Til Norges mest øde punkt med vogn

Har du noen gang hatt lyst til å komme deg så langt ute i ødemarka som det er mulig her til lands?

Øyvind Nordahl Næss og kompisen Aleksander Korsnes ville nettopp det, og tok med seg vogn og hunder for å komme seg inn til Norges mest øde punkt. Langt inne i Øvre Anárjohka i Finnmark.

– Vi dro ut i september i fjor, og det skulle vise seg å bli en virkelig stri affære, forteller Næss til Hundekjøring.

Kirkenesgutten, som nå bor i Meråker i Trøndelag, måtte sammen med kameraten og hundene krysse mange elver som bar preg av flom, og forteller at han måtte ned i kjelleren allerede på første dag av turen.

– Heldigvis så fløt vogna på dekkene. Det gjorde det mulig å krysse elver hvor vi måtte vade over med vann til livet og med hundene svømmende bak. Ellers hadde det ikke gått.

Som om ikke elvene var nok så var det mange våte og sugende myrer som skulle forseres.

– Da fikk jeg merke hvor gode lederhunder jeg har. Vi på to dyttet og dro, og det gjorde også hundene til gangs. De kastet seg fremover i sælene for å hjelpe oss og vognene fremover når vi sto fast, sier Næss.

Til tross for mye stein og tung myr så nådde kameratene målet, Norges mest øde punkt, hele 77 km fra nærmeste vei. Vel fremme ble det tid til jakt og kos før det ble tid for hjemtur.

ANNONSE

 

Ser frem mot vinteren
Næss er allerede, som så mange andre hundekjørere, igang med forberedelser og trening opp mot en ny sesong. Endringene som er varslet av både Finnmarksløpet og Femundløpet synes han er spennende.

– Det gjør løpene langt mer åpne, og en en kan jo bare skrote gamle kjøreplaner nå. Dette blir helt nye løp, og ekstra gledelig er det at Kautokeino igjen er tilbake som sjekkpunkt i Finnmarksløpet, sier Næss som ennå ikke har bestemt seg for hvilke løp han skal gjøre. Men kjøre, ja det skal han.

Bilder fra turen

Bildene er tatt av Øyvind Nordahl Næss

Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close