Råmelk mot kennelhoste

Fore et par år siden herjet kennelhosten i mange kenneler. Hege Ingebrigtsen og Per Sverre Simonsen unngikk kennelhoste på sine hunder. De mener grunnen er bruk av råmelk.

FRA ARKIVET: Publisert i Hundekjøring nr 4 2010. Oppdatert 2012. Av Monica Celius. Bildet: To friske og klare hunder fra Fun Racing Kennel. Foto Per Sverre Simonsen

På seminaret i Kiruna i 2009 og på Hakadalseminaret i år fortalte Arleigh Reynolds, veterinær, forsker og sprintkjører fra Alaska, at råmelk (colostrum) kunne hjelpe mot kennelhoste.

Dette tipset tok Hege Ingebrigtsen og Per Sverre Simonsen med seg, og satte i gang med å skaffe råmelk i pulverform. Tanken var at pulver ville være enklere å oppbevare. Det viste seg at råmelk som pulver ikke var enkelt å få tak på. I tablettform finnes Curamed råmelk, men den blir ekstremt dyr med cirka 30 hunder på kennelen. I tillegg inneholder disse tablettene også xylitol, som nok ikke er bra for hundene.

Valget ble derfor enkelt for Ingebrigtsen og Simonsen da en bonde ga dem cirka 35 liter med råmelk. Dette ble fylt over i passende flasker og frosset ned. Hundene fikk cirka 1 ss råmelk per hund per dag. De eksperimenterte med doseringen, og det virket ikke som om stor mengde/overdosering ga noen synlige bivirkninger som diaré, eller lignende. Hundene fikk råmelk hele sesongen og helt frem til påske. Smittepresset i hundekjørermiljøet var stort i år og de aller fleste ble nok berørt på en aller annen måte. Noen fikk ødelagt trening, andre fikk ødelagt løp.

– Våre hunder var friske fra dag én med råmelk, sier Simonsen.
Men om dette var flaks eller hadde andre årsaker, det vet de ikke sikkert.
– For at valpene våre skal få opp-leve andre ting en hundegårder, drar vi dem med oss på alle reiser. Vi hadde ti stykker denne vinteren og ingen av disse hadde hoste eller lignende.
– En ting er sikkert; vi kommer til å bruke råmelk også neste år, sier Per Sverre Simonsen.
Anbefalt dosering av råmelk er ca. 0,5 liter hver dag til ca 20 hunder. Kjersti M. Godin Mjærum og Per Mjærum forteller at de heller råmelka i isbit-terningposer og gir alle hundene en «isbit» med råmelk hver dag.

  • Fakta: Råmelk
  • Råmelk er den første melken kua gir etter den har kalvet. 
  • Det inneholder høye konsentrasjoner av antistoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer
  • Råmelken tilfører slimhinnen antistoffer som øker motstandskraften.
  • Hvis du får råmelk, pass på at kua ikke er blitt medisinert i det siste, pga. av dopingfaren. 
  • Råmelk til hunder bør være fra dag to og/eller tre etter kalving. Melka fra dag én kan være for sterk kost og gi hundene diare.
  • Råmelk fra økologisk landbruk koster et sted mellom 25-30 kroner per liter.

 

Les også saken Gir råmelk friskere hunder? fra Hundekjøring nr 4 2012.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close