Ronny Frydenlund: Kjører for å vinne med ny og hemmelig plan

Ronny Frydenlund har funnet seg til rette i Alta noen dager før det braker løs, og Finnmarksløpet 2014 går av stabelen. Frydenlund kjørte inn til en 4. plass i fjor, en femteplass året før, og i år kjører han for å vinne – med en nøye gjennomtenkt kjøreplan.

AV: Barry Siragusa. Foto: Ronny Frydenlund. 

– Jeg har et bra spann i år. Jeg tror det er det beste spannet jeg har kjørt, sier Ronny Frydenlund som kjører Finnmarksløpet 1000 i år.

Men å komme så langt har ikke vært lett for noen hundekjører i år. Mange har slitt med snømangel, dårlige treningsforhold og kennelhoste. Frydenlund er intet unntak.

Herman

Frydenlund hadde håpet å ha med seg superlederhunden Hermann i år også. Hermann har vært nøkkelhunden for Ronny siden han overtok han som valp fra Kjell Brennoden. Valpen Herman var syk og trengte tid for å komme seg på beina igjen, han ble da lederhund og så superhunden på Sniff Kennel i Brummundal. I år Hermann har blitt pensjonist, men er med til Finnmarksløpet i handler-bil som coach og maskot. Frydenlund var litt bekymret over hvordan det skulle påvirke spannet å ikke ha med Hermann, men det ser ut til at det ikke blir noe problem.

Tekst fortsetter under bilde
Herman1.jpg 
Superhunden Herman 

 

Vilde har tatt ansvar

– Vilde har vokst masse i det siste. Hun har virkelig begynt å gjøre jobben sin, og har tatt ansvaret nå som Hermann ikke er med. Amish, som er sønnen til Vilde, er en ung, men veldig lovende leder.

Tekst fortsetter under bilde
Vilda1.jpg
Vilde (til høyre) står klar

Frydenlund har andre lederhunder også, og han mener at det er en del av løpsstrategien å vite når man må bruke hvilken leder.

– Bajas er stor og litt dum, men bare går og går. Han er sterk på slutten av løpene, så det kan være at han får være i led på vei mot mål, sier Frydenlund.

Tekst fortsetter under bilde
Ronny_og_Bajas1.jpg 
Ronny og Bajas 

Ingen unghunder

Frydenlund mener at hundene er i topp form og at spannet er klart for å konkurrere.

– Jeg har ingen unghunder i spannet i år. Jeg har nesten alle hundene fra i fjor, bortsett fra Hermann. Jeg låner to hunder av Kenneth Nilsen som jeg lånte i fjor også, og som gikk til mål med meg. Kenneth Nilsen var også med å lage løpsplanen min.

 

Holder kortene tett til brystet

Uten at den andre visste om det, hadde både Frydenlund og Nilsen brukt tid på å snakke med veterinæren Jerry Vanek under Femundløpet, for å høre hva verdens mest erfarne løpsveterinær hadde å si om hvile og strategi. Etter Femundløpet satte Frydenlund og Nilsen seg ned sammen og lagde planen det kjøres etter i år.

– Jeg er spent på å se hvordan det går. Jeg har veldig tro på kjøreplanen min.

Vi spurte om å få detaljer, og fikk bare latter i respons!

– Nei, du får bare følge med, ler Frydenlund.  

 

Følge med her.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close