Robert Sørlie: Om samarbeid og framtiden

Under årets Hakadal Seminar, i en av pausene mellom foredragene, var det intervjutid for oss. Hvem bedre å starte med da, enn Robert Sørlie? Robert reiste over dammen til Alaska i fjor, for å kjøre Iditarod for femte gang. Det kom som en overraskelse for mange, som husker at Robert kom tilbake fra Iditarod 2007, og sa «Aldri mer». Nå skal han over igjen, denne gang som tilskuer og turist-på-snøscooter, mens samarbeidspartneren (Thomas Wærner) kjører Iditarod som førstegangskjører. Vi pratet med Robert om dette samarbeidet, om framtiden, og om hunden som betyr mest for han nå.

Av: Barry Siragusa, Foto: Marit Beate Kasin

 

Robert Sørlie! Du skal til Alaska igjen i år, ikke sant?

RS: Ja. Jeg skal være turist! Nå skal jeg kjøre med snøscooter og være turist.

 

Da vi pratet sammen under Gausdal Marathon ifjor, sa du at du kanskje hadde lyst å kjøre Yukon Quest, fordi det var det eneste du ikke hadde gjort, som har med hundekjøring å gjøre. Har du fortsatt lyst til det?

RS: Ja, jeg har egentlig lyst, men vi har slått det fra oss, på grunn av at vi tross alt har jobb, og det blir forlenge å ta fri, så det bli ikke Yukon Quest.

 

Hvor lenge må man ta fri for å kjøre både Iditarod og Yukon Quest?

RS: Tja, det ville ha vært et par måneder fri. Det har jeg ikke mulighet til med jobb og sånne ting.

 

Men det blir Femundløpet på deg som vanlig?

RS: Jo, det blir kun Femund som blir den stor satsingen i år.

 

Skal du kjøre noen korte løp i Alaska mens dere likevel er der?

RS: Nei. Det bli ikke noe annet.

 

Blir det omtrent samme spann som skal over til Iditarod i år som det du tok meg deg i fjor?

RS: Ja og nei. Jeg antar at det blir flere av Thomas sine bikkjer. Jeg tipper at han kanskje tar fire/fem stykker fra meg og resten blir fra han.

 

Dette virker anderledes en siste gang du hadde et samarbeid. Før hadde dere i Team Norway mange av de samme linjene, og bikkjene virket veldig like. Men hundene dine og hundene til Thomas er kanskje litt mer anderledes?

RS: Ja, kanskje litt anderledes. Jeg har kanskje litt mer større og pelsa hunder en Thomas, men jeg ser ikke at det er noe stort problem. En god hund er en god hund. Det er fordeler og ulemper med alle. Men jeg tror de burde kanskje trenes litt sammen.

 

Dere trente ikke så veldig mye sammen i fjor?

RS: Nei, vi gjor ikke det. Jeg fikk bikkjene etter Femundløpet.

 

Det var ikke mye tid å bli kjent med de nye.

RS: Neida, men jeg ser ikke på det som noe stort problem.

 

Det virker som det tross alt gikk ganske greit!

RS: Ja, det gikk greit. Også, forholdene var… Ja, det gikk greit men forholdene gjorde at det ble som det ble.

 

Jeg har ikke hørt mange som fullførte i fjor, som kunne si mer en «det gikk greit».

RS: Ja, det gikk greit. Vi overlevde! Så da gikk det greit. At vi overlevde… det var det som ble nesten som en seier til slutt; det var det å ha gjennomført og overlevd.

 

Men siden det ble så spesielt med vær og forhold i fjor, har du lyst til å reise tilbake nå, og kjøre igjen, så det ikke blir tidens vanskeligist Iditarod som blir avslutningen for deg?

RS: Jeg var mere nede i 2007, jeg hadde en veldig tøff tur og vanskelig reise, en jeg egentlig var nå. Jeg hadde et veldig bra hundespann som ikke jeg forvaltet. Jeg fikk ikke skrekken etter årets løp og det var ikke som jeg fikk ikke lyst å kjøre mer. Jeg fikk engentlig mer lyst å kjøre nå en jeg hadde i 2007.

 

Tror du det blir Iditarod på deg igjen da?

RS: Det kommer an på sponsorer. Man veit at det er jo mye penger som skal til for å reise. Men lysten er der!

 

Er det like komplisert å reise dit som det var før i tide.

RS: Ja, men jeg har lyst å reise over igjen.

 

Hvordan er spannet ditt i år? Det så veldig fint ut under Femundløpet i fjor.

RS: Det er samme spann… Nei, faktisk ikke det samme! Jeg lånte fire hunder av Hans Petter Haugen i fjor. Men ellers er det samme spann som i fjor.

 

Så du skal ikke låne hunder igjen?

RS: Nei, det var fordi han skulle ikke kjøre. Jeg har mange nok som er gode. Så det blir noe av samme spann som i fjor. Kanskje lit dårligere i år fordi jeg lånte fire gode hunder av han som ikke er med nå.

 

Hvem er lederhundene dine? 

RS: Det er Mikkel og Jesper og de andre som jeg har nå hatt i mange år. Plus at det kommer noen nye, Ben og Solo kommer og skal kanskje ta over plassen til Mikkel. Mikkel er jo 7 år nå, og det kommer fram noen nye ledere- fartsledere- som er etter Mikkel.

 

Det er egentlig Mikkel som er hoved hannen hos deg? Han har blitt en viktig hund for deg.

RS: Ja han er det. Han er en komplett hund. Alle kenler leiter etter en komplett hund som har fart og lederegenskaper og stayen og alt det der. Han er en sånn hund. Det har han bevist mange ganger. Fullfører alt, aldri skadet… Det er Mikkel.

Teksten fortsetter under bilderestart_robert_srlie.jpg 
Robert Sørlie under restarten. Iditarod 2014

 

For mer info om Robert, Thomas og Birgitte og årets Iditarod trykk her. 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close