Stor sponsor trekker seg fra Iditarod

Iditarod mister en sine største sponsorer. (Foto: Marit Beate Kasin)

Wells Fargo kunngjorde denne uka at de bryter samarbeidet med Iditarod. Iditarodledelsen på sin side anklager dyrevernsgruppa PETA for å ha forårsaket det inntrufne.

 

Av Knut Sandersen

 

Verdens mest kjente hundeløp vil i 2018 være uten en av sine største sponsorer etter at San Fransisco-banken Wells Fargo denne uka kunngjorde at de bryter med Iditarod. Selskapet har vært med siden 2010.

– Wells Fargo vurderer jevnlig hvordan vi fordeler markedsføringsressursene våre for å bygge og forbedre forholdet til våre kunder og det bredere samfunnet. Som en del av denne prosessen har vi besluttet å ikke sponse Iditarod i 2018, sier Wells Fargo-talsmannen David Kennedy til Associated Press denne uken.

Mener PETA er ansvarlig
Iditarods ledelse påstår imidlertid at det er en annen grunn at finansinstitusjonen besluttet å avslutte sitt sponsorskap, og viser til PETA og de kaller en «manipulative informasjonen» som  dyrrettighetsgruppen har spredt om hundekjørersporten.

– Disse feilinformerte aktivistene antyder at Iditarod tolerer og ikke engasjerer seg i grusomheter til sledehunder som deltar i Iditarod Trail Sled Dog Race, sier Stan Hooley, administrerende direktør i Iditarod, og mener at ingenting kunne vært lenger borte fra sannheten.

– Vi hedrer sledehundene som deltar i Iditarod, og vi gjør alt for å sikre at våre idrettsutøvere får den aller beste omsorgen som er mulig på veien, og at de alltid blir behandlet med respekt.

Kennedys svar kom etter at PETA, (People for the Ethical Treatment of Animals) erklærte hendelsen som en seier i et blogginnlegg på sin hjemmeside.

Vil jobbe for at sponsorer til trekke seg
– PETA og folk over hele verden som bryr seg om hunder støtter opp om beslutningen fra Wells Fargo, men innser samtidig at det fortsatt er arbeid å gjøre, skrev PETAs Danny Prater og la også til at de ville nå ville konsentrere seg om å påvirke blant annet selskaper som Chrysler, State Farm og Coca-Cola til å trekke sin økonomiske støtte til Iditarod.

– Først når Iditarod opphører eller bytter fremkostmidler som menneskene egne føtter, sykler, langrennski eller snøscootere, kan du gjøre en forskjell for hundene som lider under løpet, sier Prater.

Som PETA tidligere har gjort med sirkus, hesteveddeløp og andre hendelser som krever dyr å utføres, har gruppen brukt et sterkt og følelsesmessig språk når det gjelder dyrerettighetsproblemer.

Strid om tall på døde hunder
Når det gjelder Iditarod, påstår PETA at mushere ser på sine hunder «som snøscootere med pels», og at de er heldige hvis de fullfører løpet i live og uten alvorlig skade. De hevder også at 151 hunder har dødd siden Iditarod begynte
i 1973 og at «dødstallet fortsetter å stige.»

Iditarodledelesn derimot tviler på det totale antallet som PETA operer med og viser til mangel på offisielle poster i tidligere år.– Det er ingen registreringer av hundedød under de tidlige årene av Iditarod, så vi kan ikke gi deg et nøyaktig antall, sier talsmannen Chas St. George til Assicated Press og skjønner ikke hvordan PETA faktisk kan gå ut å hevde et så spesifikt tall som de gjør.

– Det som det ikke er i tvil om er at fire hundene døde i under årets løp som fant sted i mars. Det var det dødeligste løp på papiret siden 2009-løpet som krevde seks hundeliv, melder The Washington Post. To av hundene døde under selve løpet, mens en ble truffet av en bil ved flyplassen på vei til Anchorage, og en annen døde i flyet underveis til Anchorage.

Imidlertid var det ingen hunder som døde fra 2010 til 2012. I 2016 ble en hund drept og flere såret da en forstyrret person på snøscooter målrettet kjørte på spannene til Jeff King og Aliy Zirkle.

 

 

 

Tagger
Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close