Iditarod: Intervju med Mats Pettersson

Vi pratet med Mats Petterson. 

Mats skal kjøre Iditarod for andre gang på rad nå i år. Han deler sine meninger rundt starten i Fairbanks, elvekjøring, og hva som skal til for å prestere i år.  

AV: Barry Siragusa. Foto: Mats Pettersson

Hva syns du om at trasèen ble fordandret?

Nei, jeg syns det er synd, det var utrolig flott natur rundt Rainy Pass og Finger Lake, men hvis de løypene er i verre stand en i fjor er det den eneste riktige tingen å gjøre.

 

Ser du på det som en fordel for dere som ikke er fult så Iditarod-rutinerte, at løypene følger en alternativ trasè?

Jeg tror nok at det kan være en fordel for noen, men det er uavhengig av hvor erfarne de er. På den nye trasèen er distansene mellom sjekkpunktene mye lengre en på den vanlige trasèen. Det gjør at de som trener for å kjøre langt, som Brent Sass og Allen Moore, kanskje er bedre forberedt til å takle forandringene.

 

Ville du har trent anderledes hvis du hadde vist at løpet skulle gå fra Fairbanks?

Ja, jeg ville nok ha gjort det. Jeg ville ha trent langt og monotont. Vi trener i veldig varierte terreng her. Vi trener sjelden i veldig flatt, åpent terreng, som på insjøer og elver. Jeg tror at i år, mer en andre år, vil en topp plassering være avhengig av lederhundene. Hvis man har den mentalt sterke lederen som klarer å gå langt, med lite hvile, i kjedelig terregn, så kommer man langt.

 

Tror du at de som kjørte Yukon Quest har en bedre sjanse å gjøre det bra under Iditarod i år siden de har ledere som akkurat er ferdige med å kjøre på elv?

Ja, jeg tror kanskje det. Brent Sass kjører så bra, og er så langt forran de andre på vei inn til Dawson, at jeg tror han har gode sjanser for å kjøre bra. Jeg tror også at de som kommer fra kysten, som John Baker og Pete Kaiser har en fordel. Jeg kjørte sammen med Pete Kaiser i fjor, og han hadde et veldig fint spann som han hadde avlet selv, fra blandt annet Bakers og Mackeys. Han er så rolig og grei med hundene sine ,at jeg tror han kan være en av de som har en god sjanse for å hevde seg i toppen.

 

Er det noe andre ulemper med trassè forandringen?

Ja. Jeg tror nok det kan bli vanskelig å kjøre fra sjekkpunkt til sjekkpunkt uten å hvile, og trassèen er lagt til Yukon elva. Det er kaldt og åpent der, og det pleier å blåse en del ned på elva, så det kan være vanskelig å finne et sted hvor hundene kan få hvile bra og restituere seg. Jeg tror at dette vil gjøre at det blir større spredning på spannene når de kommer til den vanlig trassèen igjen, enn det vil ha vært om vi hadde kjørt fra Anchorage. Jeg tror ikke at dette betyr at alle kommer til å kjøre fortere, heller tvert i mott.

 

 

Hvor mange hunder tar du med deg over?

Jeg tar med meg fem. Bare de beste lederne, og hundene som jeg stoler 100% på. Torsten Köhnert kjører Yukon Quest nå med 5 hunder fra meg som jeg skal ha med på Iditarod, og så låner jeg tre til av han. Da må jeg låne et par hunder til. Kanskje fra Thomas siden han med seg et par ekstra, eller så kan jeg få låne av Jeff King.

 

Du får masse lykke til. 

Takk for det.

 

 

For mer info om Mats sjekk nettsiden hans http://www.sleddog.se

For mer info om Iditarod og for å følge med Mats under årets løp gå til Iditarod.com

 

 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close