Xylitol naturlig farlig for hunden

Du har kanskje hørt at hunder ikke skal spise sjokolade, men visste du at tyggegummi er minst like farlig? Blodsukkerfall, leversvikt og dødsfall kan oppstå dersom din firbeinte venn forsyner seg av godteri med søtstoffet xylitol. 

Publisert i Hundekjøring nr. 5 2012. Teskst og foto av Lise von Krogh, ernæringsfysiolog i bramat.no, hobbyhundekjører og matblogger lisevonkrogh.wordpress.com

Xylitol er et såkalt sukker-alkohol som naturlig finnes i noen grønnsaker, frukt og bær. Det er omtrent like søtt som vanlig bordsukker, men gir kun 2/3 av kaloriene og påvirker ikke blodsukkeret. Dette gjør det gunstig for diabetikere og de som ønsker å spise lavkarbo. 

Xylitol beskytter også mot karies og derfor brukes det i alt fra sukkerfri tyggegummi, pastiller, tannkrem og andre munnhygieneprodukter, men i høyere konsentrasjon enn i naturlige råvarer. Xylitol brukes i tillegg i baking når sukker ønskes å erstattes. 

Xylitol kalles også bjørkesøt og merkes med E967 i ingredienslister. 

Virker forskjellig
Hvordan organismen hånderer xylitol er forskjellig fra mennesker til hunder. Vi mennesker suger langsomt opp noe xylitol fra tarmen, resten forsvinner ut med avføringen. 

Hunder har derimot en svært rask og komplett oppsugingsevne av søtstoffet. Faktisk har hundene tatt opp det meste innen en halvtime etter inntaket. 

Hvis du eller jeg spiser for mye sukkerfrie pastiller med xylitol, vil vi kun oppleve en kjip, men ufarlig diaré. Hunder derimot kan dø. 

Kan gi blodsukkerfall
Dersom hunden får i seg sukkerfritt godteri med xylitol, kan blodsukkeret falle dramatisk på svært kort tid. Første tegn på xylitolforgiftning er vanligvis oppkast. Derpå følger slapphet som utvikler seg til skjelvinger, kollaps og anfall. Lavt blodsukker, hypoglykemi, inntrer etter en halvtime til en time. En unormal reduksjon i blodets innhold av fosfat, kalsium og kalium kan også oppstå. 

Akutt leversvikt
Hunder kan også få leversvikt når de får i seg xylitol uten at blodsukkeret nødvendigvis synker. Symptomene på at leveren får problemer kan være utmattethet og oppkast, samtidig som vi ser unormale endringer i blodet og i stoffskiftet.

I en omtale av åtte hunder som hadde fått i seg for mye xylitol ble fem av dem avlivet eller døde selv. Undersøkelser av noen av disse viste at leveren var i ferd med å bryte seg selv ned. Årsaken til at vevet i leveren døde kunne ikke forskerne forklare. 

Vanskelig behandling
Å behandle xylitolforgifting kan være utfordrende fordi det kan være vanskelig å vite hvor mye søtsoff hunden kan å fått i seg, både fordi xyltiolinnholdet ikke alltid er oppgitt og fordi snacks gjerne inneholder flere typer søtstoffer. 

Risikoen avhenger av hundes vekt, hvor mye den har fått i seg og mengden xylitol i produktet. Det finnes ikke en generell grense for «farlig» inntak. 

Veterinær toksikolog Eric Dunayer presenterer i en artikkel i Veterinary Medicine en tommelfingerregel: Hvis  xylitol er først i rekken av søtstoffer i ingredienslisten i en tyggegummi, kan man grovt anslå at en bit tyggis inneholder 0,3 g xylitol.

Mer enn 0,1 g xylitol per kilo kroppsvekt kan lede til for lavt blodsukker. Mer enn 0,5 g xylitol pr kilo kroppsvekt er giftig for leveren.

For en hund på tre kilo, vil derfor en bit tyggegummi være nok til å gjøre den syk, og en halvpakke kan kanskje være dødelig. En hund på 25 kilo må derimot spise en hel pakke for å få farlig lavt blodsukker. 

Ved for lavt blodsukker og leversvikt er det viktig å få normalisert blodsukkeret ved å blant annet gi intravenøs sukkerblanding (dextrose) ev. med salter i tillegg. Samt annen medisinering. Heldigvis blir de fleste hunder som får for lavt blodsukker bra igjen ved korrekt og snarlig behandling. Dette gjelder også ved begrenset leverskade, men dersom blodprøver viser at leveren er kraftig påvirket er progonsene dårlige. 

Råd
Hold alltid godteri med xylitol unna rekkevidde for hunden. Dersom du mistenker at hunden kan ha spist godteri eller bakst med xylitol, bør veterinær kontaktes så fort som mulig. Du kan også ringe Giftinformasjonen for råd, på telefon 22 59 13 00 (døgnåpent).

Tips: Å gi hunden sukkerholdig drikke kan forebygge blodsukkerfall etter inntak av xylitol.

Kilder: 
Dunayer EK. New findings on the effects of xylitol ingestion in dogs. Veterinary Medicine 2006, december, 791-796.
Store norske leksikonl. Xylitol. Snl.no 
Giftinformationscentralen. Xylitol – hund. 2011. www.giftinformation.se/article.asp?CategoryID=6987
Dunayer EK, Gwaltney-Brant SM. Acute hepatic failure and coagulopathy associated with xylitol ingestion in eight dogs. J Am Vet Med Assoc. 2006 Oct 1;229(7):1113-7.

 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close