Iditarod 2018

Her finner du oppdateringer knyttet til årets løp fra Willow til Nome.

15.03 – 16:41: Av de norske kjørerne er det da Magnus Kaltenborn som fortsatt er på sporet, og han er nå kommet frem til Shaktoolik hvor han og hundene hviler.

15:03 – 12:50: Da er Lars Monsen kommet til mål i Nome, til en 20. plass. – Jeg elsket det, løpet var fullt av utfordringer, sa Monsen like etter ankomst. De ni hundene han kjørte med i mål, så ikke ut til å være fryktelig slitne. De bjeffet og ville videre. En svært fornøyd Mats Petterson kjørte inn til en 18. plass med 11 hunder foran sleden.

15.03 – 08:89: Lars Monsen er forbi siste sjekkpunkt og har bare strekningen opp til Nome igjen.

15.03-07:33: KETIL REITAN ER I MÅL! Inn til en flott 14.plass kom Ketil Reitan inn rett før 07.00 i morgen norsk tid. Med sine ni hunder fullførte han sitt syvende Iditarod og det med sin nest beste plassering.

Lars Monsen nærmer seg Safety og etter hvert også mål. Han har kjørt seg opp et par plasser og ligger i øyeblikket på en 20.plass. Ni hunder foran seg skal sørge for at Monsen kommer seg vel frem til mål.

Magnus Kaltenborn er på vei oppover langs kysten til Shaktoolik, og han har faktisk hele 14 hunder med seg. Det er en prestasjon i seg selv.

14.03 – 15:04: Vi har fortsatt tre nordmenn igjen ute i sporet. Ketil Reitan er nå kommet frem til White Mountain hvor han hviler, mens Lars Monsen er på vei dit. Magnus Kalteborn er midtveis mellom Kaltag og Unalakleet.


14.03 – 12:06: JOAR LEIFSETH ULSOM ER VINNER AV IDITAROD 2018!!! Nå skal vi feire!

14.03 – 11:38: Nå er Joar straks inne i Nome. Han har satt av to hunder i Safety og kommer i mål med åtte hunder. Robert Sørlie er i Nome, og akkurat blir hans meritter snakket om på livesendingen til Iditarod Insider.

14.03 – 11:18: Livesendingen fra Nome har nettopp startet, og det er godt med folk som har tatt turen ned til målområdet. Joar høster bare godord fra programlederne og fra Dee Dee som også er i området.

14.03 – 10:37: Joar er nå bare knappe 15 km fra Nome, mens Petit fortsatt har omtrent samme avstand til Safety. Dette går veien!

14.03 – 07:01 Joar er i gang med sjarmøretappen og er nå bare et par mil unna siste sjekkpunktet Safety før de siste milene inn til Nome. Han forlot White Mountain like før to i natt, og har nå fire timers forsprang på Petit. Joar har ti hunder i spannet, og det samme har Petit. Været i området er bra, litt overskyet som etter hvert går mot sol. Temperaturen i området er nå -13 grader og vindstyrken ligger på lett bris og kommer fra nordvest. Alt ligger til rette for en norsk gledesdag!

Ketil Reitan er på sporet til White Mountain, mens Lars Monsen hviler i Elim akkurat nå. Reitan ligger på en 15.plass, mens Monsen har klatret opp en plass til 21. Magnus Kaltenborn er nå på vei til Unalakleet.

Det har vært noe brudd i løpet av natten. Den største overraskelsen er kanskje Wade Marrs. Allen Moore som vant Yukon Quest har også kastet inn håndkle, og det samme har også rookien Tom Schonberger. Marrs har sendt ut meldingen om han har fått lungebetennelse, og også Moore skal ha blitt syk. Schonberger, kjent for at han kjører sibirian huskyer, er nå på vei tilbake til Grayling med hjelp av mannskap fra arrangøren.

13.03 – 21:32: Joar hviler, og Petit har også kommet inn tre og en halv time etter Ulsom. Værmeldingen for i morgen ser ut til å være i Joars favør. Sol, bris og temperaturer fra -9 til -16.  Fra race marshal Mark Nordman har vi fått vite at forventet ankomst til Nome er klokken ett om natten der borte. Det betyr i ellevetiden i morgen formiddag for vår del.

Ketil Reitan har forlatt Koyuk, mens Lars Monsen hviler der. Reitan ligger på en 15.plass, mens Monsen holder på sin 22.plass. Magnus Kaltenborn er nummer 55, og befinner seg nå i Kaltag etter en lang og tøff tur opp Yukon River.

Jessie Holmes og Matt Hall kjemper om å bli årets rookie og begge har sjekket ut fra Koyuk med ti minutters mellomrom! Her blir det kamp helt inn.

13.03 – 16:50: Joar Ulsom er nå kommet til White Mountain. Her venter åtte timer med obligatorisk hvile før de siste 77 miles (123 km) inn til Nome skal kjøres. Det betyr at Joar må vente til litt før klokken ett i natt norsk tid før han kan kjøre ut igjen. Akkurat nå er klokken syv om morgen der borte, og først tre på ettermiddagen alaskatid kan han kjøre ut.

13.03 – 15:35: Joar Leifseth Ulsom er nå bare drøye mila i fra White Mountain. Her venter 209 innbyggere på bredden av Fish River på å få se nordmannen med sine tolv hunder som er i ferd med å kjøre seg inn i historiebøkene. Syv minutter var all tiden Ulsom brukte i Elim, og la med det grunnlaget for rykket som har brakt han opp i en fin ledelse.

– Nå venter en åtte timers hvile før turen går videre til Nome, melder Joar på sin FB-side.

31-åringen blir av mediene omtalt som den stille og selvsikre nordmannen som nå er i ferd med å bryte Seaveyfamilien syv år lange vinnerrekke. En stor ledelse inn til White Mountain er nesten en garanti for seier, bortsett fra da Dallas Seavey gjennom en storm i 2014 kjørte forbi Jeff King og Ally Zirkle som begge hadde stoppet som følge av vinden.

Litt lenger bak finner vi Ketil Reitan i Koyuk på en 17.plass og Lars Monsen har forlatt Shaktoolik på en 22.plass. Magnus Kaltenborn er snart i Kaltag.

13.03 – 12:31: Er det nå avgjørelsen faller? Mye tyder på det. Joar Leifseth Ulsom drar fra Petit og Seavey for hver time som går. Petit sier til ADN.com at hundene gikk på en mental smell etter feilkjøringen nord for Shaktoolik, og ting tyder på at dette henger igjen ennå. Petit hviler fortsatt i Elim og hit er også Seavey på vei. Joar derimot jobber seg over fjellet og mot White Mountain, og holder god fart i spannet. Om ikke noe uventet skjer så ser det ut for at det blir en stor norsk dag når spannet kommer til Nome.

13.03 – 10:21: Joar blåser gjennom Elim og gir seg i kast med Kwiktalik Miuntains! Nå kjøres det for norsk seier i Iditarod!

13.03 – 08:51: Oh what a wonderful morning! Joar suser mot Elim og kjører raskere enn Petit! Avstanden har dermed økt litt, men det er ikke kjørt for franskmannen ennå.

13.03 – 06:17: Riktig god morgen og det blir jo ikke mindre god når man ser på GPS-trackingen i Alaska. Joar Leifseth Ulsom kjørte ut fra Koyuk etter å ha hvilt i nesten fem timer. Han måtte sette igjen en hund og kjører nå med 12 hunder retning Elim. Elim er et lite sted med 281 innbyggere, og etter at kjørerne har passert her venter et lite fjellstykke over Kwiktalik Mountains før de skal ned på isen igjen og opp til White Mountain.

Nicolas Petit gikk ut en time etter Ulsom og de to følger hverandre. Som Barry sa i klippet vi la ut i går så kan det se ut som Seavey nå har gitt opp. Han har akkurat kjørt ut av Koyuk og ligger nå drøye tre timer bak nordmannen. Av disse tre er det Joar som i øyeblikket kjører raskest.

12.03 – 22:23: TrekkNytt har tatt et intervju med Barry Alexander «Bear» Siragusa for å høre hans syn på det som skjer med løpet. Innslaget skal være med i sendingen som kommer i morgen, men tenkte det kunne være interessant å høre for dere som er hard-core Iditarod-fans.


12.03 – 22:02:
Joar ankommer Koyuk først, og har nå fått en luke på en drøy mil til Nicolas Petit. Det store spørsmålet blir – hva skjer nå? Blir Joar å hvile her? Stopper Petit her? Noen som fortsetter etter kort stopp? Hvor mange hunder må settes igjen? Det er bare å følge med!

12.03 – 19:01: Joar leder! Det drar seg til nå og vår egen Ulsom har kjørt ifra Petit på isen mot Koyuk, og leder nå med drøye fem kilometer. Sluttspillet er i gang!

12.03 – 17:46: Seavey hviler fortsatt og avstanden til Petit og Ulsom bare øker. Skal trioen blir til en duo?

Værmeldingen viser at det vil holde seg greit kalt -8 til -11. Lite vind og litt snø.

12.03 – 16:29: Det skjer ting i teten nå. Nord for Shaktoolik ligger det en hytte, og der har Petit hvilt. Siden kom også Seavey dit med sine ni hunder, og slo seg til han også. Bak kom Ulsom, og nå har han og Petit fortsatt turen videre nordover mens Seavey fortsatt ligger igjen ved hytten. Du som følger løpet skal vite at Joar er viden kjent for sine sterke avslutninger på løp, og det er nærliggende å tro at Petit frykter nordmannen mer enn Seavey nå mot slutten.

12.03 – 14:51: Koyuk er neste sjekkpunkt for ledertrioen. Det som har skjedd i løpet av dagen er at Mitch Seavey har gått forbi Ulsom og er nå straks oppe ved Nicolas Petit som hviler på sporet på den 150 miles (241 km) lange strekningen mellom Shaktoolik og Koyuk. Får vi se et nytt Petit-rykk eller vil Seavey gå forbi og ta ledelsen? Ulsom ligger noe drøye 15 km bak de to i ledelsen, mens Peter Kaiser hviler ut i Shaktoolik knappe milen bak han.

Ryan Redington som lenge var med å prege teten i starten av løpet har nå brutt i Kaltag. Ketil Reitan hviler i Unalaklett på en 14.plass i dette øyeblikket mens Lars Monsen holder på 23.plassen sin på vei inn mot samme sjekkpunkt. Magnus Kaltenborn hviler på sporet mot Kaltag.

12.03 – 06:34: Petit er nå godt stykke på vei mot Shaktoolik, og har en luke på 15-18 km til Ulsom. Mens sistnevnte fikk hvilt et time og tre kvarter i Unalakleet, så fikk Petit hvilt i fem timer og et kvarter. Petit måtte for øvrig sette igjen en hund og kjører nå med 12 hunder langs kysten. Ulsom har fortsatt 13 igjen. Seavey har nettopp forlatt Unalakleet og ligger cirka 13 km bak Ulsom. Nicolas Petit med å hvile og rykke ser i øyeblikket ut til å være en god taktikk. Forfølgerne med Ulsom i spissen sliter med å få tettet denne luken.

Våre tre andre nordmenn henger fortsatt med. Ketil Reitan ligger best an på en foreløpig 16.plass mens Lars Monsen følger på med en 23.plass. Reitan måtte sette igjen en hund i Kaltag og kjører nå med elleve hunder. Monsen måtte sette igjen to og har nå tolv igjen. Magnus Kalterborn med sine 14 hunder er med å danne baktroppen mens han kjører langs Yukon River til Kaltag.

11.03 – 22:47: Petit har nå kommet frem til Unalakleet, mens Ulsom fortsatt hviler på sporet. Petit har igjen fått en luke til konkurrentene, og mens Ulsom hviler så er Seavey i gang med hente inn ranværingen igjen. Kan hvilen til Joar bety at han kommer til å kjøre rett igjennom Unalakleet? Det vil natten vise oss.

11.03 – 21:01: Petit jobber seg frem til Unalakleet med sine 13 hunder, vår egen Ulsom med sine 13 hunder har passert Seavey og kjørt i fra fjorårsmesteren med drøye to mil. Alle tre hviler nå i øyeblikket på sporet. Har Seavey enda mer i ermet eller er det i ferd med å ta slutt for Iditarodveteranen? Slik det er nå så er Petit og Ulsom i ferd med å bygge seg opp en aldri så liten luke ned til Seavey.

Ketil Reitan har forlatt Kaltag, mens Lars Monsen hviler på samme sted. Reitan har sklidd tilbake til en 17.plass mens Monsen har kjørt seg opp en plass til 21.

Robert Redington har brutt på Shageluk.

11.03 – 13:00: Historien gjentar seg. Petit stikker først ut, og bak kommer Seavey og Ulsom. Forfølgerne er nå kommet til Kaltag. Petit har fått en luke på en drøy mil på de to andre på vei mot Unalakleet. Ketil Reitan har kjørt seg opp til en 14.plass mens Lars Monsen som har hvilt på sporet ligger på 22.plass. Kaltenborn jobber seg oppover Yukon River og Kaltag.

11.03 – 09:47: La oss se litt på ståa blant de tre som leder. Petit har igjen 14 hunder, har en gjennomsnittsfart på 7,8 mph (12,55 km/t). For de av dere som nå ser på Current Standing-listen så blir dere kanskje forvirret når dere ser at gjennomsnittsfarten hos Petit bare er på 4.53 mph. Det har sin forklaring at dette skjema tar for seg snittiden av både kjøre og hviletiden. Derfor blir den så lav. Det er som interessant er snittet på bare kjøretiden, og den er for Petit sin del 7,8 mph. Seavey har også 7,8 mph, mens Ulsom holder 7,4 mpg (11,9 km/t). Det betyr at han må hvile kortere for å holde følge med de to andre.

Det åpner opp for to scenarier. Det ene er at Joar og spannet er slitne og har mer enn nok med å holde følge med de to i tet, og det andre er at Joar er iskald og vet akkurat hvor fort han må kjøre for å holde kontakten samtidig som han sparer krefter og farten til kysten. Vi håper og tror det siste.

11.03 – 09:37: En liten funfact på morgen er jo ikke å forakte. Jessie Holmes skulle kjøre med et GoPro deler av løpet. Bildene herifra var ment å brukes i tv-serien «Life Below Zero» hvor han er en av stjernene. Nå viste det seg at utstyret klappet sammen nesten med en gang, så realityseriens kamera tålte tydeligvis ikke realiteten i Iditarodsporet.

11.03 – 09:20: Da har man kommet seg hjem fra Beitostølen og dekningen av Norway Trail og endelig får man se GPS-trackingen i full skala. Den viser at trioen nå hviler ut i Kaltag. Petit var først inne. Nesten to timer før Seavey og ytterligere et kvarter før Ulsom.

– Petit kom inn i stor fart til Kaltag, opplyser Vebjørn Reitan (sønn til Ketil Reitan) til Hundekjøring nå i morgentimene. Det kan virke som at Petit har et bra spann og kjører hardt en stund, hviler og slipper de to andre innpå seg før han igjen gjør et nytt rykk. Rett og slett forsøker å mørne de to andre i stykker. Ikke helt ukjent fra langrennsporten for de som følger med på det.

Akkurat nå hviler Lars Monsen på Yukon River, mens Ketil Reitan er å på vei mot Kaltag hvor han kjører sammen med Mats Petterson. Ketil ligger i øyeblikket på en 19.plass mens Monsen ligger på en 21.plass. Magnus Kaltenborn ligger lenger bak og hviler nå i Shageluk.

Nå venter Unalakleet på ledertrioen, og for å komme de skal de kjøre 125 miles (201 km).  Værmeldingen indikerer at vinden avtar betraktlig, og at temperaturen vil ligge mellom -10 til -14. Noe overskyet, men klar himmel fra 02-08.

10.03 – 13:59: Ledertrioen kjører samlet oppover Yukon River, mens resten av feltet befinner seg i Grayling eller lenger bak. Kaltag som ligger foran dem har et innbyggerantall på 234, og det er vi blant annet finner enken etter Edgar Kalland som var en av dem som fraktet de livsnødvendige medisinene langs løypa i 1925. Virginia, om enken heter, driver i dag den ene av bygdas tre butikker. Etappen fra Grayling til Kaltag er på 122 miles (196 km).

10.03 – 10:35: Nå har Mitch Seavey og Joar Leifseth Ulsom kjørt forbi Nicolas Petit. Det har ført at det Petit har lagt seg etter Ulsom og trioen er nå nesten samlet på vei mot Kaltag. I skrivende stund er det Joar som har størst fart i spannet av disse tre.Lars Monsen og Ketil Reitan er nå i Grayling, og spesielt Lars har holdt oppe et bra tempo og klatrer oppover på listen.

10:03 – 09:34: Ketil Reitan ligger på en 12. plass så langt, og Lars Monsen kjørte rett igjennom Anvik slik vi trodde og ligger nå på en 16.plass. Mats Petterson holder også bra fart og ligger på en 14.plass så langt. Ingen av disse tre har gjennomført åtte timers hvilen.

Sjefshandler Elin Berntsen rapporterer fra sporet til KomplettFritid.no sin FB-side at Lars kjørte inn i Anvik kl.21:32.

– Fortsatt 15 høylydt glade hunder i spannet, og (Amazing!) Grace i single led! Pluss en svært konsentrert og fokusert kjører!!! Kjørte rett gjennom, og er nå på vei til Grayling, forteller Berntsen.

10.03 – 09:30: I det forfølgerne kom inn til Grayling tok Seavey og Ulsom med seg sakene sine og stakk. Ulsom gikk ut 13 minutter etter Seavey. Nå er kursen mot Kaltag satt for duoen som nå raskt nærmer seg stedet hvor Petit ligger. Ulsom har måttet sette igjen to hunder i Grayling og kjører nå med 13 hunder, mens Seavey har igjen 12. Petit som så langt leder har igjen 14.

10.03 – 07:22: Været setter nå sitt preg på en ny måte i løpet. Fra mildvær og overflatevann er det nå helt andre boller som venter kjørerne i det de starter på elvestrekningen. Vind. Mye vind. Med temperatur på rundt -9 grader og med vindstyrke opp mot sterk kuling så blir det en påkjenning for både folk og dyr.

Mitch og Ulsom har nå tatt ut mer enn åtte timers hvile, og det innebærer at de ikke lenger har pliktstopp frem til mål. Med andre ord – taktikkeriet er i gang. Nicolas Petit har også unnagjort sin åttetimer, men ligger fortsatt i ro ute på elven litt nord for Grayling. Hos er det kun et spørsmål om dette…hvorfor?

10.03 – 06:59: Igjen er det har det tettet seg til. Grayling har i løpet av natten fått besøk av tre kjørere. Petit sjekket inn først og har så dratt ut igjen. Han hviler nå på sporet drøye tre mil i fra Grayling, mens Seavey og Ulsom hviler i selve Grayling. Det som er i ferd med å endre bilde er det kobbelet som kom halsene mot Grayling. Peter Kaiser, Richie Diehl, Ray Redington Jr er alle tre like utenfor Grayling. Ketil Reitan har nettopp forlatt Anvik og sammen med en rekke kjørere er også han på vei mot Grayling. Lars Monsen er rett utenfor Anvik, så får vi se om han kjører rett igjennom eller om han ser seg nødt til å stanse.

Magnus Kalterborn hviler på sporet på vei mot Iditarod.

09.03 – 21:10: I følge GPS-trackingen så er tettrioen samlet i Anvik. Vi må tilbake til Shageluk for å finne de neste konkurrenten så trioen begynner å feste et liiiiite grep. Lars Monsen er ferdig med sin 24-timers og er nå omtrent midtveis mellom Iditarod og Shageluk hvor ligger rundt 20.plass. . Scott White har brutt løpet i Takotna, mens Magnus Kaltenborn er på vei til Iditarod.

09.03 – 13:05: Situasjonen mellom Petit, Seavey og Ulsom er fortsatt liksom for fem timer siden. Petit er forbi Shageluk og er på vei til Anvik. Seavey passerer Shageluk i skrivende stund mens Ulsom er på vei mot sjekkpunktet. Lars Monsen hviler fortsatt i Iditarod.

09.03 – 08:09: Da er Joar Leifseth Ulsom også ferdig med den lange hvilen og kjørte ut fra Iditarod to timer og 36 minutter bak Nicolas Petit, og en time og 52 minutter bak Seavey. Nå venter 55 miles (88 km) med spor til Shageluk.

09.03 – 06:10: Mitch Seavey har forlatt Iditarod, og det er tydelig at både Petit og Seavey ønsker en luke ned til nordmannen. The race is on!

09.03 – 05:28: Nicolas Petit er førstemann som forlater Iditarod. Akkurat nå er det 13 spann som hviler i Iditarod, men mange andre nærmer seg raskt sjekkpunktet.

09.03 – 04:20: I Iditarod er det blitt folksomt denne ettermiddagen (Alaskatid). Joar Leifseth Ulsom og Lars Monsen hviler selvsagt begge ut sine 24-timer, mens Nicolas Petit, Mich Seavey, Jeff King og Larry Daugherty kom inn på rekke og rad og har nå stanset her. De to sistnevnte er blant de få som ikke har startet på sin lange hvile.

Det er som er interessant å lese ut av tallene er den totale tiden de har brukt i sporet og gjennomsnittsfarten. Joar har brukt 15 timer og 36 minutter i sporet for å komme seg til Iditarod, og har hatt en gjennomsnittsfart på 7.7 mph (12.4 km/t). Mitch Seavey har brukt 13 timer og fem minutter i sporet og har en gjennomsnittsfart på 8 mph (12,9 km/t). Da ser du hva noen få desimaler faktisk utgjør. Det kan være to grunner til at gjennomsnittsfarten er lavere for Joar enn for Mitch i øyeblikket. Enten har Joar hvilt på sporet eller så har han kjørt saktere. Siden vi vet at Joar hvilte flere timer på sporet etter Ophir så ligger det meste av forklaringen der.

Nå hviler også Mitch sammen Joar, og det blir noen spennende timer frem til Joar drar ut igjen. Stikker Mitch først eller venter han til Joar drar? Eller MÅ han hvile også etter at Joar drar ut. Hva med Petit? Vi har fått en trio i tet nå, og en av dem er norsk. Snakk om spenning!

08:03 – 22:11: Klokken er nå 12:11 i Alaska, og Joar kjørte inn til Iditarod klokken 20:28. Når vi da legger til tidsutjevningen så kan Joar tidligst kjøre ut klokken 21:38 (altså 07:36 i morgen tidlig norsk tid) i kveld. Lars Monsen på sin side kom inn 05:16 (Alaskatid) og kan tidligst kjøre ut 05:30 neste dag. Det vil si 15:30 norsk tid i morgen.

Nicolas Petit ligger best an av de som kommer bak, men Mitch er hakk i hæl. Trolig vil disse være forbi de norske i morgen tidlig, men dette er Iditarod så alt kan skje. Bak Petit og Seavey følger Jeff King og Larry Daugherty, men ingen av disse er så langt farlig i sammendraget ettersom ingen av dem har begynt på sin 24-timers hvile.

Ketil Reitan har også gjort unna den lange hvilen og har lagt ut fra Ophir med kurs for Iditarod. Magnus Kaltenborn hviler fortsatt i McGrath.

08.03 – 19:40: – Hvis du er i teten i Iditarod så er sjansen stor for at du snakker norsk, melder Newsminer og gir fint omtale av både Ulsom og Monsen. Ulsom fikk for øvrig med seg 3.000 dollar i gullklumper som premie for å være den første til å nå Iditarod og dermed også først til å være halvveis i løpet.

08.03 – 19:36: Ally Zirkle omtaler lederhunden som «dum som en bokse med steiner, men han elsker å være trekkhund.» Les og hør med om Zirkle sitt spann her. 

08.03 – 19:22: Nå er det store spørsmålet. Har Mitch hvilt for tidlig eller har Joar tatt ut for mye? Joar er fortsatt godt inne i sin 24-timers hvil i Iditarod, mens Mitch Seavey er ferdig med sin og har tatt opp jakten på teten. Mitch er nå halvveis mellom Ophir og Iditarod og holder 8,37 mph (14 km/t) og kjører sammen med Jessie Royer. Foran på sporet hviler Nicolas Petit, Jeff King og Larry Daugerthy.

Sjekk her for å se hvem som er ferdig med 24-timeren og tidsutjevningen.

Nå venter kysten på kjørerne og dermed øker også sjansen for vind og røffere forhold. Det er bare å ta frem popcorn…det blir en sant kjør!

08.03 – 06:44: Da er der Joar fremme i Iditarod. En spøkelsesby som en gang huset over 10.000 mennesker og var selve hjerte av gruvevirksomheten i distriktet. Mellom 1908 og 1925 ble det hentet ut gull til den gang en verdi av 35 millioner dollar. Litt funfact der altså.

08.03 – 06:28: Joar Leifseth Ulsom er nå straks inne i Ophir, og nestemann i sporet er Lars Monsen. Han har kjørt gjennom Ophir og hviler i stedet på sporet omtrent midtveis mellom sjekkpunktene Ophir og Iditarod. Det er to andre som også har forlatt Ophir og det er Larry Daugherty og veteranen Jeff King. Ketil Reitan hviler nå i Ophir, mens Magnus Kaltenborn er i McGrath. Slik situasjonen er nå er det rene langrennlista å se på – tre nordmenn blant de seks beste….

Mitch Seavey gjennomfører nå sin 24-timers hvile i Takotna. I et intervju med ADN.com så innser han at han har en ledelse, men at han trolig må gi den fra seg for heller å hvile ut før han og spannet kommer ut til kysten.

– Når du kommer til kysten, og er i posisjon til kjempe om seieren, så er det beste spannet som vinner. Dallas har vist det mange ganger ved å komme et stykke bakfra i feltet og allikevel vinne.

07.03 – 21:01: Joar har hvilt en del på sporet etter Ophir. Ketil Reitan og Hugh Neff hviler nå i Ophir, mens Lars Monsen hviler i Takonta. Vi går nå inn i et roligere døgn hvor mange av kjørerne tar ut sin 24-timers hvile. Det som blir spennende å høre fremover er at om Joar har hatt et uønsket stopp som følge av at han har kjørt for hardt. Målet hans var nok å komme til Iditarodsjekkpunktet og så hvile ut der.

07.03 – 16:20: Joar Leifseth Ulsom fortsetter å kjøre alene i tet. Ranværingen valgte å kjøre rett igjennom Ophir og har nå en drøy etappe ned mot Iditarod. Hele 80 miles (128,7 km) skal kjøres før han er fremme. Det har vært mildvær på dagen, så det kan virke som om Joar ønsker å utnytte natta og morgentimene maksimalt til å forflytte seg.  Akkurat nå har han en ledelse på 30 miles  (48,2 km) tilbake til resten av feltet. Mye tyder på at han vil ta 24-timershvilen i Iditarod.

07.03 – 13:30: Joar i tet! I ensom majestet er ranværingen på vei mot Ophir, og fortsatt kjører han med fullt spann. Skal vi igjen oppleve norsk seier i Iditarod? Ja, vi vet det er langt igjen, men la oss nå kose oss over situasjonen sett med veldig blå, norske øyne. Når kjørerne kommer frem til Ophir har de unnagjort 352 miles (556 km)  av de totale 998 (1606 km), med andre ord er en tredjedel av løpet er unnagjort da.

Snittfarten til Joar er raskere enn Seaveys i øyeblikket. Joar ligger på 8.1 mph (13 km/t) mens Seavey holder 7.9 mgh (12,7 km/t) og over tid blir det avstander av den forskjellen.

Resten hviler eller er på vei til Takotna. Lars Monsen er straks fremme i Takotna, mens Ketil Reitan ligger litt lengre bak i sporet. Magnus Kaltenborn er fortsatt på vei mot Nikolai.

07.03 – 09:57: Varmen er i ferd med å sette sitt preg på Iditarod. Overflatevann i knehøyde og temperatur på rundt 0 grader har ført til at enkelte kjørere når venter til natten kommer før de tar de lengste etappene. Cody Strathe fra Fairbanks uttrykker at hundene klarer seg ok, men at det er hardt for dem.

Lars Monsen sier til ADN.com at det er for varmt og at han håper på kaldere vær. Han forteller videre at løypene var harde og raske fra Rohne med at det er har blitt tungt etter det. Enkelte har fått kjørt seg med mye overflatevann, og Matthew Failor forteller at hans lederhunder, Pink Floyd og Superfly, måtte trekke med seg de andre fjorten hunden ut i åpent vann.

– De liker så avgjort å svømmer, sier han til ADN.com mens hans sitter på sleden uten hansker og spiser en taquito (liten taco).

07.03 – 09:42: Seavey hviler fortsatt i Takotna, mens Ray Redington Jr., Jessie Royer, Linwood Fiedler, Ally Zirkle og Joar Leifseth Ulsom her på vei dit. Det som blir spennende nå er å se hvor de ulike kjørerne tar sin 24-timers hvile og dermed også utligner tidsdifferansene fra starten i Willow.

Ketil Reitan har kjørt forbi Lars Monsen på vei til McGrath, men Lars holder større snittfart som igjen indikerer at han hviler mer når han kan. Holder Lars denne farten utover i løpet vil han helt klart avansere. Magnus Kaltenborn er fortsatt på sporet mot Nikolai.

07.03 – 08:47: Mitch Seavey er nå kommet til Takotna, mens Ray Redington Jr. har kjørt ut fra McGrath. Joar og Nicolas Petit hviler fortsatt i McGrath.

07.03 – 07:08: Den store snakkisen i Iditarod akkurat nå er Wade Marrs’ utspill om at Iditarods sjef for antidoping, Morrie Craig, har kommet med trusler mot ham. Craig på sin side innrømmer at tidspunktet for samtalen rett før starten i Willow var dårlig timet og at han angret på at han tok kontakt med Marrs, men benekter samtidig at det skal ha kommet trusler fra hans side. Craig skal ha bedt andre i området om å fjerne seg, noe som påkalte en del oppmerksomhet fra media som var i området.

Ifølge Marrs skal Craig i løpet av samtalen truet med å slippe ut testresultatene av dopingprøver tatt under fjorårets løp, siden de også involverer Marrs spann.  Craig innrømmer at han skal ha formidlet dette til Marrs rett før re-starten, men at han samtidig hadde sagt at prøvene ikke var positive.

Dallas Seavey har tidligere nevnt at det i papirene fra dopingtestingen skal ha kommet frem at det var et spann til som var mistenkt. Sjefsveterinæren sa den gang at det ikke stemte siden prøvene fra dette spannet ikke viste ulovlige høye verdier. Nettopp at Marrs sitt spann var dette andre spannet, var det Craig fortalte Marrs rett for re-starten. Craig var overbevist om at dette tidligere var blitt gjort kjent for Marrs av race marshal Mark Nordman.

Ledelsen i Iditarod har tatt avstand fra Craigs oppførsel og sier til ADN.com at de vil se på Craigs rolle i antidopingarbeidet de nærmeste dagene. Craig sliter også på hjemmebane. Han er er blitt anklaget for seksuell trakassering og bøllete oppførsel ved Oregon State University, noe som har medført at han mistet jobben der. Craig har påklaget denne avgjørelsen og kjemper for å beholde jobben som professor i toksikologi, melder Corvallis Gazette-Times.

07.03 – 06:58: McGrath med sine 479 innbyggere har fått besøk av teten i løpet av natten (norsk tid). Mitch Seavay har fått opp farten i spannet og kjører nå raskere enn de bak, og muligens er det denne luka han ønsker å øke ettersom han kjørte rett igjennom McGrath er nå på vei mot Takotna . Han økte differansen til  Joar Leifseth Ulsom fra 17 minutter til 41 minutter i løpet av strekket Nikolai – McGrath. Ulsom hviler akkurat nå i McGrath sammen med Nicolas Petit, idet Wade Marrs er på vei inn til sjekkpunktet. Lars Monsen og Ketil Reitan er på vei til McGrath mens Magnus Kaltenborn er på vei til Nikolai.

06.03 – 23:21: Dette blir en spennende natt for de som tenker å sitte oppe. Joar Leifseth Ulsom har forlatt Nikolai for å ta opp jakten på Mitch Seavey. Ryan Redington har også kjørt ut etter Ulsom. Lars Monsen og Ketil Reitan hviler nå i Nikolai, mens Magnus Kaltenborn er på vei opp til dette sjekkpunktet.

Det som gjør dette så spennende er at Joar gikk ut 17 minutter bak Seavey, og med tanke på tidsutjevningen så leder faktisk Joar med 23 minutter på Mitch. Som om ikke det var nok så holder Ulsom en høyere snittfart enn Seavey. Hvilket betyr at Joar får hvilt litt mer og samtidig holder kontakten med teten.

DeeDee Jonrowe har valgt å stå av Iditarod 2018, og dermed er en lang karriere også ved veis ende for 64-åringen. (Foto: Julia Redington)

06.03 – 23:10: Mitch Seavey er den eneste som har forlatt Nikolai og er nå på vei til McGrath. Vi har også nettopp fått inn melding om at DeeDee Jonrowe, som har vært med i 36 løp, nå har brutt ved Rainy Pass. Begrunnelsen som oppgies er hennes egen helse og bekymring hvorvidt hun kunne ta vare på hundene. DeeDee annonserte før løpet at dette var henne siste deltagelse i Iditarod.

06.03 – 19:39: Tidsdifferansen fra starten blir tatt ut når kjørerne velger å ta ut sin 24-timers hvile. Det betyr at jo lavere startnummer du har jo lengre må du hvile.

06.03 – 19:25: Fem har ankommet Nikolai – en av dem er Joar Leifseth Ulsom. Ryan Redington med sine 13 hunder kom først inn 19 minutter foran Nicolas Petit og 21 minutter foran Mitch Seavey. Petit har 16 hunder mens Seavey har 14. Sistnevnte har sågar måttet ta ut en av sine viktigste lederhunder, Pilot, i følge Ididaride.com. Joar kom inn 50 minutter bak lederen og han har i likhet med Petit hele spannet intakt.

Lars Monsen later til å være i godt humør, og sendte en varm hilsen til kona Trine gjennom Iditarod Insider. Han er på vei over de gjenfrosne sumpene inn mot Nikolai, og har kjørt seg bra opp i feltet utover ettermiddagen. 14.plass så langt. Han måtte sette igjen en hund i Skwentna. og det er 2,5 åringen Kuujjuaq som nå blir tatt vare på av handlere. Ketil Reitan ligger et lite stykke bak, men også han holder fin fart. Magnus Kaltenborn hviler nå i Rohn.

06.03 – 15:08: Kjørerne er nå på god vei på Nikolai, og Ryan Redington leder fortsatt an i teten. Nicolas Petit har nå kjørt seg stor opp i feltet og ligger nå på en andreplass i sporet, etter han passerte en hvilende Mitch Seavey. Joar Leifseth Ulsom ligger på fjerdeplass og kjører sammen med Peter Kaiser. Ray Redington Jr. og Wade Marrs kjører sammen en lite stykke bak.

Lars Monsen er også med i det gode selskap og kjører godt på en 16.plass og er akkurat nå i starten av Farewell Lake. Ketil Reitan hviler på sporet litt lenger bak, mens Magnus Kaltenborn fremdeles er på vei mot Rohn.

Joar og spannet i fint driv mot Nikolai. (Foto: Julia Redington)

06.03 – 07:01: Værmeldingen for Nikolai viser svak vind fra sør-sørøst og temperaturer mellom -1 til -4 kommende døgn.

Sjekkpunkt Nikolai med sin flystrioe venter nå på Iditaroddeltakerne. (Foto: Albert Herring)

06.03 – 06:27: Et døgn, seks og en halv time ut i løpet er det fem som har forlatt sjekkpunkt Rohn. En av dem er Roar Leifseth Ulsom. Først i sporet ligger nå Ryan Redington, mens Mitch Seavey kommer etter han. Begge disse har måttet sette fra seg hunder. Ryan har satt fra seg tre hunder, to i Rainy Pass og en i Rohn. Mitch satte fra seg en allerede i Skwentna og en i Rainy Pass og er nå nede på fjorten.

Joar gikk ut som nummer fire, men har siden Rohn kjørt forbi Ray Redington Jr.  og ligger nå på en tredjeplass. Begge disse kjørerne kjører med fullt spann på 16 hunder. Nordmannen som kjører rett igjennom Rohn, er absolutt raskest av de som har forlatt Rohn og drar nå innpå de to i tet.

Jessie Royer har nettopp forlatt sjekkpunktet, og sammen med de andre fire er hun på vei mot sjekkpunkt Nikolai – 120 km unna. Et lite sted med 125 innbyggere. 24-timers hvilen kommer nå opp for flere av kjørerne, og det blir stort sett tatt ut mellom sjekkpunkt Rohn og sjekkpunkt Ophir. Da tas også tidsdifferansen ut.

Lars Monsen er også ut i sporet og er nå snart på vei inn til Rohn. mens Ketil Reitan ikke ligger så langt bak. Magnus Kaltenborn er også på samme etappen, men ligger litt lenger bak i feltet.

05.03 – 19:08: På vei opp til Rainy Pass holder Mitch Seavey en vanvittig fart. Distanserer Ally Zirkle samtidig som han haler innpå Ray Redington Jr. som ligger i front. I skrivende stund holder han en fart på 16,4 km/t mot Redington Jr. sine 11,7 km/t. En annen som også holder bra fart er Lars Monsen som ligger så langt på en åttendeplass. Joar Leifseth Ulsom har forlatt Finger Lake, mens Ketil Reitan fortsatt hviler her. Magnus Kaltenborn har fremdeles et lite stykke igjen før han kommer Finger Lake.

05.03 – 17:27: Vel fremme i Finger Lake finner vi Joar Leifseth Ulsom inne på en foreløpig 6.plass. Husk på at hviletid ikke er unnagjort så her kan alt snu i løpet av et sjekkpunkt eller to. Ray Redington Jr. var den først som forlot Finger Lake. Ally Zirkle var den andre, men har nå blitt tatt igjen av Mitch Seavey på vei mot Rainy Pass. Lars Monsen er på vei inn til Finger Lake, og har Ketil Reitan like bak seg i sporet.

Det er stor forskjell på det som finnes på GPS-tracker og det som nevnet på den åpne listen, og det er skyldes trolig at man ønsker flest mulig inn på Iditarod Insider.

05.03 – 12:37: Vi, og andre som var litt bekymret for Ulsom, kan nå bli beroliget. Det viste seg å være feil i listene fra Yentna. Ulsom forlot nemlig neste sjekkpunkt, Skwentna, med alle 16 hundene foran sleden.

05.03 – 10:25: Litt urovekkende utvikling for Joar Leifseth Ulsom som har måtte sette igjen to hunder allerede på Yentna. Vi jobber med å finne ut hvorfor. Lars Monsen hviler nå på Skwentna sammen med Ketil Reitan, mens Ulsom og Magnus Kaltenborn er på vei dit nå.

05.03 – 09:24: Teten har kommet frem til Skwentna og stoppet der, men Lineood Fiedler kjørte rett igjennom og er nå på god vei til Finger Lake. Nicolas Petit, som av mange holdes en av de store favorittene, har også bare passert Skwentna. Det er ikke så mange fastboende i dette området. Skwentna har 90 innbyggere mens Finger Lake har 2.

05.03 – 07:13: Det er flere kjørere som begynner å trekke på årene og har sagt at dette blir deres siste løp. En av dem er DeeDee Jonrowe som med årets løp har deltatt hele 36 ganger, og har 16 ganger vært inne blant topp ti. Hun får naturligvis stor oppmerksomhet langs løypa i år.

05.03 – 06:49: Starten har gått fra Willow og 65 spann har allerede nådd første sjekkpunkt Yentna. Av disse har 45 allerede forlatt sjekkpunktet og er nå på vei mot Skwentna som ligger bare 48 km unna. I følge GPS-trackingen så har Ray Redington Jr. en snittfart på 9.6 mph (15,4 km/t) og tar nå inn på Mats Petterson som ligger først i sporet. Mitch Seavey har også fått god fart på spannet om ligger nå på en tredjeplass.

Av våre er det Lars Monsen som har størst fart med 15.6 km/t, mens Joar Leifseth Ulsom har 14.9 km/t. Det er selvsagt veldig tidlig i løpet, så er det mye som vil skje av endringer allerede i løpet av det første døgnet.

05.03 – 06:45: Vi har tidligere omtalt Lars Monsen hun Hudson om forsvant og ble funnet igjen i Anchorage. Du kan lese mer om gjenforeningen her.

Tagger
Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close