Joar på vei mot seier i Iditarod

Det er kun 77 miles (123 km) igjen til Nome for ranværingen Joar Leifseth Ulsom. 77 miles fra vinne hele Iditarod.

Ulsom har levert et praktløp de siste dagene. Sammen med Nicolas Petit og Mitch Seavey har 31-åringen fra Nordland vært en del av en tet trio som har preget dette løpet siden Grayling på Yukon River.

Nicolas Petit har vært den som har ledet store deler av løpet, og som har kjørt en uthalingstaktikk hvor han har hvilt mye og kjørt fra de to andre så fort de har nærmet seg. Lenge så det ut til at denne taktikken skulle holde helt inn, men i går raknet spillet for franskmannen. Et uvær nord for Shaktoolik skulle snu opp ned på alt, og skapte drama som de som fulgte løpet knapt trodde var mulig.

Feilet i stormen
Petit var førstemann frem til Shelter Cabin. En hytte som ligger ute på en odde noen mil nord for Shaktoolik, og som gir god utsikt mot de som kommer etter. Perfekt hvilested for en som vil hvile hundene og samtidig ha stålkontroll på forfølgerne. Så kom snøen og vinden.

Mitch Seavey var først fremme ved hytta, men til Joar og publikums overraskelse fortsatte Petit å hvile og ikke stikke av slik han tidligere hadde gjort. Da Joar passerte hytta så han lys, og var overbevist om at det var Seavey. I stedet var det Petit som klargjorde spannet for å fortsette. Seavey var fortsatte inne i hytta.

Inn i uværet så skjer det. Petit kjører feil og plutselig er det Joar som har passert begge konkurrentene. Nordmannen holder størst fart inn til Koyuk, og overtar ledelsen nok en gang. Petit innser etter hvert feilen og kommer seg tilbake på sporet, men verdifull tid er gått tapt.

– Hundene mine gikk på en mental smell, skal Petit har sagt til journalister da han ankom Koyuk en drøy time etter Ulsom. Nordmannen på sin side trodde at han var nummer to inn til sjekkpunktet.

– Jeg så spor og rester etter en annen slede så jeg var sikker på at jeg ikke var i ledelsen, fortalte Ulsom til kameracrewet fra Iditarod Insider og innrømmet at også han hadde kjørt feil i uværet. Heldigvis oppdaget han det selv raskt og tapte mye mindre tid enn Petit.

Ulsom vet godt hvem som er heltene i dette løpet, og båndene mellom han og hundene er veldig sterkt. (Foto: Julien Schroder – Iditarod.com)

Lynvisit i Elim
Ulsom hviler nesten fem timer i Koyuk, og stikker ut bare nitten minutter før Petit. På dette tidspunktet er det klart at Seavey ikke klarer å henge med de to andre lenger. Med bare ni hunder og krevende forhold blir det for tøft for veteranen.

Ned til Elim er det nordmannen som holder størst fart og han skaffer seg stadig større terreng til franskmannen. I Elim bruker han kun syv minutter før han igjen setter kursen mot neste sjekkpunkt White Mountain. Dette støtet knekker franskmannen som ser seg nødt til å ta ut over to timer med hvile. UIsom har malt i stykker konkurrentene, og kjent for sine seige avslutninger som Joar er så innser Petit at slaget er tapt – noe han også meddelte til en journalist etterpå.

Ingen har, bortsett fra Dallas Seavey i 2014, klart å ta igjen noen på strekningen fra White Mountain til Nome. Er man førstemann til White Mountain er det nesten garantert at du vinner Iditarod. Den «boosten» og gleden du som kjører får, samt den obligatoriske åtte timers hvilen, på dette sjekkpunktet smitter over på spannet og turen til Nome preges av det.

Sjarmøretappen gjenstår
Litt før klokken ett i natt norsk tid kjører Ulsom ut av White Mountain for å kjøre de siste 123 kilometerne via sjekkpunkt Safety og inn til Nome hvor brannsirene skal hilse nordmannen velkommen som vinner av det mest prestigefylt hundekjøringsløpet på kloden.

Ikke siden 2005 har et norsk seiresflagg vaiet over Nome. Nå kan det skje igjen for kun et stort uhell kan frata Ulsom denne seieren. Robert Sørlie, som vant her i 2003 og 2005, er selvsagt på plass i Nome på en slik dag og gleder seg minst like mye som alle vi som har fulgt dette løpet i årevis.

Dette er stort øyeblikk for norsk hundekjøringsport, for hele ranasamfunnet og selvsagt for Joar Leifseth Ulsom og hele hans familie og stab.

En skal ikke selge skinnet før bjørnen er skutt, men vi kommer til å juble for hvert et hundesteg som bringer spannet nærmere mål og mot det som kan bli en historisk dag for Ulsom og hele det norske hundekjørermiljøet.

Tagger
Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close