Søker mer kunnskap om arvelig sykdom

Alaskan Husky Encephalopathy, også kjent som AHE, er en arvelig nevrologisk lidelse hos hunder av typen alaska husky. Forskere i USA har nå satt i gang et prosjekt som vil bedre muligheten for kartlegging av sykdommen.

Av Tine Mathea Harstad Johansen // tineharstad@hotmail.com
Bildet: Illustrasjonfoto 

Alaskan Husky Encephalopathy er en nokså ukjent lidelse, med bare omkring 20 kjente, ubeslektede tilfeller i USA. AHE-syke hunder blir vanligvis avlivet etter svært kort tid, da sykdommen raskt gir store smerter, lammelser, blindhet og muskelsvinn. Sykdommen inntrer vanligvis mellom alderen 6 måneder og 6 år.

Generelle symptomer på lidelsen
Ofte vil hunden først få smerter i ansiktet, noen blir blinde, deretter vil vekten hos hunden gå ned, halting/sjangling forekommer ofte, og hunden kan få lammelser i bakkroppen. Symptomene kommer av at kroppen bryter ned sine egne nerver, og forløpet er svært smertefullt. Årsaken til symptomene finnes i hjernen, og på syke hunder man vil på MR (røntgen) eller ved patologiske undersøkelser, se et svart hull i hver hjernehalvdel, mens overfladiske veterinærundersøkelser sjeldent gir en sikker diagnose. Bærere av sykdommen har ingen symptomer, og dette er også en av grunnene til at en gentest for sykdommen er så viktig.
(Artikkelen fortsetter under bildet) 

AHEbrain.jpg

Bildet: Tverrsnitt av hjernen til en syk hund. Foto: UCDavis veterinærmedisinske sider (www.vetmed.ucdavis.edu)

Enkel recessiv nedarving
Til tross for at det er få kjente tilfeller av AHE, er arvegangen likevel kjent. Hvis en av foreldrene er syke, eller begge foreldre bærere, vil hver valp ha 25 prosent risiko for å bli syk, mens sjansen for å bli bærer er 50 prosent.

Hunder som er syke eller bærere bør tas ut av avl, og eiere av slekt kontaktes. Bærere kan fortsette trening og løp uten problemer, da de i seg selv er friske, men de kan gi syke avkom. Syke hunder bør holdes et godt øye med, og tas ut av trening når sykdommen inntrer. Denne til nå relativt ukjente lidelsen har sannsynligvis store mørketall, da alaska husky er en type hund som ofte er del av store kenneler med liten mulighet for å undersøke sykdom ved MR eller obduksjon.

I disse dager lanseres en gentest av et forskerteam i USA. Den vil bestå av en blodprøve eller spytt-test som sendes til forskerne via veterinær. Der vil blodprøven bli undersøkt, de vil analysere DNA-et, og isolere genet for AHE, hvilket vil gi en rapport om hvorvidt en hund er syk, bærer eller frisk. Testen er av forskerne beskrevet som meget pålitelig.

Vi vil følge utviklingen, og kommer tilbake med mer informasjon om AHE så snart det foreligger nye funn.

Har du spørsmål, eller mistenker at din hund er bærer, kan du kontakte artikkelforfatteren, som kan formidle videre kontakt. Du kan også poste innlegg på debattforumet.

Les også: AHE – testen har endelig kommet.

 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close