Oppstallingsprat før starten

Vi har vært ute og kjent på stemninga og temperaturen hos kjørere og handlere i Alta sentrum før start. Didrik Lindeberg Sand vil kjøre et lykkelig spann, Ronny Frydenlund skulle helst ha kjørt lengre og Arnt Ola Skjerve sier han har mange ess i ermet.

Tekst: Tine Sköll Johansen. Foto: Geir Stian Altmann Larsen

Rundt oss buzzer det, det ules, bjeffes, det er en duett av sutring mellom spente hunder og barn som vil løpet skal starte NÅ, og hundekjørere som står og ler mens de prater med handlerne sine og hverandre. Hanna Lyrek har kutta seg i handa, men er like blid, mens mor Trine Kristiansen Lyrek står og smiler som ei sol på andre siden av bilen. Superhandler Vigdis Jøldal står også og smiler ved sleden til bror Jo, og mener hun er klar for løp. Vi tok en prat med et knippe hundekjørere og handlere under oppstallingen før Finnmarksløpet 2016.

Didrik Lindeberg Sand

FL-show-16-4106.jpg

 

Kona Nina Skramstad ga sin mann Didrik Finnmarksløpet i bryllupsgave, men hun syntes det var litt kjipt etter Femund, ettersom hun hadde veldig lyst til å kjøre selv også.

Didrik har fått litt favorittstempel av mange, men han tenker ikke på det.

– Jeg er jo førstegangskjører, og kjører mitt eget løp. Jeg bryr seg ikke om hva andre gjør her nå, målet er å kjøre inn med et lykkelig spann som man kan være stolt av. Det er jo mange utfordringer rundt 1000-km å være nervøs for, så jeg kjenner ikke prestasjonspress, og er ikke ute etter noen rookietittel. Vi har hatt en tøff høst med dårlige forhold, men vi har trent bra. Det koster tid og penger å drive med hundekjøring, vi hadde en måned i november/desember der vi reiste bort hver helg for å trene spannet, men det er jo sånn alle har det. Det gikk veldig bra med Nina på Femund, så nå er det bare for meg å forvalte spannet riktig, bikkjene er bra.

Det er mitt første Finnmarksløp, det er 50 mil lengre enn andre løp jeg har kjørt. Så ja, jeg er spent, det er vesentlig lengre enn Femund. Jeg har vært med som handler 6 ganger og sett mye fra sidelinja, så nå må jeg være knallhard på å få nok søvn, ikke sitte oppe og prate med handlere, få i meg nok næring på sporet og på sjekkpunkt. Før løpet har vi tatt turen innom Sverige og Finland, vært i Jokkmokk i 2-3 dager, og så har vi vært hos Steinar Kristensen her i Alta og trent litt her. Så her jeg vært med på rookiemøter og slikt man må være med på, da.

 

Birgitte Næss

FL-show-16-1216.jpg 

– Jeg synes dette ser bra ut, det gjelder å kjøre riktig en ukes tid. Jeg er godt forberedt, og å få høre at mange mener jeg kan vinne er gøy, jeg tror nok jeg har et spann som kan vinne. Men man kan ikke stå her og si at det er sikkert, men det er selvfølgelig målet. I natt har jeg sovet som en stein, og da klokka ringte skjønte jeg ikke at jeg skulle starte Finnmarksløpet, så jeg har utnytta søvnen skikkelig selv om jeg kjenner en sitring i kroppen. Jeg håper første døgnet går greit, det gjelder å bruke lite energi i starten, komme inn i en god rytme, da går ting av seg selv etter hvert.

Jeg blir som regel trøtt rundt etter første døgnet, og da er jeg cirka på Tana Bru. Jeg tror det går greit videre derfra, det er ikke spådd noe voldsomt vær. Alle kommer til å få en overraskelse med noe uforutsett en eller annen gang i løpet av løpet, men man må takle det der og da, og jeg er veldig heldig som får lov å starte og oppleve dette, det er ikke alle som får det.

Kjell Brennodden

FL-show-16-1218.jpg

– Jeg er vant til å oppleve løpet fra sleden, men handlere blir jo avhengige, de og. Kollektivet er ikke med, men vi hadde sju spann på Femund, noe som er helt vilt. Vi har noen som har kjørt i 3 uker før de stiller, men de kommer i mål, de og! Dette er første løp som handler på Finnmarksløpet, men jeg er alltid handler på Femund.

Ronny Frydenlund

FL-show-16-4119.jpg

– Jeg har det bra, er forberedt og må gjøre et forsøk på å vinne. Jeg har en god kjøreplan, for jeg har hatt hjelp av veterinær Ingrid Wiik Haugbjørg. Hun kan sine saker. Og Arnt, Vladimir og Andy er sønner av Vilde, en av mine tidligere stjerneledere, så jeg har noen representanter her for henne, som fungerer veldig godt. (Hunden) Hermann er med som handler i år og! Jeg er litt nervøs, men jeg synes det er helt innafor å være nervøs nå. Det er å komme i gang som trigger, sporet, bikkjene, og fjellet er spennende. Bikkjene er fine, de er godt trent, og det viktigste av alt: de er glade.

Alle hundene jeg har med er erfarne. Den yngste er nesten 3 år gammel, han gikk i fjor og har gått i år, så jeg har et stabilt spann som jeg kjenner godt. Jeg tenker ikke så mye på favorittstempelet, det er mange gode spann. Vi må kjøre litt først, så får vi se, jeg gleder meg mest til å kose meg med bikkjene på fjellet. Jeg kjører Finnmarksløpet fordi det er det lengste løpet vi har. Jeg skulle gjerne kjørt lengre, men det er ekstremt å pushe seg selv i 100 mil. Man får se hvor langt man greier pushe seg, kjenne på det å leve. Jeg har et håp om Iditarod om 2 år, så vi jobber med å skaffe sponsorer. En seier i år vil hjelpe veldig på det, det er tross alt mye penger som må inn for å realisere drømmen. Nå fikk jeg vondt i magen! Det er et viktig løp!

Arnt Ola Skjerve

FL-show-16-1227.jpg

– Jeg er opprinnelig fra Rennebu, men nå bor jeg i Steinkjer. Det har vært lite trening der i høst ettersom det har vært dårlige forhold, men den siste måneden har vært fin. Men slik har det vært i 3 år, så jeg vet hvor det ikke er noen vits i å dra for å trene. Det blir godt å komme seg i vei, og jeg har trua!

– Du har fått favorittstempel?

– Det skjønner jeg godt! He he he, nei, spannet er klart, jeg er ikke så selvsikker, egentlig, men jeg har trua. Jeg kjørte ikke Femund, men lånte bort hundene da. Jeg liker ikke å kjøre dårlig trente hunder på løp, så det passet fint å sende dem på trening under Femund i stedet. Men nå er de godt trente og klare. Hvilke planer jeg har for den kommende uka? Jeg skal kjøre hund! Jeg har mange ess i ermet, «så d tru e bli greittj ja»! Jeg må ta kjøreplanen etter hvert, man må jo se an hundene. Jeg håper på påskestemning hele turen, men jeg er forberedt på uvær. Gode spor er ideelt for alle, så jeg ønsker meg godt vær, og 5-6 minusgrader.

 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close