Livskvalitet for seniorhunden

Veterinæren tar for seg de vanligste plagene som kan komme når hunden blir gammel, og hva man kan gjøre for at seniorhunden skal ha en best mulig hverdag. 

Fra Hundekjøring nr 4 2015. Spalten skrives av veterinærene ved Nannestad- og Gjerdrum Dyreklinikk. Denne utgaven: Marie Bårli.

Bildet over:Det er viktig å tilpasse hundens hverdag til de forandringene som skjer når de blir seniorer, og ta hensyn til eventuell sykdom. Like viktig er det å legge til rette for god livskvalitet.

 

Akkurat som hos mennesker skjer det mange endringer i hundens kropp etter hvert som de blir eldre. Når hunder har nådd 75 prosent av sin forventede levealder går de under betegnelsen «senior». Da er det viktig å tilpasse hundens hverdag til de forandringene som skjer, og ta hensyn til eventuell sykdom. 

Kosthold

Næringsbehovet til hunder endres etter hvert som de blir eldre. De trenger et høyere innhold av proteiner i kosten for å klare og holde muskelmassen vedlike. I tillegg går stoffskiftet noe saktere, og hundene trenger derfor færre kalorier per dag enn tidligere. 

Begge disse faktorene er viktige for at hunden skal kunne holde kondisjonen vedlike, og takle hverdag og eventuell sykdom på best mulig vis. Det finnes egne fôr tilpasset seniorhunder som har redusert energiinnhold og høyere innhold av proteiner. I tillegg finnes det fôr med mye fiber hvis hunden har behov for å redusere vekten.

Artrose

Artrose, eller forkalkninger som det også kalles, er en progressiv nedbrytning/omdanning i ledd som medfører smerte, mindre bevegelighet, ødeleggelse av leddbrusk og omdannelse av knokler. Dette er en veldig vanlig sykdom hos eldre hunder, og det finnes mange årsaker til at det utvikles. 

Bakenforliggende årsaker kan være brusksykdommer i ung alder, unormal utforming av ledd, skade (fraktur eller ligamentskader), infeksjon, med mer. Utviklingen skjer langsomt og symptomene på artroser varierer veldig mellom individer. Man kan noen ganger se stivhet etter hvile som ofte går over i løpet av noen minutter, eller man kan se halthet som er økende eller inntrer tilsynelatende akutt. 

Artrose medfører en slags betennelse i leddet og gir kroniske smerter. Kroppen reagerer med å begrense aktiviteten, noe som medfører at det dannes mer bindevev i leddkapselen og gjør leddet stivere. Kroppens muskler kan også bli stive og ømme på grunn av endret bevegelsesmønster. 

For å finne ut om hunder har artrose må man ta røntgenbilder og se etter knokkelforandringer. Det er viktig å forsøke å finne årsaken til forkalkningen og  eventuelt behandle denne.

Behandling

Målet med behandling av selve forkalkningener er å redusere smertene hunden har, gjenopprette normal leddfunksjon og redusere videre nedbrytning av leddbrusk, avstiving av leddet og hindre at det danner seg ytterligere knokkelpåleiringer. Det finnes ingen behandling som gjør dyret friskt, så all behandling man setter inn er for å lindre symptomene og for å bremse leddforandringene. 

Ved artroseforandringer hos et dyr er det viktig å redusere belastningen på leddet, og derfor er det svært viktig at hunden holdes ved sin ideelle vekt uten ekstra kilo å bære på. Det finnes i tillegg tilskudd av glukosamino-glukaner, chondroitinsulfat og omega3-fettsyrer som virker betennelsesdempende, og som mange hunder har god effekt av. 

Mengde og type bevegelse må tilpasses hunden og den skal ikke få vondt, halte eller bli støl under/etter bevegelse. Det er viktig at mengde mosjon er tilnærmet lik hver dag, uten store utskeielser med lange eller krevende turer. Det kan i tillegg brukes smertestillende medikamenter. Ved medisinering over en lenger periode er det viktig at lever- og nyrefunksjonen overvåkes.

Nyrefunksjon

Nyrene har i oppgave å rense blodet for avfallsstoffer som dannes når proteiner brytes ned, de styrer vann- og saltbalansen i kroppen, justerer blodtrykket, og har flere oppgaver med produksjon av hormoner og kalsiumbalanse. 

På eldre dyr går blodsirkulasjonen i nyrene ned, noe som gjør nyrene mer utsatt for skade hvis det oppstår ytterligere sirkulasjonsproblemer. I tillegg reduseres nyrenes kapasitet. Disse forandringene har blant annet konsekvenser ved medisinering, da legemidler ofte brytes ned og skilles ut enten ved hjelp av lever eller nyrene. I tillegg til de fysiologiske forandringene som følger alderen, kan hunder i løpet av et liv få i seg mye som er skadelig for nyrene. Rosiner, druer, noen typer sopp, frostvæske, og visse bakterielle sykdommer kan gi nyresykdom. 

Prognosen på kronisk nyresykdom avhenger av hvor tidlig en oppdager sykdommen. Økt vanninntak er det vanligste symptomet man ser ved nyreproblematikk, men kan også sees ved svært mange andre sykdommer. Den viktigste behandlingen man har mot nyresykdom er tilpasset diett, som reduserer belastningen på nyrene, bremser videre utvikling av nyresykdom, og har stor betydning for overlevelse av sykdommen. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Matlabyrint_er_god_hjernetrim._Kommer_i_mange_utgaver..jpg

Hunder med diaognosen demens kan ha god effekt av psykisk og fysisk stimuli som matleker, matlabyrinter og nesestimuli. 

Demens

Hunder kan i likhet med mennesker utvikle demens. Det kan være vage symptomer som at hunden bare blir litt mer klengete eller litt mer reservert enn før. En kan se endringer i søvnsyklusen til hunden, eller at den begynner å tisse inne selv om den alltid har vært husren. I mange tilfeller har hunden samtidig en eller flere angstrelaterte sykdommer. 

Demens oppstår oftest over seksårsalder på store hunder, og over 12-årsalder på mindre hunder.  For å kunne stille diagnosen demens må hunden ha gått gjennom flere undersøkelser for å utelukke andre sykdommer som årsak til symptomene. 

Man kan prøve å bremse utvikling av sykdommen ved å gi hunden psykisk og fysisk stimuli som f.eks. matleker, matlabyrinter og nesestimuli. Ekstra antioksidanter og omega3-fettsyrer har i mange tilfeller vist seg å virke positivt. 

Det er viktig at hunden får belønning for å slappe av, og aldri får kjeft hvis den tisser inne eller blir urolig. Demens kan forverre andre angstlidelser. 

Tidlig diagnose gir bedre prognose fordi en får satt i gang tiltak på et tidligere tidspunkt. Et godt hjelpemiddel for evaluering av sykdommens progresjon er å ta video av hunden med jevne mellomrom. Ved demens er det viktig et en tilpasser hverdagen til hundens problemer, har faste rutiner og beskytter hunden mot ulykker. 

Øyne og syn

Linsen i øyet består av fibre som det lages nye av i hele hundens liv. Diameteren på linsen skal hele tiden være lik, og derfor pakkes de eldste fibrene nær linsekjernen tettere og tettere sammen. Dette gir en fortetning av linsekjernen som gir linsen hos gamle dyr en blålig farge. Overføring av lys til netthinnen fungerer som regel normalt, og synet påvirkes derfor i liten grad. 

 Forandringer i linsen kan også sees ved mange sykdommer som påvirker kroppen som helhet, og det er derfor viktig å få undersøkt hunden jevnlig for å utelukke at andre ting enn alder ligger bak forandringen. Det skjer flere andre forandringer i øyet med økende alder, som kan være med på å gi dårligere syn. 

Hørsel

Mange hunder hører dårligere etter hvert som de blir eldre, og noen blir helt døve. I starten kan man merke det ved at hunden er sen til å respondere på for eksempel innkalling, eller at de ikke våkner av vanlige lyder lenger. 

Dårligere hørsel kan ha flere årsaker, blant annet sykdom i ytre del av øret eller mellomøret, svulster/polypper, eller aldersforandringer i strukturene og nervene i mellomøret som påvirker overføringen av lydbølger. 

Det er per i dag ingen behandling tilgjengelig for døvhet annet enn å prøve å behandle annen sykdom som kan være årsak til nedsatt hørsel. Har man en hund som ikke lenger hører er det viktig at hunden går i bånd, da den kan bli borte hvis man har den løs.  

For å oppdage sykdom tidlig, og raskt gjøre nødvendige endringer, anbefales det på eldre dyr minst en årlig helsesjekk inkludert blodprøve og urinprøve, for å få inntrykk av kroppens tilstand.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close