Bok: En uvanlig jente på en vanlig reise

BOKOMTALE: Maria Grøntjernet er 16 år da hun bestemmer seg for å gå Norge på langs – alene. Det har resultert i bok, blogg og pris.

Av: Monica Celius. Alle bilder fra boka

«En drøm er ofte det samme som en utfordring. Det er alltid mulig å leve den ut, så lenge man har støtte og kjærlighet fra menneskene rundt seg, sterk vilje og troen på at man skal klare det», skriver Maria Grøntjernet i begynnelsen av boken.

I løpet av boken skjønner man at hun har det første i monn – familien er en støtte og bauta i livet hennes. Uten dem – og det poengterer hun flere ganger – hadde ikke denne reisen vært mulig. Man får også inntrykk av at Grøntjernet har vilje i massevis. Men når det kommer til troen på at man skal klare det man har satt seg fore, svikter det flere ganger for den unge villmarkingen.

Grøntjernet tør å vise oss sin usikkerhet og sine tilkortkommenheter. Jeg blir flere ganger slått av hvor moden hun fremstår. Både i språk og refleksjoner. Grøntjernet viser større evne til selvinnsikt enn mange voksne eventyrere. Det kan antagelig ta henne langt på veien hun har lagt ut på.

Teksten fortsetter under bildene.

Photo_11.07.12_10_46_12.jpg

Photo_11.07.12_07_30_55.jpg

Fra Grøvuvdalen

Gode turvenner
Det er i seg selv egentlig ingen spektakulær tur Grøntjernet gir seg i kast med. I flere partier underveis får hun følge av familiemedlemmer, og hun møter også andre som tar godt vare på henne underveis. På hele turen har hun hunden Vega som trofast følgesvenn. Malamutetispa er lånt av en nabo, og beskrivelsene av det nære forholdet de to får, og Grøntjernets kjærlighet og respekt for Vega, er en eneste stor reklamekampanje – i positiv forstand – for polarhunden.

Det som er mer interessant enn turen i seg selv, er likevel måten Grøntjernet gjenfortelle sine opplevelser på – både ved hjelp av bilder og tekst.

 Årets villmarking
Villmarksjenta er også en blogg – og selvfølgelig en Facebook-side, med nesten 14.000 følgere. Grøntjernet ble under Villmarksmessa i år tildelt prisen som «Årets villmarking». I begrunnelsen sa messegeneral Finn Erik Bredesen:

«Maria Grøntjernet fra Lunner kommune er en god inspirator og et forbilde for mange unge. Hun har også en egen blogg kalt «Villmarksjenta» og har hatt en tv-dokumentar på NRK. Jeg kan godt si at hun er et friskt pust og en god ambassadør som kan motivere flere unge ut i naturen».

Inspirerende
Inne i mellom dagbokinnleggene er det lagt inn faktasider med masse god og nyttig turkunnskap. Spesielt likte jeg sidene om «Barn på tur», «Med hund som turkamerat» og «Langturen».

Boken er også full av flotte bilder, og disse ville kommet mer til sin rett med en strammere design. En litt strengere språkvask hadde også gjort boken bedre.

Vi tror dette er en bok som kan inspirere og glede mange friluftsinteresserte unge og voksne. Det skal bli spennende å følge Maria Grøntjernet videre. 

SITATER FRA BOKA:

«Jeg har vært mye på tur før, men det er først nå i det siste det har gått opp for meg hvor lite man faktisk trenger for å klare seg og være lykkelig»

«For et år siden kunne jeg aldri ha sett for meg dette. Da var jeg jenta
som var redd for store dyr, mørket og alt det ukjente»

«Lars Monsen sier det er sunt å være møkkete, men jeg tror
 ikke det er usunt å være rein heller»

«Jeg er aller mest redd for å bli redd»

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Sjekk også

Close
Close