Trenger drektige tisper til testing

Veterinærstudenter er på utkikk etter drektige tisper for å gjennomføre fordypningsoppgave ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Les mer om prosjektet og ta kontakt om du ønsker å hjelpe til.

Av Monica Celius. Bildet: Monica Celius sammen med Tikken, få dager før hun fødte ni valper sommeren 2012.

Er du eier av en drektig tispe vinter/vår 2014?

De som spør er studenter ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet )NMBU), som jobber med en ordypningsoppgave ved Veterinærhøgskolen: «Utvalgte blodanalyser hos tisper i siste trimester – etablering av normalverdier». Nedenfor følger et informasjonsskriv om prosjektet. 

Prosjektets formål

«Etablere normalverdier for utvalgte blodanalyser hos friske tisper i siste tredel av drektigheten og sammenligne disse med normalverdier hos friske hunder.»

Om hvordan de ønsker å gjennomføre prosjektet, skriver de:»For å kunne gjennomføre prosjektet ønsker vi å komme i kontakt med eiere av tisper som er/vil være drektige fra nå og til 1. juli 2014 og som aksepterer å besvare et kort spørreskjema, uttak av en blodprøve fra tispa i siste del av drektigheten samt bli kontaktet én gang etter valping slik at vi vet fødselsresultatet. Dersom blodprøven som tas i siste del av drektigheten skulle vise resultater forenlig med sykdom vil eier bli kontaktet.

Hvordan og når

«Blodprøven tas uten sedasjon («beroligende») og uten påkjenning for hunden fra en blodåre på et ben. Spørreskjemaet besvares av eier samtidig eller senere over telefon. All informasjon vil bli behandlet konfidensielt og anonymisert ved publisering.

Dette skjer etter avtale enten på dagtid eller kveld (inkl. helg), på smådyrklinikken ved Veterinærhøgskolen eller ved Lillestrøm Smådyrklinikk. Hjemmebesøk er også mulig, avhengig av avstand. Men hvis folk stiller tispene sine til disposisjon, så skal vi gjøre alt vi kan for å få tatt blodprøver! Kanskje vi kan alliere oss med en veterinær nærmere der hundene bor.

Faglig ansvarlig for prosjektet: 1. amanuensis Vibeke Rootwelt ved seksjon for smådyrsykdommer, Veterinærhøgskolen og professor Stein Istre Thoresen ved seksjon for klinisk patologi, Veterinærhøgskolen.»

Interessert?

«For mer informasjon og evt. avtale, ta kontakt på mail eller mobil. Eiere som deltar i prosjektet vil som takk for bidraget kunne kontakte 1. amanuensis Vibeke Rootwelt (dr.med.vet, europeisk spesialist i reproduksjon) på mobil etter prøvetaking og fram til etter valping for råd og veiledning.»

Kontaktpersoner: Kristin Sem Ellen Lovise Bjørheim Lye Mobil: 41 45 82 56 Mobil: 92 66 24 04 E-post: kristin.sem@nmbu.no eller ellen.lovise.bjorheim.lye@nmbu.no

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close