Obligatorisk sikkerhet

Tar konkurransekjørerne sikkerheten alvorlig, eller sluntrer de unna for å få en lettere slede?

 

Av Hilde Porsanger.  // Bilde: Løpsleder F600 Laila Leegaard, Nina Skramstad, Didrik Sand og løpsleder F400 Bjørn Haugbjørg sjekker sleden til Nina før start.

Bladet Hundekjøring kasta seg over sleden til Nina Skramstad da løpsleder i F600 Laila Leegaard og Bjørn Haugbjørg, løpsleder F400, skulle kontrollere at alt innholdet var på plass. Nina finner frem både kart og kompass, førstehjelpsutstyr, sovepose og annet obligatorisk utstyr som må følge med i sleden under løpet. Men hun har ikke helt oversikt.
– Det er Didrik som har pakka sleden,  sier Nina mens hun finner frem utstyret Haugbjørg ber om. Nina, eller i alle fall samboer Didrik, har full kontroll og fått pakket ned alt som står på den obligatoriske listen slik at løpsleder Leegaard ikke har noe problemer med å godkjenne Skramstad-sleden. Etter at sjekken er gjennomført er Nina kjent med hva som er hvor i sleden og dermed klar til å legge ut den 600 kilometer lange ruta.
Det er ikke bare Nina Skramstad som har pakket godt, og løpsleder i F600 er veldig fornøyd med alle hundekjørerne.
– Vi har svært ansvarsfulle kjørere her som tar sikkerheten på alvor, og det er veldig bra. Så all honnør til flinke hundekjørere, sier Laila Leegaard til Hundekjøring.

Paradegate

Nede på Verket på Røros hvor kjørerne gjorde seg klare til start var det en småstresset stemning. Det krydde av handlere og pressefolk overalt, men kjørerne var som sunket i jorden. En og annen kjører hastet forbi til eller fra hvor de nå enn gjemte seg før starten.
Starten er lagt til Malmplassen, i historiske omgivelser i Bergstaden Røros – som også står på lista over Unescos verdensarvsted. Men ettersom det ikke er mulig for alle å parkere i nærheten av Malmplassen var det nødvendig å finne en løsning der det var god nok plass til alle.
– Da ble løsningen en 800 meter lang «paradegate» fram til startsstedet på Malmplassen – midt gjennom gatene i det historiske Røros. Det ble fantastisk flott. En perfekt start på løpet, sier Olov Grøtting, medieansvarlig på Femundløpet.
Strekningen fram til starten hadde harde spor og skarpe svinger. Kjørerne ble oppfordret til å kjøre med to sleder for å ha mer å bremse med på ferden gjennom paradegata.
Mange av kjørerne gruet seg veldig på forhånd til å kjøre med to sleder, mens andre ikke brukte energi til å tenke noe over det.
– Det er ikke noe vi kan få gjort med likevel nå før start, fikk vi i Hundekjøring til svar da vi spurte en kjører.

Bilder under: Ralph Johannessen starter ut på eventyret F600 // Trine Rein og Ronni Le Tekrø underholdt på åpningsseremonien.


Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close