Gir råmelk friskere hunder?

Dette var et av temaene en av verdens beste sprintkjører og veterinær Arleigh Reynolds snakket om på et seminar arrangert av Hakadal Sledehund høsten 2011. Denne artikkelen er helt og holdent basert på foredraget hans. Reynolds har bred utdannelse og solid erfaring innen veterinærmedisin, ernæring og biologi på hund. Han har både en bachelor i biologi og en doktorgrad på treningsfysiologi og ernæring på hund. 

Publisert i Hundekjøring nr 4 2012. Av Lise von Krogh. Foto Per Sverre Simonsen

Melken som kua gir de første dagene etter kalving er svært rik på antistoffer.- Disse antistoffene beskytter- kalven i startet på livet, men også hunder kan ha nytte av råmelka. 

Forskjell på råmelk og ‘helmelk’
Antistoffene som finnes i råmelken er såkalte immunmodulerende proteiner.- Proteiner som påvirker immun-forsvaret, positivt, også tarmhelsen. Råmelk har et høyere nivå av antistoffene IgA enn den melken kua produserer på et senere tidspunkt etter kalving. 

IgA-antistoffer produseres av celler- i tarmen og forhindrer at bakterier og virus kan feste seg til tarmens overflate. Samtidig fremmer IgA sammen-klumping av bakterier, slik at de lettere kan elimineres og nøytraliserer giftstoffer som utskilles av bakterier. IgA  binder virus slik at de ikke kan kopiere seg selv.

Bedre tarmhelse med råmelk
Reynolds viste til en studie på råmelk der 24 alaska husky-trekkhunder, mellom 2-6 år gamle, ble gitt to ulike dietter – en kontrolldiett og en test-diett. I studien ble immunforsvaret og tarmhelsen undersøkt hos hundene, som alle ble utsatt for stressende trening. 

Ved å studere innholdet av antistoffet- IgA i avføringen kunne forskerne få et inntrykk av tykktarms-helsen og dens rolle som immunologisk- organ. 

Hundene som fikk råmelk hadde et signifikant økt nivå av IgA i avføringen.- Ifølge Reynolds førte råmelken til en forbedring av tarmens immunforsvar som fremmer god tarmhelse. Hundene som fikk råmelk hadde også en mer stabil tarmflora, noe som redusere risikoen for diaré. Denne gruppen hadde 85 prosent av den originale sammensetningen av tarmfloraen, mens kontrollgruppen hadde kun 46 prosent. Kontrollgruppens tarmflora hadde endret seg signifikant gjennom studien. 

Bakterier i tykktarmen
Råmelk fremmer en sunn sammen-setning av tarmfloraen. Noen bakterier- i tykktarmen er gunstige for tarmhelsen, mens andre er uheldige. Det er alltid ønskelig at antallet gunstige- bakterier er så høyt som mulig. 

Bifidobakterier er en type gunstige bakterier som fremmer opptaket av mineraler i tarmen, forebygger diaré og sørger for energi til tarmcellene.  Disse produserer noe vi kaller kort-kjedete fettsyrer som tykktarmscellene bruker som en energikilde, samtidig som fettsyren senker tarmens pH-verdi slik at skadelige bakterier mistrives. Den lave pH-en fremmer også elektrolytt- og mineralopptaket. 

Mens clostridium perfringens er et eksempel på en uheldig bakterietype som utskiller giftstoffer, illeluktende gasser og potensielt kreftfremkallende stoffer. 

Vaksiner virker bedre
Reynolds viste også til en studie hvor råmelk fremmer gunstig respons på vaksiner. Over et års tid viste valper som hadde fått både råmelk og vaksine- mot valpesyke (CDV) et høyre og vedvarende nivå av antistoffer mot dette viruset enn de som kun fikk vaksinen. Gruppen som fikk råmelk hadde 40 prosent høyre nivå av antistoffer når forsøket var over, sammenlignet med det nivået de hadde i utgangspunktet. I kontrollgruppene var det større svinginger i IgA og ingen betydelig forskjell mellom start og slutt

Effekten kommer etter hvert
Når en gir hundene råmelk, vil det gå minst to måneder før det kan forventes- en helsemessig effekt. Hunder som får råmelk har ikke et hyperaktivt immunforsvar, men et immunforsvar som responderer når det blir utfordret. Dette er rett og slett et tegn på et sunt og aktivt immunforsvar. 

Hvordan få tak i råmelk 
Det går an å spørre lokale bønder om å få råmelk (colostrum) som ikke benyttes. Den kan frys ned i isbiteposer og gis til hver enkelt hund som et kosttilskudd. Frysetørkede kosttilskudd til dyr kan også bestilles på nett. 

Ikke for mennesker
Denne melken er rå og ubehandlet­ (upasteurisert), det innebærer både kort holdbarhet og en mulighet for at den kan inne­holde sykdomsfremkallende­ bakterier. I en vurdering Viten­skapskommiteen for mattrygghet­ (2007) har gjort på omsetning og konsum av råmelk sies det følgende: «Basert på den nåværende epidemiologiske­ situasjonen­ i Norge er risikoen for overføring av E. coli O157:H7 og andre EHEC-stammer, Campylobacter­ jejuni og Listeria monocytogenes til mennesker via konsum av rå melk, høy».  Bruken av råmelk er derfor på egen risiko.

Rapporten kan leses her: www.vkm.no/dav/69051ba0ec.pdf

Les også Råmelk mot kennelhoste, om Hege Ingebrigtsen og Per Sverre Simonsen, som mener de unngikk kennelhoste på sine hunder i 2010, på grunn av råmelk-tilskudd. 


Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close