Innkjøring av valper: Del 1

Snøen har kommet, dagene er mørke, og de søte valpene som ble født på vårparten er nå energibomber som er klare til å bli innkjørt. Vi spurte ekspertene om hva de mener om innkjøring av valper, og fikk en del gode tips og råd. Emil Inauen var første mann ut.

Av: Barry Siragusa. foto: Barry Siragusa

Emil Inauen har brukt mye tid på bare å tenke på innkjøring av valper. Inauen sier at det han opplevde i Kanada, da han så valper gå helt bananas og spise opp trekkliner, halsbånd og alt annet de fikk tak i, gjorde at han bestemte seg for å lage et system som tok vekk en del av stresset fra de første turene. Nå har Inauen et nytt system ferdig utprøvd, og han sier at både han og valpene storkoser seg.

Kan du beskrive innkjøringssystemet ditt? Hvor gamle er de når du begynner?
– Jeg begynner å trene valpene når jeg mener de er klare til det. Det kan være at valpene er åtte måneder gamle før vi begynner, men av og til er de ett år eller eldre. Det er forskjellig fra kull til kull, og fra valp til valp.

 Hvordan vet du at de er klare?
– Jeg har ikke noe fast system for akkurat det. Det er mest en følelse som er basert på hvor mentalt voksne de virker. Jeg tror at innkjøring er mentalt tungt, mer en fysisk tungt for valpene. For meg så haster det ikke å kjøre dem inn. Noen av de beste hundene jeg har kjørt gjennom tidene, ble ikke innkjørt før de var godt over ett år gamle.

Hva gjør du når valpene viser deg at de er klare?
-Når jeg mener at de er klare, bruker jeg god tid, og passer å gjøre alt så rolig og morsomt som mulig for alle involverte.

Hvordan legger du opp innkjøringen?
– Det viktigste for meg er at valpene oppfører seg ordentlig i spannet. De første “turene” kjører jeg ikke ut av kennelen. Jeg seler på, og så venter jeg. Jeg har en lysstolpe midt i kennelen som jeg fester trekklina til. Jeg seler på, og så drikker jeg kaffe og passer på at valpene oppfører seg fint på lina. Det kan være at jeg seler på og gjør dette to eller tjue ganger. Det handler mye om hvor flinke de er til å roe seg ned, og oppføre seg ordentlig.

Setter du valper ved siden av hverandre i spannet når du gjør det du beskriver?
– Nei, ikke med en gang i hvertfall. Jeg begynner med at alle står alene. Etter hvert setter jeg to og to sammen, men da skal en rolig valp stå ved siden av den som er helt på bærtur.

 Teksten fortsetter under bildet.

Granite.JPG

En rolig valp ved siden av en på bærtur.

Bruker du ATV eller slede når du endelig kjører fra kennelen med valpene?
– Det har ikke så veldig mye å si for meg. Det er vanlig at jeg gjør det med slede, men det er mest fordi valpene som ble født på seinvåren, eller sommeren ikke er klare til å bli innkjørt før etter at snøen har kommet.

Hvordan reagerer valpene når sleden begynner å bevege seg?
– De pleier å bli litt overrasket, men de får det til med en gang. Det er sjelden at jeg trenger å stoppe underveis. Kanskje et par ganger. Fordi de har lært å oppføre seg i spannet har de veldig lite problemer med liner og hverandre.

 Kjører du bare valper eller noen voksen hunder og?
– Jeg kjøre med en voksen lederhund. Ellers er det bare valper i spannet. Husk at den første tingen de lærte var å stå rolig når vi står stille. Jeg kan da kjøre ti valper og de står bare rolig når vi stopper ute på sporet. Når de er voksne, trenger jeg nesten ikke snøanker. Akkurat nå er løypene og ankerfeste så dårlig, at det er en kjempefordel at spannet står rolig.

Hvordan kom du på idéen å kjøre inn valper på denne måten?
-Jeg husker da jeg var i Kanada og skulle kjøre inn valpene der. Det var totalt kaos. Jeg var gjennomvåt av svette da vi var ferdige. Valpene var stresset og spiste opp hele linesettet, og ikke minst hverandre. Det var helt texas, og jeg ville unngå at jeg, eller valpene, måtte oppleve en slik situasjon igjen seinere. Nå drikker jeg kaffe og gir valpene godbiter når de er flinke. Det er utrolig deilig i forhold til før!

Har du noen tips du vil dele?
– Noen folk kjører inn valpene ekstremt tidelig, fordi valpene er altfor energiske i kennelen, ødelegger hundehusene sine og lager mye lyd. For å ungå det, lar vi hundene løpe løse hver dag. Valpene får ut en del av energien, og vi kan vente med innkjøringen fram til de er klare for det. Vi er ikke nødt til å kjøre dem inn for å få ut energien.

 

Emil Inauen bor i Grimsbu der han har kennel, kone og barn. Han er en erfaren fjelklatrer. Inauen har vunnet LGO hundeløpet i Sveits, men nå konkurrerer han i de lengste hundeløpene i Europas; Femundløpet og Finnmarksløpet. For mer info om Emil og hundene trykk her.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close