Nakke, skulder, rygg og tå

Kiropraktikk kan brukes forebyggende, redde hunder fra varige mén, eller til å anslå alvorlighetsgraden av en skade. Nina Skramstad skulle gjerne tatt med alle hundene sine til Kiropraktor Geir Wiik.

Fra Hundekjøring nr. 2 2012. Av Monica Celius. Bildet over: Nina Skramstad synes det er betryggende å ta med hunder til kiropraktor Geir Wiik. Her er det Nettie som får etter-Femund-sjekk.


– Jeg kan ikke finne noe galt. Han er litt sår og stinn i muskelaturen, men ellers er han fin. Lette, rolige trenings-turer og oppmykende massasje er det han vil trenge nå.

Kiropraktor og hundekjører Geir Wiik står bøyd over Makro som har gått Femund-600. Eieren Nina Skramstad ønsker å få sjekket ham for eventuelle skader. 

De færreste veterinærer har spesialkompetanse innen kiropraktikk, og ønsker man en grundig sjekk av en hunds skuldre, rygg og hofte, for eksempel, er det stadig flere som velger å oppsøke en kiropraktor med kompetanse på behandling av dyr.

– Det er noen som nesten stoler litt for mye på meg, sier Wiik.

Han har videreutdanning innen kiropraktikk på dyr, og to dager i uken jobber han på Evidensia Groruddalen dyreklinikk hvor han tar i mot hundeklienter. 

– Jeg har for eksempel fått inn hunder både med såre poter og brudd i bein. Enkelte burde kanskje bli flinkere til å gå over hundene selv. Også er det viktig å være klar over at jeg ikke er primærkontakt for hund. I utgangspunktet skal en hund ha vært hos veterinær før den kommer til meg, sier Geir Wiik. 

At en hund er halt betyr ikke nødvendigvis at den skal til kiropraktor. 

– Det kan være mange grunner til at den halter, og mye jeg ikke får gjort noe med.

Wiik tar likevel i mot trekkhunder som ikke nødvendigvis har vært på klinikkbesøk først. Ofte er det hundekjørere som oppsøker Wiik. 

Saken fortsetter under bildet.

geirL1010148.jpg

Biceps-irritasjon er lett å finne om man vet man skal se etter. Mange trekk­hunder går med en svak irritasjon i måneder, som så blusser opp under mengdetrening i desember eller under løp.

 

Anbefaler EU-kontroll

Nina Skramstad har med to hunder til Wiik denne formiddagen. Makro – som gikk gjennom «kontrollen» – og Nettie som fikk problemer på slutten av Femundløpet og havnet i sleden. Av løpsveterinæren ble det konstantert forstuing i et tåledd, men Skramstad ønsker å få henne sjekket hos Wiik i tilfelle det skulle være noe annet rusk også. 

Hun har brukt Wiik jevnlig i tre år, og er svært fornøyd.

– Egentlig handler det om penger. Hadde jeg hatt mulighet ville jeg tatt med alle hundene mine hit, sier Skramstad.

Hun forteller om hvordan konsultasjoner hos Wiik fikk henne til å revurdere en hund med en tidligere skulderskade. Miekak hadde uregelmessig ganglag og haltet i hverdagen. Skramstad hadde avskrevet ham som konkurransehund denne sesongen, men Wiik mente alt som feilet hunden var stivhet og arrvev. Miekak fikk derfor være med på Siri Gjendemsjøs spann på Femund 400, og gikk til mål.

Skramstad har også fått motsatt beskjed av Wiik. En voksen hund som var innkjøpt for en betydelig sum, viste seg å ha store skulderproblemer. Og som Wiik forutså, fikk den ingen videre løpskarriere, men endte i stedet på en sofa hos en familie.

Geir Wiik anbefaler EU-kontroll før kjøp og omplassering. 

– Jeg tror de færreste er ute etter å lure noen, men ikke alle har kunnskap nok til å vurdere en hund. Jeg gir selvsagt ingen garantier, men jeg kan gi en kjøpsanbefaling.

Saken fortsetter under bildet.

geirL1010151.jpg

Både akutt skade og langtidsskader av skuldre er vanlig på trekkhunder.

 

Ta en sjekk i august

De fleste trekkhundeiere som kommer til Wiik, har oppdaget noe galt, eller føler at noe ikke stemmer.

– I enkelte tilfeller finner jeg ikke ut hva som er galt, men ofte kan jeg med relativ sikkerhet si hva slags skade det er snakk om, og hvor lenge hunden bør få hvile for å komme seg igjen.

Kiropraktikk kan også brukes forebyggende, og enkelte – ofte med hunder med tidligere skader – går jevnlig til behandlig for å forhindre tilbakefall. Men de aller fleste kommer til Wiik når noe akutt har oppstått. 

– Det er gjerne i desember da treningsmengden er stor og man kanskje har økt distansene betraktelig. Eller rett etter et løp, sier Wiik.

Hvis man har oppdaget en skade, bør man ta hunden med til sjekk og eventuell behandling så fort som mulig. Men hvis man kun ønsker å sjekke om det er noe man bør være obs på, er august den beste tiden å komme med konkurrerende trekkhunder. 

– Hvis man får påvist noen svakheter i slutten av august, kan man ta det med i betraktningen resten av treningsperioden, og kanskje forhindre at det utvikler seg til en skade, påpeker Wiik.

Saken fortsetter under bildet.

geirL1010147.jpg

Her sjekker Wiik nakken, og dersom en screening av hele området viser et problem,­ går kiropraktoren inn på hvert ledd for å se hvor problemet sitter. 

 

Skulder og korsrygg

– Jeg tror endel hundekjørere kan bli flinkere til å ta skader på alvor. Det holder ikke bestandig bare å la en hund stå i ro. Og haltfri betyr ikke nødvendigvis at hunden er bra igjen. En skade kan bli mye verre ved at man starter for tidlig eller for hardt med treningen igjen.

Men Wiik mener også å se at hundekjørere, i takt med høyere krav til hundenes prestasjoner på løp, generelt er blitt  mer bevisste på hvordan de trener og fôrer. 

De hyppigste problemområdene for konkurrerende trekkhunder er skulder og korsrygg. Skulderskadene kan komme av for høy fart, for rask økning i treningen, eller harde spor. Symptomene er halting, «nikking», og/eller at den vegrer seg for å løpe i nedoverbakker. 

Ryggproblemer kan oppstå av mange grunner, men ofte er det forårsaket av rykk i lina eller krappe bevegelser i svinger, for eksempel. I slike tilfeller vil hunden vegre for å trekke i oppoverbakker, unngå å strekke seg ut og kanskje også løpe i en «kort» og anstrengt galopp.

Saken fortsetter under bildet.

geirL1010143.jpg

Her er Wiik i ferd med å sjekke hver enkel virvel i ryggen på hunden til Skramstad.

 

Håper på friskmelding

Wiik klemmer, tøyer og bøyer på Nettie, og hun har åpenbart vondt i en tå, men Wiik finner ikke noe annet alvorlig galt. Han er likevel ikke overbevist om at Nettie vil bli klar igjen til Finnmarksløpet. Skramstad får beskjed om å la hunden være i ro den neste uken, for så å komme tilbake igjen for en ny sjekk.

– Jeg håper hun blir friskmeldt, jeg trenger henne som lederhund, sier Skramstad.

 

FAKTA: Vær obs på disse endringene­ for å stoppe problemet tidlig

• Hunden endrer løpesett.

• Vegrer seg for å få på sele/bli med på tur/hoppe.

• Noe «stemmer ikke». Husk du er eksperten på dine hunder.

• Vegrer seg for fart eller tung trekking.

• Halthet som er tilbakevendende.

• Selger skylder på psyken som grunn for at hunden ikke trekker.

• Unormalt stiv etter hvile. Det kan være lurt å følge med når hunden kommer ut av hundehus/reiser seg. 

 

FAKTA: Kiropraktikk på dyr

• Kiropraktikk på dyr utføres av kiropraktorer og veterinærer.

• Utdannelse gis av International Veterinary Chiropractic Association (IVCA) i Europa, www.ivca.de, og American Veterinary Chiropractic Association (AVCA) i USA, www.animalchiropractic.org.

• Tilleggsutdannelse på 210 timer for begge faggrupper som tas i Tyskland, England og USA.

• Bare de som enten er kiropraktor eller veterinær eller student i faggruppene får delta.

•www.ivca.de kan man sjekke om den som tilbyr kiropraktikk på dyr har godkjent lisens fra IVCA.

• Liten eller ingen organisering fra myndigheters side, slik at en del sier de driver med kiropraktikk uten å ha 

tatt utdannelsen.

 

FAKTA: Forebyggende tiltak 

• Varme er ofte bra. Lær hundene til å hvile og være komfortabel med å ha pledd over seg på sjekkpunktet, for eksempel.

• Installer hvilerom eller ta hunden med inn hjemme i tøffe treningsperioder.

• Forebyggende, lett massasje.

• Lær deg hva som er normalt. Sjekk av og til hundene. Ta grep tidlig ved forandringer.

• Roter på plassene i spannet.

• Varier selebruk.

• Tren variert.

• Tilpass treningen til hver enkelt hund. Intense hunder kan trenge mer hvile enn mer moderate hunder.

• Ha riktig utstyr.

• Vær spesielt oppmerksom ved løpetid. En tjuvparing eller slåsskamp kan ødelegge hele sesongen.

• Fôr riktig.

• La hundene varme seg opp, særlig i tøffe perioder, som på løp. Ta det rolig ut fra sjekkpunkt, og på førstedel av treningsturen.

• Unngå stress, skap en rolig og hyggelig atmosfære for alle på kennelen.

 

FAKTA: Geir Wiik

• Human-kiropraktor utdannet ved Northwestern College of Chiropractic, USA siden 1993.

• Behandler mennesker og hunder.

• Driver og eier Stovner kiropraktorsenter, Oslo.

• Jobbet med kiropraktikk på hund på Groruddalen dyreklinkk siden 1993, da han kom tilbake fra USA.

• Utdannet på hund/hest både ved første utdanningstedet i regi av AVCA i USA, og Backbone,Tyskland.

• Drevet med hundekjøring i 26 år.

• Har 14 trekkhunder

• Har kjørt Femund begrenset/åpent, Pasvik begrenset/åpen, Finnmark 50 og 100 mil, mm.

 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close