John Baker trekker seg fra Iditarod

To uker før det braker løs i Anchorage velger vinneren fra 2011 å stå av sirkuset. Ikke fordi han må, men fordi han vil.

Kjøreren fra Kotzebue sier til Anchorage Daily News at det aldri var meningen at han skulle stille til start, men han valgte å melde seg på og betale startkontingenten på 4.000 dollar for å støtte opp om arrangementet. Spesielt mente han at det var riktig i år, med tanke på all viraken rundt Dallas Seavey og de positive dopingprøvene på hundene hans og uroen som følge av det.

– Iditarod har betydd mye for meg og jeg ville ikke bare utebli og bli oppfattet som jeg boikottet løpet. Derfor meldte jeg meg på, sier Baker, som kunngjorde at han trakk seg sist lørdag.

Baker har i flere måneder meddelt at han kom til å kunngjøre sin avmelding fra løpet for i stedet å fokuserer på egen bedrift, men tidspunktet for å gjøre det offisielt ble etter hvert komplisert av saken med Dallas Seavey og hans ønske om at flere i styret skulle trekke seg. Deriblant Andy Baker som er Johns bror. Seavey skulle senere få følge av flere kjørere som også krevde Andy Bakers avgang, men styrelederen velger å bli sittende.

Hør siste TrekkNytt hvor Ben Matheson snakker om nettopp denne saken

Beskyldt for mishandling
Nylig befant John Baker seg i PETAs søkelys etter at en av hans tidligere ansatte, Rick Townsend som nå bor i Minnesota, anklaget ham for å mishandle hunder. Anchorage Daily News har fått verifisert Townsends beskyldninger, som Baker for øvrig blankt avviser. Avviser beskyldningene gjør også de andre handlerne som jobbet ved kennelen samtidig som Townsend. Townsend skal ha fremlagt bilder av mishandlingen, men disse har vist seg å ikke komme fra Bakers kennel, men fra ikke-relaterte saker hentet fra internett.

– Townsend på sin side blir møtt med anklager om tyveri fra tiden han var ved Bakers kennel, og det er utstedt arrestordre på han, sier politisjef Greg Russell i Kotzebue til avisen.

– Jeg bruker ikke noe tid på å tenke på dette, og ikke bryr jeg meg om hva han sier om meg, sier Baker om påstandene fra Townsend.

Bakers bedrift vokser
John sier at han ganske enkelt ikke kan konkurrere i årets Iditarod fordi han er opptatt med konsulentselskapet han eier sammen med sin forlovede og hundekjører, Katherine Keith.

– Vi er inne i en positivt vekst for oss i Remote Solution, forteller Baker.  Selskapet har som oppdrag å hjelpe mindre lokalsamfunn i avsidesliggende områder med å få penger til prosjekter og bidra til å håndtere utbyggingsprosjekter. Virksomheten har nå vokst fra å være en liten jobb på et par timer i uken til å bli mer enn en full stilling.

Seieren i 2011 ga stolthet
Baker har konkurrert i Iditarod hele 22 ganger siden 1996 og har sammenlagt vunnet nesten 603 000 dollar i premiepenger.
I 2011 vant han og stoppet dermed Lance Mackeys seiersrekke. Han ble med det den første inupiaq-kjører til å vinne Iditarod.

– Jeg prøvde gjennom 16 år å vinne Iditarod, og da jeg endelig vant ble jeg så overrasket over hvor stor sak det ble. Ikke nødvendigvis for meg selv, men for staten Alaska og de mindre lokalsamfunnene her. Det tilførte oss mye stolthet som folk, forteller Baker til Anchorage Daily News. 

Baker forteller videre at han ikke har planer om å komme tilbake til Iditarod med det første. Forretningsvirksomheten er hans hovedfokus, men han vil fortsette å melde seg på for å betale startkontingenten som en donasjon til Iditarod-organisasjonen.

Den har gjort mye for meg. Arrangementet er en veldig spesiell begivenhet og det trekker oss sammen som alaskere, sier han. 

Det betyr at forloveden Katherine Keith nå kan velge de 16 beste hundene av kennelens 60 hunder, når hun står på startstreken den 3. mars. 

Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close