– Jeg har de peneste beina på hele Sørlandet!

Selv et aktivt båtliv er mulig med tilpasning. (Foto: Arne Rose)

– Jeg kaller hundene for beina mine, så jeg kan skryte av de peneste beina på hele Sørlandet, ler Arendalsmannen Erik Gjendem.

For han er huskyene Laika og Kiana langt mer enn bare to turkamerater. En MS-diagnose har ført til at han er avhengig av hjelp fra sine firebeinte venner for å komme seg rundt i sørlandsbyen, og hundene  trekker villig på Gjendem slik at han får utført sine daglige gjøremål.

Både Erik og hundene setter pris på at det går litt unna av og til.

– Alternativet hadde vært en rullestol, men heldigvis kan jeg stå ganske godt og bevege beina litt og det ønsker jeg å utnytte så mye som mulig, sier Gjendem som har fått god bruk for sine kunnskaper som tidligere smed.

Trente seg opp i sykkelen
For han begynte å sitte i rullestol, men oppdaget til sin forskrekkelse hvor fort lårmuskelaturen forsvant. Dermed skaffet han seg en valp og begynte treningen med den mens han fortsatt satt i rullestolen. Høyre, venstre, stans, gå var noen av kommandoene den unge hunden måtte lære seg før sykkelen kunne tas i bruk. Da kom også hund nummer to på plass, med god hjelp fra venner i Nidarå Trekkhundklubb, og i dag er Laika og Kiana selvskrevne når daglige gjøremål skal ordnes.

Han bruker i dag en sykkeltype han selv kaller sportsrullator, men venter nå med spenning på at en ny modell snart skal stå på tunet.

Arendal håndverkerforening i borgertoget 17. mai. Erik Gjendem med hundene sine. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)

– Jeg har bestilt en til, og den får jeg nok senere i sommer. Det er en litt nyere utgave med noen spesialtilpasninger, som blant annet oppheng for pakkvesker. Jeg drømmer nemlig om en tur i fjellet noen dager, og håper å få det til, forteller Gjendem.

Tøff i topplokket
Og ikke tenk på at han ikke får det til. Erik er en tøffing utenom det vanlige, og sammen med hundene har han virkelig fått testet sine egne grenser og hundenes lojalitet.

– En gang skulle jeg på skogtur med noen venner. Jeg kunne ikke ta den ruten de skulle ta, men sa at jeg istedet ville prøve å ta en alternativ rute frem til målet. Det gjorde jeg, og jeg var så utrolig sliten da jeg kom frem til bestemmelsestedet. Det var bare en stor hake. De andre var ikke der, forteller Gjendem som dermed måtte komme seg hjemover.

– Jeg måtte slippe hundene, for ellers bare viklet de seg selv og meg fast alle slags kratt og kvister. Det var en utrolig kamp å komme seg ned, og som om ikke det var nok gikk jeg meg vill også. Men hver gang jeg falt kom hundene bort til meg og slikket meg i ansiktet. Det opplevde jeg som både støttende og sjarmerende. De forble ved min side helt til jeg fikk krøpet meg ned til hjelp.

På bøljan den blå
Heller ikke det våte element stanser smeden. Han har skaffet seg en Pioner Multi 3, en båt som håndverkere og dykkere har lagt sin elsk på, av den enkle grunn at baugen på båten kan legges ned. Med den løsningen kan Gjendem enkelt klare å komme seg inn og ut av båten med sykkel, hunder og selv seg.

– I tillegg er den også veldig stødig. Går du fra den ene siden og over på den andre, så er det ikke mye den leer på seg, forklarer Gjendem og synes det er godt å ha den friheten til å komme seg rundt på egen hånd.

Praktisk pels
Kjærligheten til hundene er dyp hos Gjendem, og han har de to vennene inne hos seg hele året.

– Det er blant annet for at de ikke skal få så tjukk pels om vinteren. Det ville vært uutholdelig for dem når de skal jobbe når det blir varmt i været. Det resulterer i mye hår inne hos meg, men det har også en positiv side. Det er bare å tasse over gulvet med våte føtter så har jeg pelssokkene på plass når jeg har kommet over gulvet, ler Gjendem og avslører en herlig humor midt i en til tider utfordrende hverdag.

Nyhetsinnslag om Erik Gjendem og hundene fra NRK

Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close