Knallsterk bestemor vant FL 500

Edland har imponert publikum og kjørere under årets Finnmarksløp. (Foto: Ida Sivertsen)

De aller fleste trodde finske Ronny Wingren var på vei mot seieren i FL-500 da han kjørte ut fra Skoganvarre med 34 minutters ledelse, men ei 58 år gammel bestemor fra Nannestad ville det annerledes!

Av Morten Broks / Finnmarksløpet

Konkurrentene trodde Elisabeth Edland var ute av gullkampen på FL-500 da hun tidlig i konkurransen kjørte nesten to mil feil. Men hun viste alle ryggen de siste 108 kilometerne inn mot Alta.

Allerede ved sjekkpunkt Jotka hadde Elisabeth Edland (58) passert finlenderen. Og etappen inn til Alta ble en klassisk sjarmøretappe hvor hun økte ledelsen til 20 minutter.

Vinner av Finnmarksløpet 500 2017, Elisabeth Edland from Monica Celius on Vimeo.

Tøffe forhold

Etappen fra Porsanger til Alta ble av den tøffe sorten. Det blåste stiv kuling over fjellet, snødde tett – og Ronny Wingren måtte brøyte spor. Edland dro fordel av det, men fikk jaggu en tøff reise hun også.

– Det var minimal sikt og jeg måtte se ekstra godt for å finne løypestikkene. Jeg var utrolig glad da jeg oppdaget ryggen til Ronny, ikke først og fremst på grunn av at jeg tok han igjen, men fordi jeg så noen jeg kjente, sa Edland etter målpassering.

Fornøyd Ronny Wingren måtte se seg slått av Edland. (Foto: Morten Broks)

20 minutter senere kom Wingren i mål. Han var strålende fornøyd med sin andreplass – på tross av at han ble frakjørt av bestemora fra Nannestad de siste milene.

– Elisabeth må nok kjøre to timer feil neste år, og ikke bare halvannen time feil, slik hun gjorde i år, sa Wingren og lo.

Elisabeth Edland vant ikke bare Finnmarksløpet 500 km, hun stikker også av med norgesmestertittelen langdistanse 8-spann, og en blankpolert kongepokal som deles ut onsdag kl 16 i Markedsgata i Alta. Snart er det bare medaljegrossistene Alsgaard og Dæhlie som har et fyldigere pokalskap enn Edland i Nannestad. Dette er nemlig hennes fjerde kongepokal.

De første 1000-kilometerdeltakerne er nå i Pasvik, like ved den russiske grensen. Disse har fortsatt 60 mil igjen før de er i mål i Alta. Vinner er ventet inn fredag.

Elisabeth Edland snacker hundene etter målgang. Foto: Geir Stian Altmann Larsen

Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close