dyrlegen.

Av Linda Haukenes. Fra Hundekjøring nr. 6 2011. (Hundehelse-spalten skrives av veterinærene ved Nannestad- og Gjerdrum Dyreklinikk). Bilde: Det er stor forskjell på hvor sensitiv mage hunder har. Derfor er det viktig å kjenne sine egne hunders mage. Foto Kjell O. Brun

Under normale forhold vil tarmen absorbere omtrent lik mengde væske som tilføres via mat og drikke. Når diaré oppstår forstyrres denne balansen-, slik at økt mengde væske skilles ut med avføringen.

Akutt eller kronisk?
Hvor lenge har symptomene vart? Har diaréen kommet plutselig eller gradvis? Hvordan er allmenntilstanden til hunden ellers? Disse spørsmålene gjør det enklere å klassifisere- aktuelle årsaker- til diaréen. Akutt diaré kommer- plutselig- og er ofte en konsekvens- av at hunden har spist noe den ikke er vant til å spise. Dette kan være alt fra middagsrester, nytt hunde-fôr, godbiter den ikke har fått før til noe den har plukket opp ute.

Det er stor forskjell på hvor sensitiv mage hunder har. Noen vil reagere med diaré ved det minste avvik fra normal kost, mens andre aldri reagerer på det de spiser. Her er det viktig å kjenne sin egen hunds mage hvis man vil eksperimentere- med fôr eller godbiter. Man skal være særlig forsiktig med valper. Hvis man ønsker å gi hunden noe annet enn det vanlige fôret, begynn med å tilby det i små mengder.

Høytytende hunder som jakt- og trekkhunder er spesielt utsatt for fôrrelatert diaré i forbindelse med overgang til høyenergifôr i sesongen. Riktig fôring er en viktig bærebjelke for god prestasjon. Hundens energi-behov mangedobles, og behovet for næringsstoffer for øvrig vil også være annerledes enn i perioder med lav aktivitet. Fett inneholder mer enn dobbelt så mye energi som proteiner og karbohydrater. Den mest effektive måten å øke energiinnholdet i fôret på, er derfor å øke fettinnholdet. Ved økt fettinnhold er det svært viktig å passe på at fettet ikke harskner.

Hvis man øker mengden protein er det viktig å tenke på at dette brytes ned til nitrogen i fordøyelsessystemet.- Ved høyt innhold av nitrogen i kroppen, skilles overskuddet ut med urinen. Dette medfører en belastning på nyrer og urinveier. I tillegg gir nitrogen gode vekstvilkår for mikro-organismer i fordøyelsessystemet, som igjen øker faren for diaré.

Det er viktig at overgangsfôringen skjer gradvis og over lang tid, man bør begynne å legge om fôret senest i begynnelsen av opptreningsperioden. En for brå fôrovergang i kombinasjon- med økt fysisk og psykisk belastning- vil være en påkjenning for fordøyelses-systemet, med diaré som konsekvens.

Akutte diaréer kan også skyldes infeksjoner med parasitter, virus eller bakterier, inntak av bedervet fôr, forgiftning, bivirkning av medisiner, tarmsykdommer og sykdom generelt i kroppen.

Hunder med diaré som har vart mer enn noen uker eller har diaré som kommer og går, har det vi kaller kronisk diaré. Disse hundene bør i første omgang undersøkes for parasitter. Dette blir gjort ved hjelp av avføringsprøver hos dyrlegen. Videre er det aktuelt å bestemme om diaréen kommer fra tynn- eller tykktarm. For å finne svar på dette ser man i første omgang retrospektivt. Opplever eier at hunden har gått ned i vekt? Spiser den mye? Antall avføringer per dag, har dette økt? Har mengden avføring per gang økt eller minsket? Er det blod eller slim i avføringen? Er det smertefullt for hunden å ha avføring? Har hunden oppkast også?

Både kronisk tynntarmsdiaré og kronisk tykktarmsdiaré kan igjen deles inn i flere forskjellige sykdommer. Dyrlegen vil ta de diagnostiske testene som er aktuelle ut i fra funn ved klinisk undersøkelse og sykdoms-forløp hos hunden. Dette kan være generelle prøver som urinprøve og blodprøve, avføringsprøve, fordøyelses-tester, røntgen, ultralyd og mer avanserte undersøkelser som å ta ut en vevsbit fra tarmen enten via et endoskop (kamera) eller ved et bukinngrep.

Stressdiaré hos trekkhunder
I tillegg kan stress forårsake diaré via nervebanene som styrer fordøyelsen.- Dette fører til at mindre væske blir sugd opp over tarmen og tarminnholdet passerer hurtigere gjennom tykktarmen. Særlig er dette et problem hos trekkhunder. Både psykisk og fysisk stress vil kunne utløse diaré, så her gjelder det å forebygge fra begge sider. Faste rutiner, et hundespann hvor individene fungerer godt sammen, et rolig miljø, dekkede basalbehov i form av nok mat (av god kvalitet), vann og hvile er et godt utgangspunkt. Videre må hundene vennes gradvis til løpssituasjonen. Særlig med tanke på gradvis økt lengde og intensitet på trening, men også tilvenning til stresset det medfører å konkurrere.

Langvarig trening med høy intensitet er belastende for immunsystemet. Et svekket immunsystem gjør hunden mer utsatt for smitte med infeksiøse sykdommer. Smittsomme sykdommer vil i tillegg spres lettere fra hund til hund der mange hunder er samlet og smitteveien er kort. I en løpssituasjon er det svært viktig å tenke forebygging av smitte. Ha god rutine på rengjøring av vann- og fôrbøtter. Dette er viktig for å redusere oppvekst og spredning av bakterier, som kan føre til diaré. I tillegg bør man unngå nærkontakt med andre hundespann.

Selv om bakterier ofte påvises når det tas avføringsprøver fra trekkhunder- med diaré, er det ikke alltid disse bakteriene er sykdomsfremkallende. Dette tilsier at diaréen, i disse tilfellene, trolig skyldes effekten som langvarig trening har på fordøyelses-systemet – et problem som også er observert hos mennesker som deltar i langdistanseløp.

Hva kan dyreeier gjøre selv?
Ved akutt diaré kan eier gi skånekost supplert med probiotika (melkesyrebakterier). Dette kan også gis forebyggende ved situasjoner man vet vil fremkalle stressdiaré. Hos dyrlegen- får man kjøpt fôr som er utviklet spesielt for å forebygge og bekjempe diaré. Det er tilsatt lett fordøyelige ingredienser og har en energikonsentrasjon- som gjør det mulig å minske mengden fôr, for å redusere belastningen på mage og tarm, og likevel få god tilførsel av næringsstoffer. Dette er fôr som er svært snilt mot magen. Hjemmelaget skånekost som kokt ris kan også brukes. Fôret bør gis fordelt på mange små porsjoner.

Probiotika gir tilførsel av de sunne tarmbakteriene og bidrar til å stabilisere tarmfloraen, slik at normal fordøyelse gjenopprettes. Det er viktig å bruke skånekost til hunden har vært bra i magen noen dager og deretter- blande inn det vanlige fôret, for å få en gradvis overgang til normal- fôring. Dette fordi skånekosten er så snill mot magen at en for brå overgang tilbake til normal kost kan føre til en ny runde med diaré. Det aller viktigste ved diaré er å passe på at hunden får i seg nok væske. Hvis hunden drikker lite må eier sørge for at den får i seg væske likevel. Dette kan gjøres ved å bløte opp fôr, gi væske i munnen med en sprøyte eller å ta med hunden til dyrlegen slik at hunden kan få væske intravenøst.

Når må man oppsøke dyrlege?
•    Hvis diaréen har vart mer enn et par dager og ikke blitt bedre av skånekost og probiotika
•    Hvis hunden virker slapp eller i dårlig form
•    Hvis hunden slutter å drikke, og eier synes det er vanskelig å få i den vann
•    Ved mistanke om forgiftning
•    Hvis hunden kaster opp
•    Ved blodig diaré
•    Alltid ved kronisk diaré

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close