Puppies Dogs and Blue Northers

BOKOMTALE: Puppies Dogs and Blue Northers er en kjærlighetshistorie skrevet av en av de virkelige mestrene av ungdombøker, og tidligere hundekjører, Gary Paulsen. Han tar oss gjennom et år som hundekjører på en måte som gjøre at boka er vanskelig å legge fra seg, og enda vanskeligere å glemmer.

Av: Barry Siragusa. Bilde fra boka

Forfatteren Gary Paulsen, mannen bak bøkene Winter Dance, Hatchett, Dog Song, og My Life in Dog Years, kom for lenge siden med det jeg mener er hans fineste bok om hundekjøring: Puppies Dogs and Blue Northers: Reflections on being Raised by a pack of sled dogs. 

Som tittelen gir intrykk av, handler ikke boka bare om det å ha sledehunder, men også kennellivet, valper, mennesker, døden, livet, samt kennelens «valpeskole» og hvordan den fungerer. Dette er mer en nok til å gjøre boka fascinerende, men boka handler ikke minst også om kjærlighet. Første kapittel heter faktisk «Love» (kjærlighet).

Paulsen tar leseren med gjennom et år i hans og kennelens liv. Året begynner med en tjuvparirng midt i Montanas dype skoger, går videre til fødselen, det han kaller for «Puppy School», og så videre fram til valpene endelig blir sledehunder.  

Gary Paulsen skriver i boka Winter Dance om de to gangene han kjørte Iditarod. Dette er noe som de fleste kan være enige om er veldig spennende. Utrolig nok klarer han å gjøre det han skriver i Puppies Dogs and Blue Northers like spennende. Han ser rett og slett på det som skjer med/mellom ham og valpene som magisk. Det virker nesten som om måten Gary så på seg selv som menneske, i forhold til dyreverden, forandret seg totalt gjennom det året i kennelen, og han klarer å skrive om det på en så bevisst, morsorm, og intens måte at det ikke er umulig at leserene også blir forandret. 

Boka var nesten obligatorisk lesestoff for sledehundfolk da jeg bodde i USA. Denne boka er perfekt som gave, både til hundekjører som vil se magien i det vi gjør, og for «vanlige folk» som vil få litt bedre forståelse av hvorfor vi gjør det vi gjør.

SITATER FRA BOKA:

«They live in sound, always in noise. Perhaps because it is so constant, the art of listening to them falls off, and so many things they say are not heard.»

«They learned of love simply because of what they were – puppies- and it is impossible not to love them, even when they are eating your favorite parka.»  

«They made me think about all the good parts of living and loving.»

Trykk her for mer info.  

 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close