Epilepsi hos hund

Alasuq er ei ung tispe som er en heit trekk-hund. Hun har alltid jobbet bra, men er også veldig utålmodig og veldig ivrig. Og hun har epilepsi. En artikkel om epilepsi hos hund fra Hundekjørings rikholdige arkiv.

Tekst: Johanne Sundby Hund: Alasuq. Fra Hundekjøring nr 1/2007

Fra syv-åtte-månedersalder har Alasuq vært med på sledeturer, først korte og etter hvert skikkelige turer. Men så har hun hatt to tilfelle av noe som likner et epileptisk anfall. Av type var anfallene like, og veldig klassiske, med skikkelige kramper, bevisstløshet, fråde om munnen, og stivhet i alle lemmer. Deretter forvirring og aggresjon, akkurat som hun ikke var tilstede. Så kom hun sakte til seg selv. Det var påfallende lite slitenhet etterpå, selv om hun umiddelbart demonstrerte trøtthet; og til sist ekstrem ulvehunger. Alt dette er klassiske tegn på et hjerneutløst anfall, slik det står i lærebøkene.

 

Mange spørsmål

For eiere av hunder med anfall er det en rekke spørsmål man vil ha svar på:

– Hva er epilepsi?

– Hvor vanlig er det?

– Hva kan utløse epilepsi

– Må jeg avlive hunden?

– Kan jeg bruke henne i avl, i løp, osv.

– Hva slags medisin finnes?

 

ENDRINGER I HJERNEN

Epilepsi skyldes endringer i hjernen som gjør at hund eller menneske ikke opptrer som normalt. Et epileptisk anfall er en ukoordinert utladning i hjernen som sender signaler til ryggmargen og nervene til kroppen om at musklene skal trekke seg sammen; dermed oppstår kramper. Det er mange ting som kan utløse epilepsi. Anfallene kan være små, nesten umerkelige, eller store, såkalte grand male som er det klassiske epilepsianfallet vår tispe hadde.

Slike anfall kommer plutselig og er som regel av kort varighet. De ser verre ut enn de er. Ofte er hunden tilbake til nesten normalt etter noen minutter, men da kan den være endret i personligheten en liten tid, enten sint og usikker, eller klengete og kontaktsøkende. En hund som har hatt flere epileptiske anfall uten at man helt vet hva som er årsaken, kan utredes nærmere. Ofte får den et godt liv på anti-epileptiske midler. Hunder med kjent epilepsi får ikke starte i for eksempel Iditarod, og på grunn av at noen av dem er medisinavhengig, kan de kanskje heller ikke starte i lange løp i Norge. Derimot kan man godt la hunder som har hatt et eller to anfall, men som ellers er friske, starte i løp og ha med medisiner til å kupere anfall om det kommer. Hunden må da tas ut av løpet, men det er det jo mange hunder som må uansett, av ulike grunner.

ANFALL

Epilepsi kan komme av seg selv (medfødt, av ukjent årsak) eller være ervervet. Hunder kan også ha epileptiske anfall utløst av ting som vanligvis ikke utgjør noen risiko, eller de kan få anfall i en ekstremsituasjon. Idiopatiskepilepsi betyr at man ikke helt vet hva som er årsaken – det kan for eksempel ligge en genetisk nedsatt terskel forkramper. Derfor er det en viss risiko for å avle på tisper og hannhunder med kjent epilepsi. Kramper som er utløst av en mer eller mindre kjent faktor kan utredes nærmere. For eksempel kan man gjøre en sukkerbelastningstestfor å se om hunden har tendens til for lavt eller for høyt blodsukker, man kan sjekke stoffskiftet, man kan gjøre en hjerneundersøkelse (EEG) for å se om det finnes et epilepsifokus i hjernen, og man må tenke på infeksjoner og svulst.

I alvorlige tilfeller kan man gjøre mer avanserte undersøkelser, for eksempel hjernerøntgen eller MR. I mange tilfeller finner man ikke en årsak, men man kan få bra kontroll over anfallene med behandling. Skyldes anfall lavt blodsukker, som hos vår hund, kan man passe på å forebygge med å gi for hyppig på tur. Da er det best med for som ikke tas opp for fort i blodet, rent sukker er ikke så lurt, men kjøtt iblandet noe karbohydrat er bra.

Under selve anfallet kan man gi litt sukkervann eller honning for å få opp blodsukkeret fort, men det kurerer ikke anfall som er startet.Kun ved anfall av kramper skal en gi hunden karbohydrater, f eks smøre sukkervann/honning på gummene i munnhulen for å få blodsukkeret opp med en gang, det tas opp uten at hunden svelger. For å forebygge lavt blodsukker kan en snacke ofte, men ikke med karbohydrater, for det øker insulinmengden i blodet. 

Snack med fett og protein, hver annen time eller oftere. Hvis hunden har hatt anfall, er det riktig å la den hvile noen timer før den settes tilbake i spannet.

Skyldes – eller utløses – anfallene av stress, kan man skjerme hunden mer enn andre. Noen mener at sjokolade kan utløse epilepsi hos sensitive hunder. Løpetid og andre hormonsvingninger kan også gjøre at anfallshyppigheten øker. Kastrering kan være en utvei her, men det er ikke vist noen klar effekt på hyppigheten.

 

BEHANDLING

Dette igangsettes av veterinær. Det finnes to typer behandling, anfallsforebyggende og anfallskuperende. De fleste epilepsityper kan behandles med standard epilepsimedisiner (Phenobarbiturater, eller sovemiddelanaloger), som hunden da må ha hver dag om den har hyppige anfall. Har den ikke det, kan man kanskje heller la den gå ubehandlet og heller kupere anfall. En hund som står på epilepsimedisin kan ofte bli litt tregere enn andre hunder. 

Noen av medisinene har noe av den samme effekten som man finner i sovemedisin, det vil si dempende medisin. Det er da midler som nedsetter irritabiliteten eller reaktiviteten i hjernen. Anfallskuperende medisin er ofte det vi på godt norsk kaller valium eller eventuelt et sovemedisin. Er anfallene kortvarige, kan det hende man rett og slett ikke behøver å behandle. Ro og hvile vil kurere de fleste anfall, men man kan få en type vedvarende anfall som kalles status epileptikus hvor mange anfall kommer etter hverandre. Da bør det behandles.

Kommer man ikke til mål med det første (og billigste) midlet finnes det mange å velge i, hos hund som hos menneske. Spesielt for hunder i spann er det viktig å passe på at den epileptiske hunden ikke blir angrepet av deandre under et anfall. For de andre hundene ser anfallet til forveksling ut som om hunden er veldig sint, derfor er en naturlig respons hos de andre hundene at de går til angrep. Men i veldresserte og innarbeidede spann behøver dette slett ikke skje.

 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close