Skal kjøre behersket

Med seier i Gausdal Maraton og Hallingen er Hilde Askildt klar for sesongens Femundløp. Men hun har ikke noen tanker om å vinne dette løpet, til det har hun for unge og uerfarne hunder. – Jeg kjører med nennsom hånd i år, sier hun.

Av Hilde Porsanger // Bilde: Hilde Askildt og Junior før starten på Gausdal Maraton. Foto Kjell O. Brun

I år er det 10 år siden hundekjører Hilde Askildt kjørte sin første konkurranse. Med rookiestatus kjørte hun Femund 300 og kom inn på en imponerende 2. plass. I 2005 kjørte hun fletta av alle konkurrentene og ble første kvinne som vant Finnmarksløpet 500 km, og det på selve kvinnedagen. I 2006 kom hun som første kvinne på pallen i Femund 600. Etter det har det vært stille noen år på grunn av en ryggoperasjon, men i fjor kom hun tilbake som konkurransekjører igjen og slo til med en respektabel 4. plass under VM i hundekjøring på Røros. 
– 2011 var et oppløftende år, det var en bra opplevelse å være tilbake på sporet igjen, en veldig god opplevelse, sier Hilde til Hundekjøring.

Justerbar kjøreplan
Til årets Femundløp stiller Hilde til start på Femund 400 km med blant annet fem veldig unge, uerfarne hunder. Målet er å få hundene igjennom løpet på en best mulig måte.
 – Vi kjører ikke tur når vi kjører konkurranse, det blir for dyrt. Tur kan man kjøre andre steder. Vi kjører det ytterste, men innenfor egne marginer, sier Askildt, som gjerne skulle hatt et voksent og erfarent spann så hun virkelig kunne kjørt på. Med unge uerfarne hunder må hun ta det litt mer med ro.
Kjøreplanen for Femundløpet kan fort endre seg når Hilde står på startstreken.
– Selv om jeg har en overordnet kjøreplan kjører jeg aldri med en fastspikret plan. Det skjer alltid noen endringer og det må være rom for vurderinger underveis. Kanskje bruker man kortere eller lengre tid på en etappe, kanskje må man sette ut noen hunder. Kjøreplanen kan også endres når jeg står på startstreken og ser hvordan været er.

Løpskjører
For Hilde er hundekjøring det å kjøre løp, å trene mot et mål. Noe hun også gjorde da hun holdt på med brukshunder før hun ble hundekjører. Konkurranser er målet å strekke seg mot, tyne noen grenser og bli bedre. Drivkraften for å holde på med denne dyre hobbyen er å kjøre løp, men Hilde sier at trivselen med hundene er den viktigste faktoren.
– Har jeg to hunder jeg liker litt ekstra så jobber jeg mye med de for å få de best mulig, og det er en god følelse når man ser at man har lyktes.
Da Askildt kjørte sitt første løp for 10 år siden var hundekjøring noe helt annet enn det er i dag.
– Det koster mye å henge med både i trening og økonomi, og man presser marginene hele tiden, nå er det store team som følger kjøreren gjennom løpet, sier hun.
Å drive på med hundekjøring koster mye ressurser, blodslit, krefter og økonomi. Derfor tar Hilde ett og ett år.
– Uten sponsorene mine hadde jeg aldri kunnet holde på med dette, så jeg er veldig takknemlig for at noen har troa på meg og er villige til å støtte meg så jeg kan gjøre dette, understreker hun.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close