Forebygger frostskader

Da temperaturen sank ned mot -30 på Tufsingdalen bestemte sjefsveterinær Ingrid Wiik Haugbjørg at alle spann skulle stoppes for en kjapp sjekk for kulderelaterte skader. Det kan ha reddet flere spann fra en sikker bryt.

Av Hilde Porsanger og Monica Celius // Bilde: Veterinær Ingrid Wiik Haugbjørg viser at man bør få minst 3 fingre inn mellom dekken og buken på hunden.

– De lave temperaturene tok oss litt på senga, men vi hentet oss inn igjen ved å pålegge sjekk av alle spannene, sier Ingrid Wiik Haugbjørg, sjefsveterinær på Femundløpet.
Hun sier situasjonen viser viktigheten av å ha depot på Tufsingdalen.
– De aller fleste fikk behov for depotet for å hente ut beskyttelse, sier hun.
Selv fikk hun det travelt med å sjekke hunder og instruere kjørere i bruk av dekken, blant annet.
Sammenlignet med tidligere år ble det tatt ut svært få hunder på det påfølgende sjekkpunktet Søvollen, og Wiik Haugbjørg mener det har sammenheng med de ekstra tiltakene på Tufsingdalen.

Trenger oppfølging
Hundene som er blitt tatt ut av løpet på grunn av kulderelaterte skader, har hatt begynnende forfrysninger av typen som trenger oppfølging og krever at hunden ikke lenger skal være ute i minusgrader.
– Vi velger å ta ut hundene i en tidlig fase, understreker sjefsveterinæren.
Disse hundene trenger gjerne en rekonvalenstid på 14 dager, inne i varmen, og vil etter den tid være restituert.

Riktig dekkenbruk
For å forebygge frostskader hos en hund er bruk av dekken essensielt. Men det finnes en rekke ulike typer på markedet og man bør vite hvordan – og når – de skal brukes.
Et godt kuldedekken har en klaff som henger ned fra brystkassa. Denne klaffen fungerer som et vindskjold mot hundens mer sensitive områder, som kjønnsorganer. Dekkenet bør ikke sitte for stramt,  heller henge litt løst. Hundens penis bør ikke utsettes for vind. Dersom dekkenet er vått av urin kan det skape økt fare for frostskader.
Dekken av fleece fungerer dårlig og kan gjøre mer skade enn nytte. Penisbeskyttelse av skinn er veldig bra, det blir som et lag ekstra hud, ifølge Wiik Haugbjørg.

Ekstra risiko med heite tisper
Løpetidstisper skaper ekstra problemer for hannhunder i miksede spann, da det blir mer skvetting på gutta under løpetida, og dermed økt fare for fuktighet og frostskader.
Sjefsveterinær minner også om at nok væsketilførsel er et svært viktig forebyggende tiltak i kulda. Dersom væskebalansen er i ubalanse og hunden er dehydrert trekker blodårene seg sammen og blodsirkulasjonen blir dårligere, noe som også gir økt fare for kuldeskader.

Disse områdene er mest utsatt for frostskader: Forhud, pung, testikler, patter, ører og haler.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close