Huskytaxi

Hundekjøring er populært i Kirkenes, og turistene kommer fra hele verden. Om lag halvparten er fra Asia, men også USA, Europa og Sør Afrika er godt representert.

Vov-vov – det er hos drosjene.

Av Jens Petter Toldnæs. Foto Kåre Tannvik

Flyplasser er like verden rundt. Du får bagasjen og hiver deg på en buss eller i en taxi til hotellet. Bortsett fra i Kirkenes hvor taxiene går på kjøtt og tørrfôr.

«Skal vi ta en slede?»

– Utenlandske turister som flyr to timer nordøstover fra Oslo forventer hval og isbjørn. Vi ville gi dem en annerledes start på oppholdet i nord, et alternativ til den standarden som er overalt ellers, sier gründer Kåre Tannvik i turistbedriften Gabba som blant annet driver Kirkenes Snøhotell. Eller Snowhotel som det som oftest blir kalt, ettersom det er flest utenlandske turister som finner fram til denne originale innkvarteringen i Finnmark.

Kanskje har du sett fenomenet på NRK eller lest om det i norske aviser. Du har selvsagt ikke lest om det i Playboy, men du kunne ha gjort det.

Og når du stiger av flyet på Kirkenes Lufthavn kan du selvsagt ta en vanlig taxi, men en stor del av de over 20.000 turistene som var på besøk her i fjor ønsker å kjøre hund. Og den muligheten starter altså på flyplassen, med en åtte kilometers hundetaxitur til hotellet.

– Men hundespann på en flyplass?

– Vi har heldigvis et godt samarbeid med Avinor som vært samarbeids-villige og lagt til rette for oss. I tillegg stiller vi med varmedresser, ulltepper og balaklavaer slik at folk ikke skal starte oppholdet sitt med å fryse. Halvveis til hotellet tar vi en stopp og lar de som ønsker det få forsøke å kjøre spannet selv, forklare Tannvik.

Og tydeligvis er det «noe» med hundekjøring for tiden. Under Finnmarks-oppholdet får Tannviks turister- en rekke tilbud av type «villmarksopplevelser», men hunde-kjøring er noe av det mest populære.

– Vi har også snøscootertilbud, men i de senere årene vil turistene heller kjøre hund enn scooter. Det er sjeldent, det er bærekraftig, og vi får en fantastisk feedback fra gjestene våre.

200 bikkjer og master i psykologi

Alle som har drevet med hundekjøring vet at det som kommer av seg selv kan du telle på fingrene til Kaptein Kroks venstrehånd. Og det blir ikke akkurat enklere når man skal kjøre tusenvis av turister gjennom en lang vinter. Snøhotellet i Kirkenes har hatt hunder på opplevelsesmenyen i ti år nå, og Kåre Tannvik og hans kolleger- har endt opp med 200 huskyer, 23 hunde-passere og trenere, samt en leder for hundedelen av bedriften som har mastergrad i hundepsykologi.

– Sånn må det nesten bli hvis vi skal få til dette. Akkurat nå har vi for eksempel om lag 40 hunder i 10-års-alderen, og som derfor er på vei over i pensjonistenes rekker, mens vi har 40 valper og unghunder under trening og opplæring.

En stor del av hundene blir også brukt om sommeren.

– Vi trener en god del «tur og sosialisering» med dem, slik at turistene også kan få ha med seg hunder på tur i sommerhalvåret, avslutter Tannvik.

Vis mer

Relaterte artikler

Sjekk også

Close
Close