Den andre hunden

Flokken vår teller 11 trekkhunder – og en griffon bruxellois. Den lille maskothunden tror antagelig han er en alaska husky, for han er med på det meste og er skikkelig tøff i trynet.

Av Janne Petra Thørn. Bildet: Oliver koser seg hos Argus i sofaen.

For en god del år siden møtte jeg en merkelig liten hund. De kalte den griffon bruxellois, og jeg tenkte at skulle jeg noen gang ha en liten hund, så måtte det bli en griffon.

Skeptiske oppdrettere
Vi har en gjeng med huskyer, men jeg og datteren min begynte å snakke om å ha en maskothund i tillegg. Da kom jeg på disse griffonene igjen. Den første oppdretteren jeg ringte la nesten på da hun fikk vite den skulle bo sammen en flokk huskyer, og at jeg ikke ville binde meg til å stille ut. Den andre jeg ringte hadde krav om utstilling, og var heller ikke overbegeistret for huskyer. Den tredje oppdretteren derimot mente alt dette var uproblematisk. Hun hadde tidligere drevet med oppdrett av riesenschnauzer, og syntes det var helt greit å selge oss en liten tass.

Vi hentet Oliver i november 2011, og har ikke angret et sekund. I tillegg til Oliver har vi nesten alltid en eller to huskyer inne. I lang tid tok huskyen Frost seg av morgenstellet på den lille valpen. Han tok labben og veltet Oliver over på ryggen, klemte han sammen mellom forbeina og vasket til jeg nesten kunne vri opp den lille. Oliver, på sin side, syntes i lang tid at morgenstellet var helt greit. En av huskyene derimot syntes ikke noe særlig om Oliver, og jeg lurte på om vi noen gang ville få dem til å fungere sammen. Men med sakte tilnærming og masse ros for god oppførsel, er også disse nå gode venner.

Vil gjøre som de store
Oliver er av en robust liten hund. Han er med på sykkeltur hvor han går i tospann sammen en av huskyene. Han tror nok han er en husky. På siste langtur, da en av huskyene så vidt klarte å hoppe over en bekk, skulle selvfølgelig Oliver hoppe like bak. Han måtte svømme i land. Og på tilbakeveien gjorde han nøyaktig det samme. Vi tenker at Oliver skal gå foran vogna og kanskje også sleden etterhvert. Jeg har vurdert å pakke ham godt inn, legge ham i sleden på tur, men som uerfaren hundekjører har jeg opplevd å miste spannet. Å pakke ham godt inn oppi en bæresekk for hund hengende på brystet eller bak på ryggen, er også vurdert, men så har jeg da også opplevd å henge etter sleden både på magen og på ryggen. I vintersesong har han det best hos en hundepasser de gangene vi er på lange turer.

Griffon Bruxellois:
Stammer fra en svært gammel belgisk rottehund, chien barbu (skjegget hund).
Den er avbildet på kunstverk allerede i første halvdel av 1400-tallet.
Griffonene er kvikke, trivelige og våkne hunder. De er populære selskaps- og utstillingshunder rundt om i verden.
For samtlige varianter gjelder at de skal være robuste med samlet, nesten kvadratisk kroppsbygning, men også elegante og bevegelige.
Rasen er lettlært, men har også egenvilje, og den kan være meget.
Griffonen er en liten, men tøff rase som raskt tilpasser seg familiens vaner. Det er en rase som knytter seg veldig til flokken sin, og får den muligheten, fotfølger den eieren sin.
Griffonen en brukshund i miniutgave.
Veier under 5 kg

Tips til ekstrautstyr:
Det er en utfordring å finne brukbart utstyr til disse småhundene. Det er så mye stæsj: store hetter, «diamanter», ubrukelige hundegensere i akryl, osv. I stedet for å kjøpe, kan det være bedre å lage noe av utstyret selv. Små gensere er ikke så vanskelig å  strikke, eller man  kan ta en gammel ullgenser i voksen størrelse, klippe av ermene og vaske den på 60 grader. Da vil den toves og krympes.

Bildet under: Her er Oliver med på langtur

oliver2.jpg

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Sjekk også

Close
Close