Froststopp

Øyvind Mortensen tenkte på hundene i kulda men burde kanskje tenkt litt på seg selv også for å forebygge frostskader. Vi i Hundekjøring syns han burde stukket handa – i stedet for bamsemumsen – ned i trusa. (Les også: Med bamsemums i trusa)

Av Hilde Porsanger

På den sprettkalde etappen mellom Drevsjø og Søvollen stoppet Mortensen rett som det var for å sjekke at ikke hundene hadde fått noen frostskader, samtidig som han rettet på dekken. Han gjorde som han alltid gjør og var konsentrert om hundene.
– Jeg tenkte ikke over at jeg kunne få frostskader i kulda, tanken streifet meg ikke engang, sier han med et oppgitt blikk på handa.

Mistet følelsen
Mortensen kjente at det var veldig kaldt på handa da han hadde sjekket at dekkenene lå som de skulle, og la handa inn på magen. Da kjente han at det begynte å prikke veldig i handa, og da han kom inn på Søvollen var det blitt hevelse på håndbaken.
– Det ble bare verre og verre og jeg begynte å miste følelsen i fingrene.
Planen var å kjøre til Grimsbu og oppsøke legen ved sjekkpunktet, men ved ankomst til Tynset ble barskingen rett og slett beordret bort på legevakta av sin egen handler Barry Siragusa og handlerfuen til Per Mjærum, Kjersti M. G. Mjærum. Legen som undersøkte Mortensen nektet ham å fortsette løpet.
 – Han sammenlignet det med en brannskade og sa at å fortsette nå var det samme som å stikke handa tilbake i det kokende vannet, sier pasienten som nå har fått beskjed om å holde handa i ro og ikke utsette den for kulde.

Bikkjene på hugget
Mortensen er litt skuffet over at hundene ikke fikk gå i mål. Han hadde ni spreke ivrige hunder igjen i spannet da legen sa stopp.
– Hundene hadde virkelig fortjent å få komme i mål, de spiste bra, hvilte bra og var skikkelig på hugget da jeg måtte bryte, sier han.

«For jævlig»
Også Per Mjærum måtte bryte løpet etter å ha pådratt seg kraftig frostskade på handa.
– Jeg har ikke hatt en eneste frostskade på noen av bikkjene, så det er for jævlig å måtte bryte på grunn av at jeg har fått en frostskade, sier Mjærum.
Mjærum har kjørt med håndvarmere i vottene for å holde varmen på de første iskalde etappene.
– Det kan gi falsk trygghet med håndvarmere fordi en faktisk ikke kjenner hvor kald man er, opplyser Kjersti M. G. Mjærum.
Per Mjærum hadde egentlig samme plan som Mortensen om å bare kjøre gjennom sjekkpunktet på Tynset og videre til Grimsbu. Per hadde snakket med Kjersti om at han skulle droppe noen hunder og bytte slede på Tynset før han fortsatte til Grimsbu. Etter samtalen tok han av seg vottene og så på handa, da ringte han opp Kjersti igjen:
– Jeg tror vi har et annet problem, sa han, og så bar det til legevakta på Tynset, hvor legen anbefalte Per å bryte løpet.
Per Mjærum skal kjøre Finnmarksløpet om en måned, og på spørsmål om hvordan det kommer til å gå med handa da svarer han lurt:
– Jeg skal kjøre med en godt pelsa hund i sleden så jeg kan varme hendene underveis.

 

Bilder under: Per Mjærum (til venstre) fikk frostskader, men beholdt humøret. Øyvind Mortensens hender (til høyre) må restitueres.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close