Riktig oppsett av sykkel

Hva kan man gjøre med sykkelen før løp i tekniske barmarksløyper?

Nå er sykkelsesongen over for vår del og barmarkssesongen står for dør. Det betyr at også sykkelen må klargjøres for nye oppgaver.

For å kjøre fort med hund gjelder det å finne den riktige balansen mellom en trygg sykkel og en rask sykkel.
I år vil det bli arrangert noen barmarksløp i litt tekniske løyper. Da vil det gå fortere om man har en sykkel man føler seg trygg på.

Tekniske løyper er ofte også hundevennlige ettersom det er lavere snittfart. I tillegg er det gøy at ikke bare den raskeste hunden vinner.  Føler man seg utrygg i tekniske løyper kan man med noen enkle grep gjøre sykkelen man har tryggere og enklere å sykle på.

Ha i bakhodet at med hund foran har man som regel nok kraft og det går det som regel fort nok uansett. Derfor kan man tillate seg å sykle med en ganske grov sykkel uten at gjennomsnittsfarten blir noe lavere.

Beste måten å forberede barmarksesongen er å sykle litt ritt uten hund. (Foto: Frank Solberg)

Her er noen enkle ting å ta tak i:

Grovere dekk og mer volum
Større knaster vil gi godt grep i svingene uten at det går noe særlig saktere. Stort volum gjør det mulig å kjøre med mindre luft uten at man lett punkterer og det gir god demping på ulendt underlag.

Hva er et dekk med mye volum? Om det står 1,75 dekket er det smalt, 2,0 er vanlig, 2,25 og 2,35 har mye volum. 26, 27,5 og 29 sier noe om antall tommer. Jeg sykler med 29×2,25 (det er 29 tommers hjul med litt ekstra volum).

Mindre luft i dekkene
Hvor mye luft man har i dekkene avgjøres av vekt og størrelse på dekkene. For mye luft vil gjøre det veldig vanskelig å sykle.

Før trodde man hat harde dekk trillet bra. Lite luft triller nesten like bra, men gjør at man kan sykle bedre i svinger og det blir bedre flyt da det ikke rister like mye.

Så hvor mye skal man ha? Så lite man tørr uten å slå gjennom er en grei pekepinn. Jeg som veier cirka 62 kg vil bruke ofte omtrent 17 psi foran og 19 psi bak i et barmarksløp.

Bredere styre
Nye sykler kommer med bredere styrer enn før. Det gir bedre kontroll og mer moment. Jeg bruker et som er cirka 72 cm. Et brett styre gir litt mer luftmotstand, men gjør det mye enklere å kontrollere sykkelen.

Dette er noen enkle grep man kan gjøre. Ta med sykkelen til den lokale sportsbutikk så kan de hjelpe deg med å gjøre dere «racing ready».

Lykke til.

Tagger
Vis mer
Close