Bok: Å sette seg et mål og nå det

BOKTIPS: Ved frokostbordet i kennelen vår diskuterte vi en morgen det å gi seg selv instruksjon om å greie å takle strabasene,­ for eksempel i løp. Vi er et par langdistansekjørere, en coachutdannet psykiologistudent og en som vurderer å gå Norge på langs på ski. Utgangspunktet for diskusjonene er en bok som vi synes er en fin fortelling om å sette seg mål, takle utfordringer og bygge tillit­ mellom menneske og hund. 

Av Johanne Sundby. Publisert i Hundekjøring nr. 5 2012

Helen Thayer – 50 år gammel, opprinnelig fra New Zealand – ville gå på ski til Nordpolen, og hadde liten erfaring med sledebikkjer. Hun ble kommandert til å ta med seg en middels gammel polarhund for sikkerhetens skyld, spesielt på grunn av isbjørnfaren. Hun fikk låne polarhunen Charlie, en svær, svart grønlandslignende hund, som aldri hadde gjort noe annet enn å være en spannhund i arktis. Siden Helen skulle gå solo, måtte Charlie trekke en liten pulk med alt sitt utstyr, og sove ute. Den eneste virkelige opp­gaven han hadde var å jage bort isbjørn, og det kunne han. Den egenskapen fikk han også svært mye bruk for. 

Reisen startet i mars 1988, og varte i 27 dager. Laget møtte mange isbjørn, men Charlie sa alltid fra. Underveis var det storm, de ble værfase,­ og små og store uhell oppsto. På slutten av turen måtte Helen og Charlie dele den ene tallerken-bollen de hadde igjen etter at det andre blåste bort. Sakte ble forholdet mellom Helen og Charlie utviklet, og sakte flyttet han også inn i forteltet, seinere i teltet. Turen tok lengre tid enn planlagt, og en stor storm blåste vekk resten av matlageret. Mot slutten slapp de opp for mat, bare valnøtter var igjen. Likevel fortsatte de til de kom tilbake til målet. 

Boka er skrevet på en rolig, fortellende måte, om hvordan Helen Thayer overvant sine problemer og også vant over frykt og uro. 

Etter turen kunne hun ikke gi slipp på Charlie, så han ble med henne hjem til California. Seinere – han ble hele 17 år – var ham med på mange ekspedisjoner i Canada, for å lete opp uleveflokker. Det er det skrevet en annen bok om. 

Boka om Charlie og Helen er en nydelig historie om at det går an  både å reise av gårde i ekstremt klima, og at man kan bli bestevenn med en god og gammel hund. Og at man kan klare det man setter seg som mål, selv om ikke alt går etter planen. 

– «Polar Dream. The first solo journey by a woman to the North Pole»
– Av Helen Thayer
– Little, Brown and Company, USA
– Utgitt i 1993. 254 sider
– Kun på engelsk

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Sjekk også

Close
Close