Øyebetennelse hos hund

Dreveren Dina kom inn til dyreklinikken med akutt rødt øye etter tur i skogen. På øyet så vi tydelig en løs flapp av øyets ytterste lag, hornhinna, og innenfor denne satt det en treflis.

Tekst og bilde: Av veterinærene ved nannestad og gjerdrum dyreklinikk: Camilla M. Larsen, Stine Anett dæhlen, Linda haukenes (denne utgaven), Svein Stueland og Ane Todnem.

Øyebetennelse er en av de vanligste grunnene til at hundeeiere henvender seg til veterinæren. Symptomene fra øynene kan variere, det samme gjør hundens generelle allmenntilstand. Spekteret av forskjellige lidelserer stort, og feil medisin kan gjøre vondt verre. Det er derfor viktig med grundig undersøkelse hos veterinær, før man begynner å behandle øyet.

Klargjør hendelsesforløpet
Det første veterinæren vil spørre om er hendelsesforløpet, for å vite hvilke tester som er nødvendig å gjennomføre. Når oppsto problemet, har det kommet akutt eller snikende? Hvis akutt, vet eier hva som utløste det, har hunden for eksempel løpt på noe? Gjelder problemet ett eller begge øyne? Virker det smertefullt? Kniper hunden med øyet? Renner det fra øyet, hvilken farge er i tilfelle sekretet? Virker det som hunden ser normalt? Har hunden andre problemer i tillegg? Har hunden tidligere vært behandlet for øyelidelse? Hvordan er hundens generelle allmenntilstand?

Etter å ha fått en grundig historie vil veterinæren undersøke hunden.

Undersøkelsen vil begynne med en generell inspeksjon. Selv om problemet er åpenbart, vurderes alltid hundens generelle allmenntilstand. Visse sykdommer er vanligere hos noen raser og aldre, dette vil derfor bli tatt i betraktning.

Når øyet vurderes ser man først på helhetsinntrykket. Er øyene like store? Er de blanke og virker de normalt fuktige? Virker det som om hunden har normalt syn?

Saken fortsetter under bilde

Dina.jpg

Dreveren Dina hadde fått et fremmedlegeme inn på øyet, og måtte sy.

Sår på øyet
Er øyet rødt? Kniper hunden med øyet? Dette er symptomer på sår på øyet. Noen ganger er såret åpenbart, men andre ganger er det nødvendig å farge øyet for å se såret. Her brukes vanligvis en orange farge, som forandrer farge til fluorescerende grønn når den skylles bort med sterilt saltvann. Hvis det er sår på øyet, vil fargen feste seg i sårkantene, slik at det vises et tydelig grønt felt på øyet. Slik kan sårets størrelse og dybde vurderes.

Noen sår er overfladiske og vil gro av seg selv, eier skal da vanligvis behandle med øyedråper hjemme. Sårene vil gro ved at blodkar fra sidene av øyet brer seg mot såret, og dermed tilfører næringsstoffer. Noen ganger gror ikke såret normalt eller det er for stort til at det kan behandles på denne måten. I disse tilfellene vil det være nødvendig å revidere såret, dvs. forandre på såret for å gjøre at det gror lettere. Det kan være å fjerne dødt vev, skrape forsiktig i omkringliggende vev, sy selve såret sammen, eller evt. sy øyelokkene sammen for å beskytte såret.

Såret på Dinas øyet var såpass stort at det var helt nødvendig å sy. Under anestesi ble den løse flappen løftet til side, slik at treflisen kunne dras forsiktig ut. Øyet ble deretter grundig rengjort før flappen ble sydd på plass for å dekke over såret.

Konjuktivitt
Slimhinnen på innsiden av øyelokkene heter konjuktiva, betennelse her kalles konjuktivitt. Væskende øyne som omtales som «øyekatarr» vil være en type konjuktivitt.

Konjuktivitter kan skyldes infeksjoner med bakterier/virus, allergier, sykdommer i immunsystemet og kan komme i forbindelse med andre sykdommer som for eksempel KCS, en sykdom som gir tørre øyne. Hvis veterinæren har mistanke om at øyet produserer for lite tårevæske, kan tåreproduksjonen måles ved å feste en papirstrimmel på innsiden av hundens nedre øyelokk. Er tåreproduksjonen for lav vil øyene bli tørre og det vil lett dannes sår på øyet. For lav tåreproduksjon kan behandles med preparater som øker tåreproduksjonen og ved tilførsel av kunstig tårevæske (øyedråper).

Bakterielle konjuktivitter forårsakes ofte av predisponerende faktorer som feilstilte øyehår eller feilstilte øyelokk. Feilstilte øyehår vil skrape mot øyet og skape irrritasjon. Feilstilte øyelokk vil enten rulle innover mot øyet, slik at øyehårene skraper mot øyet, eller rulle utover, slik at det dannes lommer hvor rusk kan samle seg når hunden løper, dette sees oftest på hunder som er i høy aktivitet. Behandlingen vil i slike tilfeller være kirurgi.

Hundens blinkhinne («tredje øyelokk») er dekket med lymfevev. Ved hjelp av lokalbedøvelse på øyet kan man undersøke bak denne. Her kan det ligge fremmedlegemer som ress/barnåler og ved irritasjon vil det kunne sees follikler (blærer) på innsiden av blinkhinna. Det er vanligere på yngre hunder, da de ofte har tydeligere immunrespons. Dette behandles med kortison. Enkelte ganger vil kortisonbehandling ikke være tilstrekkelig, og det er nødvendig å skrape bort folliklene.

Mild konjuktivitt kan ofte behandles med øyebadevann eller sterilt saltvann morgen og kveld noen dager, men er det sekundære bakterieinfeksjoner er det nødvendig med antibiotika i tillegg.

Trykkforandringer i øyet
Veterinæren måler også rutinemessig trykket i øynene, da både for høyt og for lavt trykk er alvorlige lidelser. Normalt trykk hos hund er mellom 15 og 25.

Ved glaukom («grønn stær»)vil trykket bli høyere enn normalt, dette er en svært alvorlig og akutt tilstand, hvor hunden risikerer å bli blind. Symptomer kan være tåreflod, smerte, forstørret pupill og i langtgåtte tilfeller, forstørrelse av selve øyet.

Trykket på Dinas øye ble målt til6 første gang hun kom på klinikken, altså et for lavt trykk. Dette tydet på betennelse inni øyet, uveitt, med fare for sammenvoksning av øyets indre strukturer. Lavt trykk kan sees ved
bl. a. traumer mot øyet og ved andre sykdommer som livmorbetennelse. Eier begynte å behandle med medisiner mot betennelsen, og allerede dagen etter var trykket steget til 10. Etter en uke var trykket helt normalt igjen.

Dina fjernet stingene etter 5 dager, såret hadde da begynt å gro innenfra. Hadde det vært mye løst vev på øyet, hadde dette blitt fjernet or å få fortgang i prosessen, men det var ikke nødvendig hos Dina. Såret trakk seg pent sammen av seg selv, eier behandlet med øyedråper, antibiotikatabletter og smertestillende tabletter hjemme.

Etter 14 dager ble såret farget, og tok da kun svak farge – et tegn på at helingsprosessen var godt i gang.

En måned senere var øyet helt fint igjen, og det var ikke spor etter noe arr.

Det finnes i tillegg en rekke sykdommer som angår øyets indre strukturer, det vil som regel være nødvendig med en undersøkelse hos en øyelyser for å diagnostisere disse lidelsene.

Den generelle regelen er å alltid ta kontakt med veterinæren om øyet til hunden din ser annerledes ut enn normalt, enkelte lidelser oppstår akutt og må behandles raskt for god prognose.

 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close