Fra bølgeskvulp til snøfonner

I isende vind og under 20 blå på sjekkpunkt Tynset treffer Hundekjøring på Markus Ingebretsen, en tøff 20-åring fra Kristiansand. Femund 400 er hans første løp og en stund ledet han faktisk.

Av Hilde Porsanger

– Jeg kjører etter en plan Ketil Reitan har satt opp for meg, men jeg var nok litt for dårlig til å bremse, for jeg lå foran skjema en stund, sier Ingebretsen.
Løpet har gått veldig bra for ham.
 – Det har gått over all forventning og løpet har vært veldig lærerikt for meg. Jeg har lært mer om hundene og hatt en utrolig flott tur, og alt har fungert veldig bra, sier en veldig fornøyd rookie.
Spesielt har han satt pris på selskinnsvottene fra Svalbard på de kalde etappene.

Fersk i gamet
Hundene har gått svært bra og Ingebretsen har fortsatt syv hunder igjen i spannet. Han valgte å sette ut en hund på Søvollen.
– Veterinæren sa jeg ikke trengte å gjøre det, men jeg valgte å gjøre det likevel. Den hadde ikke dratt noe særlig de siste seks mila, så den var nok sliten, sier han.
Ingebretsen er til daglig en av handlerne til Ketil Reitan, men ikke under dette løpet. Det hele begynte med noen spørsmål Ingebretsen hadde til Reitan vedrørende pelsbekledning til en  Canada-ekspedisjon. Da han så at Reitan søkte etter handlere, tok han kontakt igjen og kom til gårds i høst – helt grønn på hundekjøring.
– Jeg verken kjente eller visste om noen som driver med hundekjøring før jeg kom til Ketil, sier ekspedisjonsfareren fra sørlandet.

Mellom to ekspedisjoner
Før Ingebretsen kom til Folldal og Reitans Alaskan Husky Tours i høst, hadde han en seilas på fire måneder bak seg. En tur som var ment å skulle vare i fire år.
– Vi kom ut i uvær utfor kysten av Afrika, der masten knakk så vi kom ikke lenger, forteller han.
Forberedelsene til neste ekspedisjon er i full gang. Han reiser til Canada i sommer og blir borte i to år dersom alt går som det skal. Ekspedisjonen er ikke planlagt å foregå med hundespann,
– Jeg har tenkt å bruke en hund eller to, men kommer jeg over noen som vil ha litt hjelp med et spann en stund, så er det jo fristende å slå til dersom det ikke blir for dyrt å fôre de opp, ler den blide sørlendingen. Men om han skal investere i seilbåt eller hunder når han kommer hjem fra Canada-turen om to år, det er ikke bestemt.

Bildet under: Mens Markus Ingebretsen gikk for å hente vann på sjekkpunktet, dro lederhundene halmen til seg og fikset underlaget selv.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close