Lykkehjulet

I mange år har vi hatt et ønske om en alternativ treningsmetode til atv og slede. Hjulet ble en lykkelig løsning.

Av: Per Sverre Simonsen. Foto: Per Sverre Simonsen

Vi har lenge ønsket oss en annen lavintensitetstrening for hundene, og i mange år har vi sett på hjulene som er vanlig i Alaska, de hvor hundene settes på kjetting. Dette hjulet har vi aldri falt for da byggverket må lages ekstremt kraftig, og fordi hundene belaster halsen mye. Men en dag fikk vi se et hjul hvor hundene var løse, og da sa det bare klikk. Vi fant frem til et firma som lager slike til hest og hund, og de har selger i Norge. Da var det enkelt å bestille.

I Narvik er vi plaget med mildvær, regn og speilblank is i lange perioder på vinteren, og da bruker vi hjulet som en nødløsning. Vi legger ut vann på isen, sagflis på toppen og vips er underlaget på løpebanen nesten som snø.

Velger bås selv

Hjulet har en trinnløs regulering av farten fra 0-12 km/t. Vårt hjul er programmert til å skifte retning hvert 10. minutt. Den kan også programmeres til å snu etter to timer, om man ønsker det. Det er plass til mange hunder i hver bås, men hundene løper fritt og velger selv hvilken bås de vil løpe i. Noen ganger er det tomt i noen båser og fullt i andre. Dette spiller liten rolle for treningen, men det medfører at tisper med løpetid ikke får gå på samme treningsrunde som hannhunder. Som regel skifter de båser i starten når de er veldig ivrige, men roer seg fort ned og holder seg på samme plass resten av treningen.

Vi trener alle hundene på kennelen samtidig og det har ikke vært noe problem å ha 30 stykker i trening på én gang. Varmen er heller ikke et stort problem da all trening skjer i trav, uten belastning.

Vi starter å trene dem 30 minutter på hjulet, og utøker tiden etter hvert som hundene kommer i bedre form. De lengste øktene vi tar er to timer, og da løper hundene 22 km.

Teksten fortsetter under bilde:
Hunden_elsker1.jpg
Alle hundene elsker å løpe på hjulet.

Mindre skader

For oss så er dette blitt den beste alternative trening. Hundene blir roligere på kennelen, de utvikler kondisjon og styrker muskler, sener og ledd.Løstrening og svømmebassenget er bare velferdstilbud, men hundene elsker å ta seg et avkjølende bad i bassenget etter å ha gått på hjulet.

Sist sommer fikk vi hjulet ferdigstilt i august og hundene fikk cirka 80 mil trening på hjulet før atv-treningen satte i gang. Det merkes godt på hundene og skadeomfanget totalt på sesongen er redusert kraftig.

 

Kan man se noe på løpene?

Det er selvfølgelig vanskelig å bedømme, men under Nordisk mesterskap ble Hege nødt til å bytte klasse fra åpen klasse sprint til mellomdistanse 12-spann. Distansen var da 3 x 35 km, noe hundene ikke var trent til. Normalt vil dag tre bli tøff med sprinthunder som ikke var godt trent på den lange distansen, men spannet gikk i mål med en fart mye over 30 km/t, og de virket utrulig uberørt av jobben. Dette tror vi at hjultreningen er en medvirkende årsak til. 

Både sprint og langdistansekjørere har tatt turen til Narvik for å se på hjulet, og alle sier følgende: «Jeg vil ha!»
Nå skal det sies at vi har lite kunnskap om langdistanse hundekjøring, men hjulet må være enda mer perfekt for dem. Vi pleier å fleipe med våre langdistansevenner om at når Hege skal kjøre lange løp så setter vi hunden på hjulet i seks timer, så legger vi ut halm og de hviler i seks timer, og så er det reprise etter dette.

 

Forarbeid og montering

Plassen hjulet skal stå på må være i vater og det støpes en platting på 2 x 2 meter, med isolasjon under som stikker cirka én meter utenfor plattingen. Dette er for at ikke tele skal løfte den. Det legges et rør på cirka 4 tommer (cirka 10 cm) fra midten og utenfor det som skal bli løpebanen. Disse brukes til å strekke strømkablene igjennom. Trekk igjennom et tau som ligger der til du er klar til å trekke kablene. Røret støpes ned i plattingen.

Hjulet kommer på en pall og monteres lett av to personer. Dette er nesten IKEA og krever bare en fastnøkkel og noen andre småting

Ytre og indre gjerde følger ikke med, men vi satte opp trykkimpregnerte gjerdestolper og kjøpte plastgjerde som gjør jobben godt nok.

 

Teknisk info

-14 meter i diameter, løpebanen er to meter bred, strømforbruk kun 600 watt/t
-Seks båser/armer og en motor som takler kulde (ekstrautstyr)
-Farten kan regulærere fra 0-12 km/t 
-Hjulet kan leveres i mange størrelser fra cirka åtte meter i diameter og til over 20 meter i diameter.
-Pris er avhengig av hvor du bor, hvor stort hjul du vil ha pluss mange andre ting. Men kroner 50.000 er en antydning
-Leverandør i Norge er kylix.no

 

Teksten fortsetter under bilde:
Hege.Per.jpg
Hege og Per Sverre forran hjulet. 

Hege Ingebrigtsen og Per Sverre Simonsen driver med sprint/mellom-distanse, og har sin sledehundkennel i Narvik. I tillegg kjører Hege noen barmarksløp. Fun Racing Kennel ligger i en bratt skråning rett ovenfor Narvik, med en fantastisk utsikt over fjorden og havneområdet.

For mer info om Hege, Per Sverre, og bikkjene, trykk Her og liker dem på facebook! 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close