Med bamsemums i trusa

Ferden fra Drevsjø til Søvollen har vært kald, jævlig kald, og på Søvollen glitrer sjekkpunktet i fantastisk solskinn og frost i rundt 25 kalde når den ene kjøreren etter den andre kommer inn til sin hvile. De har alle sine triks for å holde mat og drikke frostfritt.

Av Hilde Porsanger // Veterinær Pernille Von Grieken og hundekjører Øyvind Mortensen på sjekkpunkt Søvollen

Hundekjøring traff Øyvind Mortensen idet han ankom Søvollen, lettere frossen ca to og en halv time etter Birgitte Næss Wærner, som var første kjører inn på sjekkpunktet.
– Det har vært en kald tur, helt for jævlig kaldt. Jeg har ikke vært borti lignende – ever. Det var godt da sola kom opp, sier Mortensen, som ikke har turt å ta av seg hanskene i det hele tatt på etappen fra Drevsjø til Søvollen.

Så endelig Kvenvikhøygda
I så ekstrem kulde som kjørerne opplever på Femunløpet i år blir alt de har med seg av spiselig og drikke i sleden frossent. Da Øyvind skulle kose seg med litt bamsemums og cola på etappen var alt frossent.
– Jeg stappa bamsemums og cola nedi trusa for å tine det opp på sporet, og har ikke turt å kikke nedi for å se hvordan det ser ut der nå, ler Øyvind.
Tidligere år har ikke Øyvind sett hvor flott det egentlig er i området.
– Jeg har aldri sett Kvenvikhøygda så fin, det har alltid vært storm og uvær når jeg har kommet her før, men nå var det fantastisk. Men det er litt brutalt med kulda.

Sjekker hundene underveis
Mortensen ankom sjekkpunktet med en unghund i sleden.
– Den hadde rett og slett gått seg tom, så da putta jeg den i sleden, sier han.
Spannet består i hovedsak av ganske unge hunder på 2-3 år. På Drevsjø måtte han sette igjen 2 hunder pga litt ømme skuldre og håndledd, og Mortensen tror kanskje han må sette igjen 1-2 hunder av samme årsak på Søvollen også. Ingen av hundene hans har pådratt seg frostskader underveis.
Hundene til Øyvind kjører med spesialsydde dekken for at de ikke skal få frostskader.
– Jeg bruker også forsvarets halser som jeg trer over hundens bakkropp dersom det blir for kaldt, sier Øyvind, som er nøye med å sjekke hundene sine underveis i løpet.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close