Poter hundens svakeste punkt

A Blast from the past!
Nå er grusen frosen og bortsett fra de heldige som allerede er på snø, sliter mange med å holde potene til hundene friske. I denne artikkelen fra Hundekjøring nummer 1/2007 deler Ralph Johannessen, Yngve Hoel og Hege Ingebrigtsen sine råd og erfaringer. 

Av: Marte Heilemann. Opprinnelig publisert i HUNDEKJØRING 1/2007 

Det er alltid lettere å forebygge enn å reparere, det gjelder også hundens poter. Potesokker fåes kjøpt i et utall materialer for all slags føre. Er man av den praktiske typen som også vil spare litt penger kan man sy selv…cordura, fleece, moped-slanger er materialet. Tynne sokker til vinterbruk med hemmelig stoff fås kjøpt i store kvanta. Hundekjøring har hentet litt informasjon om forebygging og stell av poteskader hos tre forskjellige hundekjørere.

Fig 1.

FIG1red.pngfig_3red.png2

1.Tversgående potesprekker. Kan oppstå ved kjøring på frossen grus eller isete snø/skare. 
2.Betent sår rundt klo. Skareføre, is og grus kan gi små sår rundt kloa som kan utvikle seg til betennelse. 


Fig 2.

fig_2red.pngfig_4red.pngfig_5red.png3

1Langdistansesprekker. Kjøring over lang tid på snø, spesielt tørr kald snø eller veldig iset/kornig snø. 
2Bortfall av hornhuden kan skje ved kjøring på frossen grus eller svært isete føre. Hunder med dårlig herding av potene kan også få slike sår på starten av høsttreninga. 
3.Punktslitasje. Vanlig fenomen på barmarkstrening. Spesielt hunder som går hardt er utsatt. 

 

Fig 3.

fig_8.jpgfig_6red.jpgfig_7.jpg3

1.Hjemmesydd fleecesokk med tykk og slitesterk fleece fra Seleverkstedet. 
2.Potesokk sydd av mopedslange.
3.Tynn potesokk til vinterbruk fra Bentokronen 


Teksten fortsetter under bilde

Hege.jpg

«Viktigst er forebygging og å følge med potene hele tiden»

Navn: Hege Ingebrigtsen
Alder: 39 år
Antall år i sporten: Har hatt husky siden 1981 og konkurrert aktivt med hundespann siden 1989
Stilart: Sprint både på barmark og snø
Hunder: Blandingshunder av rasene vorsteh /pointer og husky. De fleste er såkalte halvinger. Dvs. 50 prosent jakt- hund / 50 prosent husky. Har 22 hunder i trening og 14 valper på kennelen
Noen meritter: Har blitt 3 x Europamester, 8x Norgesmester, 3 x Nordiskmester, 4 x Europa cup vinner. 1 sølv i VM og 2 sølv i EM
Mål for sesongen 2006/2007:Prøve å bli verdensmester
Hjemmeside: www.funracing.no

En meget viktig del av en sledehund er gode poter og Hege mener at grunnlaget for sterke poter legges ved god foring og godt underlag på kennelen der hundene står.
Likevel, når treningen går for fulltså trenger potene noe hjelp for å holde seg gode og friske gjennom sesongen.

Det viktigste for Hege er å forebygge skader som hun av erfaring vet vil komme. Når høsttreningen starter vil det etter noen treningsturer begynne å bli punktslitasjer fremme på tredeputene på hver tå. Det er som regel bakbeina på hennes hunder hvor dette starter først. Punktet hvor slitasjen oppstår er der hvor beinet inni poten trykker og det gir mest slitasje mot det harde underlaget.

For å forebygge dette setter Hege på gummisokker.Deterdeenestesokkene som hun får til å vare gjennom flere treningsturer og ikke minst beskytte potene skikkelig gjennom treningen.

Disse sokkene lager hun selv av mopedslange som man kjøper i den rette dimensjonen. Ta en vanlig sokk med når du skal kjøpe slange og mål at bredden stemmer. Hun klipper opp slangen i passelige lengder og syr sammen den ene enden på en vanlig symaskin. Der sokken skal festes rundt foten setter hun borrelås som hun enkelt og greit fester med å lage spalter i gummien slik at borrelåset kan trees inn og ut på begge sidene og festes rundt foten.

Hege smører sjelden potene på denne tiden, men jobber heller med

forebygging av skader. Om man vil smøre potene mener hun det vil det være lurt med en potesalve med tanninolje i, for den vil fremme tilveksten av tredeputen slik at den blir tykkere og sterkere. Det finnes tanninoljespray å få kjøpt på Cold Spot og som heter Cani sport.

Når snøen kommer vil ikke gummi-sokkene fungere lenger fordi de er glatte, så da går Hege over til å bruke tynne stoffsokker. Disse er lette å bruke og holder rimelig lenge på godt snøunderlag. Disse sokkene kjøper hun ferdig og de kommer også fra Cold Spot. Bruker sokker om det er veldig kalt eller mye kald nysnø i sporet for å forebygge det vi kaller for langdistansesprekker. Det er lange kuttlignenede sår som kommer på huden mellom tredeputene inne i poten. Disse er smertefulle for hunden, og om hundene får slike smører hun mellom tredeputene med Streptolin spenefett som kjøpes på Felleskjøpet, og setter på sokk for å beskytte poten under trening. Jo oftere man klarer å smøre jo fortere blir det bra igjen.

Hege har ikke problemer med ising i pelsen mellom tredeputene på sine hunder, men ville ha brukt Streptolinsalven også forebyggende mot dette problemet før treningsturen. Det er viktig at den potesalven man bruker ikke inneholder vann slik at den fryser.Dette er de vanligste poteproblemene etter om det finnes skader slik at man som Hege opplever. Hun trur en viktig kan hjelpe hunden til å bli bra igjen så faktor ved å holde potene friske er å se fort som mulig.


Teksten fortsetter under bilde

Ralph.jpg

Sokker tar stor del av tiden

Navn: Ralph Johanessen 
Alder: 47 år
Antall år i sporten: Fikk min første vorsteh i 1971 
Stilart: Langdistanse, åpen klasse
Hunder: ca 30 alaskahuskyer i trening
Noen meritter: Pallplassering i Femundløpet i mange år, 2. plass i Finnmarksløpet 2003 og 2004
Mål for sesongen 2006/2007:Kjøre best mulig i Finnmarksløpet

På barmarkstrening bruker Ralph lite potesokker, men trener på skånsomt underlag og unngår kjøring på frossen grus. Om likevel en hund trenger potesokk benyttes dobbel snøsokk fra Dogbooties. I langdistansekjøring gjelder det å forebygge potetrøbbel, noe som betyr sokker på alle hundene på trening. Er det gunstige snøforhold og gode spor trenes hundene uten sokker, men ved kjøring usporet, på isete forhold eller ved kalde temperaturer, trenes alle hundene med sokker på. Ralph kjøper tynne sokker til vinterbruk fra www.dogbooties.com.

Langdistansesprekker er i hovedsak det man vil unngå, og Ralph nevner at også under veldig våte forhold som overvann ol. kan langdistansesprekker oppstå og sokker er nødvendig for å forebygge. Å sette sokker på et åpenklassespann er en tidkrevende oppgave, og på et sjekkpunkt er det vanlig å begynne med hundene en time før man skal av gårde, mesteparten av denne tiden går med til poter.

Ralph kjører alltid med sokker på løp og smører da også potene med spenefett. Spenefett er i tillegg til å være oppmykende og fuktighetsgivende også bakteriedrepende. Til vanlig smøres kun potene hvis de er tørre. Sinksalve brukes på eventuelle langdistansesprekker. Klør holdes korte, særlig for at de ikke skal slite hull på sokkene.

Ralph poengterer hvor viktig det er at sokkene ikke sitter for stramt på, hunden kan få hevelser og i verste fall betennelsestilstander av å løpe med for stram sokk. Men ved kjøring i løssnø må de sitte litt strammere så de ikke faller av. Betennelser som man ikke ser direkte i et sår kan man oppdage ved å kjenne på lymfeknutene som sitter ved skulderen til hunden på hver side. Betennelse i høyre pote vil gi hevelse av høyre lymfeknute. Betennelser oppstår gjerne når det er varmt og vått, så man skal være oppmerksom når man kjørerunder slike forhold. Det er også viktig at man stopper underveis og kontrollerer at det ikke er kommet is/snø i sokkene og setter på ny sokk dersom en hund mister en sokk. Det er også viktig å fjerne evt is/snø langs kanten på sokkene for å unngå gnagsår.

Første oppgaven når man kommer inn på et sjekkpunkt for å er å ta av sokkene. Ut i løpet når hundene er slitne, er det enklest å ta på sokkene når hundene ligger, men til vanlig foregår dette ved at man står bøyd over hundene, da er det viktig med bøyde knær slik at man avlaster ryggen mest mulig. For en langdistansekjører er dette viktig da svært mye tid går med til å sette på sokker. Det er også viktig å jobbe med valpene slik at de er vant til å bli håndtert i forhold til potestell.

I Finmarksløpet er det 10 sjekkpunkt og med nye sokker på gjennomsnittelig 10 hunder på sjekkpunktet utgjør det 400 sokker, i tillegg kommer de man setter på underveis. Så hvis man regner med alle sokkene man bruker på trening så kan man selv tenke seg at sokker utgjør en betydelig del av en distansekjørers hundebudsjett.

 

Teksten fortsetter under bilde

yngve.jpg

Nøye med underlaget

Navn: Yngve Hoel
Alder: 23
Antall år i sporten: 12
Stilart: Nordisk
Hunder: Spiro, Victor, Tarzan og My. Alle er bladinger av vorsteh/pointer/greyhound. 
Noen meritter: 5 x Verdensmester, 4 x Europamester, 5 x Norgesmester
Mål for sesongen 2006/2007: Gull VM og EM

For å forebygge poteskader følger Yngve med på potene til hundene mine hele året. Jo fortere man oppdager sprekker eller sår, jo lettere er det å gjøre noe med det. I tillegg prøver han å oppsøke gode treningsforhold. Spesielt overgangsfasen mellom høst og vinter kan ofte være utfordrende, med barmark, is og snø om hverandre. Da prøver Yngve å trene der underlaget ikke sliter for mye på potene. Har man fine snøforhold eller barmarksforhold er det ikke noe problem. Men dersom f.eks. grusen på en grusvei er frosset fast kan dette slite mye på potene.

Dersom treningsforholdene er dårlige brukes potesokker på hundene. På barmark (vår, sommer og høst) bruker han stort sett cordura-sokker. På vinteren fungerer fleece-sokker bra dersom det er tørre og fine snøforhold. Er forholdene på vinteren våtebrukes heller cordura-sokken.
For å behandle poteskader bruker Yngve f.eks. «hundesalve» eller sinksalve. Hvis det har dannet seg sprekker i poten prøver han å skjære eller file vekk tørt vev. Dette, kombinert med bruk av salve, gjør at sprekken/såret kan gro forterer. Har en av hans hunder poteskader trener han dem som oftest med sokker.

 

H.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close