Birgitte Næss Wærner: Innkjøring av valper

I del to av vår serie om innkjøring av valper, deler Birgitte Næss Wærner sine erfaringer og tanker rundt trening av valper. Næss Wærner har vært på NM-pallen i sprint og mellomdistanse, og i år kjørte hun inn til andreplass i NM i langdistanse i Finnmarksløpet 1000km. Sammen med mannen sin Thomas Wærner, eier Birgitte Berserk Kennel i Torpa.  

Av: Barry Siragusa. Foto: Steinar Wall

 

Gjøre valpene trygge på deg

Birgitte Næss Wærner mener at det viktigste når man skal kjøre inn valper er å gjøre valpene trygge på deg.

— Sosialisering av valpene fra de blir født er første skritt. Alle valpene som er født her får lov å løpe løse på tomta fra dag èn. Moren står på et hundehus utenfor kennelporten og valpene får lov å følge etter oss løse. På den måten bli de vant til å bli håndtert.

 

Vi spurte Næss Wærner om hun har hatt problemer med voksne hunder mens valpene går løse. Hun sier at det aldri har vært et problem, da valpene bare får lov til å gå løse utenfor kennelen.

 

Når de er store nok til å besøke naboen, er det på tide å sette dem i valpegården

Hun sier imidlertid at det er begrenset hvor lenge valpene kan gå løse, før de begynner å gå litt for langt ut i verden.

— Når de er store nok til å besøke naboen, er det på tide å sette dem i valpegården. Det er vanligvis når de er ca. 3 måneder, men vi har akkurat hatt et kull som måtte settes i valpegården allerede da de var åtte uker.

 

Viktig med tid på kjetting

Næss Wærner sier at valpene får bo i valpegården fram til mellom tre og fire uker før de skal kjøres inn, da settes de ut på kjettinger.

— På kjetting blir de vant til «å sitte fast» til noe, så det er mindre psykisk påkjenning å bli spent inn i spannet, hvor de plutselig er bundet fast både foran og bak. Mens de står på kjettingen lærer de masse. Når de f.eks har lært å få beina over kjettingen, har de lært hvordan de skal få beina på riktig side av midtlina.

Dersom du ikke har kjettinger og bruke gårder i stedet, foreslår Næss Wærner at du bruker tid på å gå med valpene i bånd.

 

Kjøre inn alle valpene selv

Birgitte og Thomas Wærner kjøre inn alle valpene selv. Det er fordi de har hatt noen dårlige erfaringer med å låne ut valpene.

— Vi mener det er veldig viktig at vi er der når valpene blir kjørt inn. Vi får god kontakt med valpene og vi har en del erfaring. Vi har kjørt inn mange hundre valper, og aldri hatt en valp som vi ikke kunne få til å gå, sier Næss Wærner.

 

–Jeg liker å kjøre inn valper når de er omtrent seks måneder, og jeg liker å gjøre det med slede. Jeg velger slede fremfor ATV fordi sleden ikke er så bråkete. Det blir derfor mindre stress for valpene.

 

Valp ved siden av en voksen hund

Næss Wærner velger ofte å kjøre en valp ved siden av en voksen hund de første turene. Hun sier det er fordi valper har en tendens til å slåss når de blir satt ved siden av hverandre, mens de sjelden gjør det med en voksen hund. Hun sier at det imidlertid er viktig å velge de riktige voksne til en slik oppgave.

— Den voksne må være en hund som er tålmodig nok til ikke å gi valpen hjuling når den oppfører seg som en valp. Vi har alltid fire solide voksene foran i spannet, og så går valpene bak.

 

Når valpespannet er klart til å gå, kjører Næss Wærner veldig sakte. Så sakte at det er mulig å gå ved siden av spannet. Hun sier at det er fordi det vanligvis alltid er i hvertfall en valp som ikke vil trekke de første 200 meterne, og at det er viktig at den valpen får begynne å gå framover uten stress. Når alle går framover pleier Næss Wærner å kjøre mellom en og to km.

— Jeg liker å gi dem sjansen til å roe seg ned, og finne rytmen, selv på de første turene. De roer seg ned ganske fort og jeg tror dette henger sammen med sosialisering når de er veldig små. De føler seg trygge på oss og bli derfor fortere rolige.

 

Vi fyrer bål og koser oss

På slutten av sesongen kjører valpene på Berserk Kennel ca. 25-30km. Fra rundt juletider, da valpene blir kjørt inn og fram til slutten av sesongen, vil Næss Wærner at valpene har fått kjørt 50-70 turer.

–Jeg mener at valpene har godt av mange turer. På den måten kan de starte sesongen etter med et stort forsprang på de valpene som evt. ble innkjørt, og så bare fikk en tur, eller to hver uke . Vi tar også med oss valpene og lager sjekkpunkt, og hviler på sporet sammen med dem. Vi fyrer bål og koser oss. Valpene blir vant til å roe seg ned, og hvile når de får anledning. Det er helt fantastisk, jeg elsker den delen av treningen, smiler Næss Wærner.

 

Vær tålmodig

Birgitte Næss Wærner mener at det er viktig å huske at den første sesongen kan være stressende for valpene. Hun sier at hun har hatt et par hunder som nå går på A-spannet som ikke så så bra ut da de var yngre.

–Unghunder kan fort bli slitne, de kan spise dårlig, og de kan fort bli tynne og deprimerte. Men når vi begynner igjen neste sesong ser de helt fantastiske ut. Vær tålmodig. Jeg får en idé om hvordan valpene kan se ut seinere ved å se på dem som valp, men de kan fortsatt overraske meg!

   

Birgitte Næss Wærner har kjørte hund i mange år. Hun sier selv at hun har kjørt inn, og trent, flere hundre valper. Næss Wærner har vunnet gull i begrenset klasse sprint, og hadde løyperekorden i LNAC i Anchorage i over ti år. Næss Wærner og mannen hennes Thomas eier Berserk Kennel i Torpa. Thomas vant Finnmarksløpet i 2013 og Birgitte kjørt inn til andreplass som førstegangskjører i år. Målet er Iditarod 2015. For mer info trykk her.

 

birgitte_nss_wrner_680x1024.jpg
Birgitte i mål som nr. to under årets Femundløpet

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close