Populært nå

Magnus inn med rød laterne

Som sistemann til Nome fikk Magnus Kaltenborn æren av å kjøre inn med den berømte røde lanternen. Et løp hvor nordmenn har satt sitt tydelig preg på begge sider av resultatlisten.

Dermed er alle fire nordmennene kommet frem til Nome og det med Joar Leifseth Ulsom som vinner. Sterke prestasjoner har også Ketil Reitan på en 14.plass og Lars Monsen på en 20.plass levert.

Kjæresten Maren Bradley var glad for at Magnus og hundene kom inn til Nome. (Foto: Kathy Chapoton)

I kveld kom altså Magnus inn etter å ha brukt 12 døgn, 20 timer, 13 minutter og 14 sekunder fra start. I mål ventet kjæresten Maren Bradley, og dermed er punktum for selve løpet Iditarod 2018 over. Det ble norsk preg på løpet i begge ender.

De som har kjørt bakerst har jo hatt sine utfordringer og mange flere døgn på sporet for både hunder og kjører, så det er definitivt en prestasjon det også. Ikke har de brutt og ofte må de kjempe med spor som har snødd igjen eller blåst bort.

Historien bak den røde lanternen
Det sies at disse lanterne ble i sin tid hengte på utsidene av husene i Nome den gangen man ventet på livsviktige medisiner fra Juneau etter utbruddet av sykdom som rammet steds barn. Medisinene kom til stedet med hundeslede ettersom været var for dårlig til å bli fraktet med fly. Denne lange reisen med medisiner er det som er opphavet til hele Iditarodløpet som ble arrangert første gang i 1973.

Det er en pris som blir gitt til den siste kjøreren som krysser mållinjen i Nome. Det begynte som en spøk for mange år siden, men ble etter hvert et lykkesymbol for hele løpet.

En «enkes lampe» blir også tent i Nome og hengt opp i et fiskesnøre samme dagen som løpet starter i Anchorage. Lanternen brenner dag og natt inntil siste spannet kommer til mål. Den siste kjøreren er ansvarlig for å slukke flammen, og dermed markere at løpet er over. Denne er grå.

Å motta lanternen er å se på som en heder. Det viser besluttsomhet og utholdenhet som trengs for å fullføre løpet.

Tagger
Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close