Svatsumløpet – tilbake til røttene

De siste årene har vi sett begynnelsen på en ny trend; Hundekjører-Norge vil ha flere lavterskeltilbud. Disse kan fungere som rekrutteringsarenaer for sporten, samt vektlegge at hundekjøring rett og slett også skal være enkelt friluftsliv, gøy og sosialt. Gausdal trekkhundklubb arrangerer derfor Svatsumløpet.

Av Bjørn P. Kaltenborn og Trond Ørslien. Fra Hundekjøring nr. 6 2013. Bildet over: Intet i veien med kontakten mellom to- og firbeinte på sjekkpunktet i Svatsum.

Hundekjøring er så mangt. Sporten har utviklet seg voldsomt i løpet av de siste årene, og mange har nok opplevd at terskelen til langdistanseløpene kan være vel høy. Man skal ha en anselig mengde hunder, god økonomi, mye fritid, og kunne trene mye for å henge med i sirkuset. Dyrt er det også, og sponsorer til hundemat og andre hunderelaterte utgifter er naturligvis forbehold «proffsjiktet» av kjørerne. 

Det siste året har vi sett begynnelsen på en ny trend; Hundekjører-Norge vil ha flere lavterskeltilbud. Mush Synnfjell ble et uhyre populært tiltak og et veimerke i sporten. I kjølvannet av dette løpet vokser det nå fram flere korte, enkle løp. En fellesnevner ser ut til å være et konsept hvor kjørerne stort sett må greie seg på egenhånd uten handlere, kunne ta vare på seg selv underveis, og lav påmeldingsavgift som ikke skal hindre noen fra å delta.

Teksten fortsetter under bildet.

IMG_0306.jpg

Publikum fikk nærkontakt med spannene da kjørerne la ut fra sjekkpunkt i Svatsum mot målgang på Værskei.

 Moden for noe nytt

Gausdal trekkhundklubb har lange tradisjoner, ikke minst med å arrangere Gausdal Maraton, et av Sør-Norges mest populære løp. Løpet har vokst voldsomt med årene. Fra å være et lokalt arrangement har Maraton blitt en møteplass for et stort antall spann fra hele Sør Norge – et treff hvor mange av de beste prøver seg mot hverandre tidlig i sesongen. 

Tiden var moden for noe nytt. Et løp hvor alle som på en eller annen måte kunne henge bak én eller flere hunder, fullføre en viss distanse og samtidig ta vare på seg selv og hundene på en god måte. Et løp hvor hundekjøringsbegrepet kunne tolkes så vidt som mulig, hvor man kunne vise fram allsidigheten og gleden i sporten på en artig måte. En rekrutteringsarena hvor terskelen for deltagelse var så lav som overhodet mulig. 

Teksten fortsetter under bildet.

IMG_0206.jpg

Litt varmt ble det nok for de best pelskledde variantene.

 Nærkontakt med hundekjøring

Svatsumløpet gikk av stabelen skjærtorsdag i påska 2013 med start og målgang på Værskei i Vestre Gausdal.  Kjørerne kunne velge mellom to klasser; 6-8-spann og fristil, og to distanser; 72 km og 38 km. I tillegg hadde løpet en juniorklasse med mange lokale, unge deltagere. 

Løypa fulgte deler av maratontraseen gjennom Gausdal Vestfjell og ned til Svatsum i Vestre Gausdal, for målgang for 38 km-klassen og sjekkpunkt og fire timer hvile, før retur samme vei for 72 km-klassen. Sjekkpunktet lå midt i Øvre Svatsum sentrum – i den grad Svatsum kan sies å ha et sentrum. 

Været var perfekt, med en håndfull kuldegrader, null vind og sol. Publikumstilstrømningen var imponerende, en stor del av Svatsums innbyggere troppet nysgjerrige og interesserte opp. Sjekkpunktet var plassert slik at publikum kunne bivåne stell og fôring av hunder, snakke med hundekjørere og nyte utendørs kafédrift. For mange var dette første nærkontakten med et hundeløp. 

Etter løpet var det premieutdeling og sosialt samvær på Værskei Kafe. Målgangen var lagt til dørhella på kafeen, slik at folk kunne sitte inne og nyte trakteringen og følge med til de siste var i mål. Om kvelden var det foredrag med Sebastian Plur Nilsen om padling og isbjørnmøter på Svalbard. Det ble en hyggelig kveld ut i de små nattetimer.

Teksten fortsetter under bildet.

IMG_0252.jpg

Mangfoldet av hunder var stort.

 Fargerik blanding

Løpet var temmelig fargerikt hva gjaldt hundetyper og ekvipasjer. Selv om de tradisjonelle alaska huskyene dominerte, var det mye utradisjonelt for øyet her. 

Det er ikke hver dag man ser langraggete schæfere foran sleden lenger. Eller jämthunder, border collier og ulike andre blandinger. Under mottoet; kjør med den hunden, eller hundene.,du har, tok samtlige ekvipasjer seg greit gjennom løypa i varierende hastighet. 

Raskeste 8-spann tilbakela de 72 km på 3:46. Sistemann i mål på denne distansen brukte 8:53 og var sannsynligvis minst like fornøyd med å fullføre som første spann.  Trettito ekvipasjer gjennomførte løpet med ulike teknikker. 

Sebastian Plur Nilsen snørekjørte med tre huskyer og var brukte bare to minutter mer enn vinneren i 8-spann-klassen, Elisabeth Edland. Fristilklassen bød også på heftig kjøring med hundedrevet kick spark, noe som formodentlig krever en del trening for å holde seg på beina.

Teksten fortsetter under bildet.

IMG_0162.jpg

En av de unge, nye rekruttene fra Gausdal, Helle Seiertun Bjerke i god fart ut fra start på Værskei.

 Enkelt og positivt

Svatsumløpet ble en god reklame for sporten og et ikke alt for høytidelig møte med hundekjøring for flere nykommere. Det var strålende påskevær og målgang på gnistrende skareføre i kveldssola. Tidspunktet var seint på vinteren etter at alle de andre store løpene var unnagjort. Løpshundene kunne nå benyttes av handlere, ektefeller, samboere, barn eller venner. 

Dette var et non-profitt løp for arrangøren basert på hundre prosent dugnad. De to hundrelappene det kostet å melde seg på gikk uavkortet tilbake til kjørerne i form av sjekkpunktfasiliteter og underholdning på banketten.

For flere av de unge kjørerne var dette første gangen de fikk prøve seg i et løp og viste tydelig at det er interesse for enklere løp hvor man kan øve på sjekkpunktrutiner, observere andre kjørere med mer erfaring og bli bedre kjent med egne hunder i en konkurransesituasjon. Eller bare rett og slett få prøve seg i sporten og kanskje oppdage at man kan bruke den eller de hundene man har til en ny aktivitet. 

Løpet fikk også vist frem hundekjøring på en særdeles positiv og publikumsvennlig måte. Det trenger sporten i en tid hvor det blir stadig mer fokus på dyrevelferd og diskusjoner om bruk av utmarka.

For informasjon om årets Svatsumløp, se Gausdal Trekkhundklubb.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close