Norske vikinger satte sitt preg på Iditarod-starten

Det var moro å være norsk i Anchorage  under en fantastisk Iditarod-start i dag. Det er nemlig en ting alle er opptatt av; The vikings from Norway!

Av: Marit Beate Kasin // Alaska. Bildet over, fra venstre: Ralph Johannessen, Tommy Jordbrudal, Joar Leifseth Ulsom, Robert Sørlie og Yvonne Dåbakk

Det begynte allerede på flyet. Da medpassasjerene i samme seterekke fikk nyss om at vi var fra Norge gikk praten av seg selv resten av turen.  Robert Sørlie har tydeligvis gjort et uforglemmelig inntrykk. Hans tidligere bragder i sporet har gjort han til en hundekjørerlegende her nede.  Men også Ralph Johannessen og Joar Leifseth Ulsom fikk mye oppmerksomhet fra  publikum og presse på startdagen. Selv så de ut til å ta det hele med knusende ro, selv om ambisjonene absolutt er til stede.

Håper på topp fem

– Målet er å gjøre det bedre enn i fjor. Topp fem håper jeg på, sa Leifseth Ulsom et par timer før start.

Tidenes raskeste rookie har fått  fortjent respekt blant de rutinerte kjørerne i Alaska.

– Hvor kommer han der fra, spurte Jeff King da han så tempoet til Leifseth Ulsom i fjor.

Nå vet han svaret; Joar Leifseth Ulsom kommer fra Norge og han kommer for å kjøre fort. 

Saken fortsetter under bildet.

ralphj.jpg

Ralph Johannessen.

«Wild card” Johannessen

Det gjør også Ralph Johannessen, som omtales som et ”wild card” i årets Iditarod. Ekspertkommentator Joe Runyan sier at han ikke vet så mye om spannet til Johannessen, men at kilder i Norge sier hundene er av ypperste klasse. Johannessen er derfor tippet inn på topp ti og interessen rundt den bergenske rookien er stor.

– Jeg skadet kneet mitt på en treningstur første dagen her nede, så jeg får ikke sparket og hjulpet til så mye, men det går greit. Bikkjene ser bra ut, sa Ralph Johannessen rett før start.

Optimist

Tommy Jordbrudal fra Svalbard fortalte at han hadde fått noen småskader på et par viktige nøkkelhunder rett før start og måtte derfor låne inn to hunder på startdagen. Men han var optimist.

– Jeg er avslappet og har ingen ambisjoner, annet enn å komme til mål og forhåpentligvis klare det innen 12 dager, sa Tommy Jordbrudal, som har tatt med seg sju hunder fra Norge og kjøpt resten av John Baker og et par fra Lance Mackey.

Det var sol og påskevær og tusenvis av tilskuere i down town Anchorage lørdag. Mange av tilskuerne gikk i t-skjorte og noen faktisk i kortbuske(!) – only in Alaska. Nå er det siste kveld med varm seng og ferdiglaget mat for kjørerne før de forlater show- og bylivet i morgen, søndag, og forsvinner ut av vegsystemet og inn i bushen.

Bildene under: Robert Sørlie og Newton Marshall.

robertsrlie.jpg

Newton.jpg

 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close