Sørlie – en vinnerskalle

Forlaget Cappelen Damm ga for en liten stund siden ut boken «Norske vinnerskaller. Veien til mental styrke og gode prestasjoner». Først ut i intervjurekken med 30 kjente idrettsutøvere, er Robert Sørlie.

BOKOMTALE av Monica Celius. Bilde: Robert Sørlie hjemme på kennelen i Jeppedalen, juni 2012. Foto: Hans Kristian Riise/Norske Vinnerskaller

For dem som satser på å bli en vinner, er det mye å hente i boken «Norske vinnerskaller». Men også for andre er det interessant lesing. I boken blir både idrettene og utøverne tatt på alvor, og sportsklisjespørsmålene slipper vi heldigvis. Vi blir også tatt med på konkrete begivenheter, beskrevet av utøverne selv. Sekund for sekund i avgjørende øyeblikk, eller time for time i en spesielt dramatisk periode av et løp. Hva var utslagsgivende, rent mentalt, for at det klaffet? For at akkurat den idrettsutøveren kom øverst på pallen i akkurat den konkurransen?

Forfatterne vet å stille de riktige spørsmålene, og får fram personligheter, de ulike idrettenes utfordringer og overraskende konklusjoner. Noen begreper går igjen hos de fleste utøverne: visualisering, riktig mental spenning, og indre dialog.

For Sørlies og hundekjøringens del, handler det mye om den utviklingen som har skedd i sporten de siste tiårene. Fra å være en sær hobby som rare eneboere holdt på med, til en toppidrett. Sørlie har stått i spissen for denne utviklingen, og mange har hatt, eller har, ham som forbilde.

Når det kommer til det mentale, er det i hundekjøring ikke bare kjøreren som har vinnerskalle, også hunder kan ha det. 

Men hundekjøring er selvfølgelig først og fremst en lagidrett, og dette understreker Sørlie; kommunikasjonen, kjennskapen og kjærligheten til hunden. Sørlie er god på å trekke fram det fine med sporten vår, og intervjuet avsluttes med en personkarakteristikk av «maratonmannen»: «Verdens mykeste hardhaus.» 

Det er også mange andre perler i boken, for eksempel: Roeren Olaf Tufte om treningskameratene Morgan Kane og Skybert, Petter Northug om hvorfor han er en individualist, Liv Grete Skjelbreid Poirée om det å være mamma og toppidrettsutøver, Cecilia Brækhus om mangelen på frykt og ikke minst mange flotte portretter.

Fofatterne Anne Marte Pensgaard, Arne Jørstad Riise og Bjørge Stensbøl er forundret oss hvor liten interesse de fleste særforbundene ser ut til å vise for den kompetansen enkelt utøvere har når det gjelder mental trening, mentale ferdigheter og anvendelsen av disse i konkurransesammenheng. I forordet skriver skriver de:  «Svært få av dem som har lagt opp, har blitt kontaktet og brukt som ressurspersoner på dette området av sine forbund etter endt karriere. Det er etter vårt skjønn åpenbart at mye verdifull erfaring her går tapt i norsk toppidrett. Dette med bakgrunn i at vi føler oss sikre på at de som har seiret internasjonalt har mye å lære unge utøvere om hvordan de kan jobbe mentalt for å lykkes. Vi tror også at norsk toppidrett kan ha mye å hente resultatmessig ved at mental trening settes bedre i system ute i særforbundene, og at utvikling av mentale ferdigheter er noe som vektlegges ytterligere hos utøvere fra relativt ung alder.»

Norske_Vinnerskaller_smussomslag.jpg

 «Norske vinnerskaller. Veien til mental styrke og gode prestasjoner»
Av Anne Marte Pensgaard, Arne Jørstad Riise ogBjørge Stensbøl. 
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 570
Forlag: Cappelen Damm

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Sjekk også

Close
Close