Yukon Quest: Historien om verdens tøffeste løp

Yukon Quest:

I 1983, satt det fire hundekjørere sammen på The Bull’s Eye Saloon i Fairbanks, Alaska. Roger Williams, Leroy Shank, Ron Rosser, og William Lipps begynte å diskutere muligheten for et nytt løp, og hva det ville innebære…

 

Tekst: Barry Siragusa. Foto:http://commons.wikimedia.org og Yukonquest.com

 

Idéen om et langt løp begynte lenge før. Allerede etter at Iditarod gikk for første gang startet folk å snakke om et løp fra Fairbanks i Alaska til Whitehorse i Canada, men det var ikke før de fire hundekjørerne kom sammen i The Bull’s Eye Saloon at planleggingen kom ordentlig i gang.

Ifølge Yukon Quests nettside, fikk Yukon Quest navnet sitt fra “The Highway of the North” Yukon-elven og de historiske vinterløypene som ble brukt av gullgraverne, eventyrere, og postmenn som reiste mellom gullfeltene i Klondike og Interior Alaska.

Det første Yukon Quest startet i februar 1984. Det var 26 spann som stilte til start, og sisteman krysset målstreken 16 dager seinere. Første mann ut på sporet var «Pecos» Humphreys, og Sonny Lindner vant det første Yukon Quest på 12 dager.

Saken fortsetter under bilde
800px-Eagle_Summit_Alaska.jpg
Eagle Summit ser ikke fullt så fryktingytende ut om sommeren.

Yukon Quest har et legendarisk tøft punkt på løypa som heter Eagle Summit. Eagle Summit er et fjell som er 1113 meter høyt, og er kjent for kraftig vind og ekstremt dårlig vær vinterstid. I 2006 måte syv hundekjørere og spannene deres bli hentet av helikopter fordi de satt værfast på Eagle Summit.

Eagle Summit er såpass tøft at den amerikanske hundekjøreren Brent Sass gjorde seg til et av løpets legender da han og lederhunden Silver kjørte opp og ned Eagle Summit tre ganger på en dag for å frakte andre spann som ble sittende fast, opp og over. Yukon Quest lagde “The Silver Legacy Award.” til lederhunden Silvers ære. Prisen blir gitt til den lederhunden som viser samme «guts» og mot som Silver gjorde den dagen. Silver selv han vunnet prisen to ganger!

Saken fortsetter under bilde

Brent_and_silver.jpg
Brent Sass og Silver

Yukon Quest ble startet som et alternativ til Iditarod. Det tok mange år før en hundekjører kjørte både Yukon Quest og Iditarod i samme sesong. Lance Mackey var en av de første som gjorde det.

Mange mente at det var umulig å vinne både Yukon Quest og Iditarod i samme sesongen. I 2005 vant Lance Mackey Yukon Quest og kom på syvende plass i Iditarod. Da begynte folk å lure på om det faktisk var mulig å vinne begge løpene. To år seinere vant Mackey både Yukon Quest og Iditarod. Mackey klarte det en gang til året etter. Per i dag, er han den eneste som har klart det. (Flere har kommet veldig nære. f.eks, Sebastian Schnulle vant YQ og kom på andre plass i Iditarod i 2009).

Saken fortsetter under bilde
Hugh_Neff_and_Seb.jpg
Sebastian Schnulle og Hugh Neff i mål, Yukon Quest 2009.

Noen Fakta:

Yukon Quest har ikke blitt så veldig mye større siden 1984. Det er fortsatt mellom 25-30 spann som stiller til start (i år var det bare 18).

Yukon Quest er kjent som et veldig tøft løp. Distansene mellom sjekkpunktene er mye lengre enn i Iditarod. Yukon Quest er 1800 km langt og har 11 sjekkpunkter, mens Iditarod, som har samme lengde, har 24 sjekkpunkter. Det er også betydelig mer stigning i Yukon Quest enn i Iditarod.

I motsetning til Iditarod, der man starter med 16 hunder, starter man med 14 hunder foran sleden i Yukon Quest. Konkurrentene får ikke lov til å bytte slede, selv om den blir ødelagt underveis, uten å få «tidsbot».

Hundekjørerne Hans Gatt og Lance Mackey har vunnet flest antall ganger, med 4 seiere hver. Mackey vant fire ganger på rad. 

De siste tre årene har det vært to nordmenn som har kjørt Yukon Quest: Joar Leifseth Ulsom og Markus Ingebretson. Begge fikk topp 10-plasseringer.

Ketil Reitan var første norsk hundekjører som kjørte Yukon Quest. Han kjørte i 1989 og kom inn som nr. 21.

Aliy Zirkle er den eneste kvinnen som har vunnet Yukon Quest. Mannen hennes, Allen Moore har vunnet 2 ganger (2013 og 2014).

Per i dag, er Yukon Quest det eneste av de tre lengste hundeløpene (Finnmarksløpet, Yukon Quest, og Iditarod) som ikke erblitt vunnet av en norsk hundekjører.

 

Yukon_Quest_Map.png
Yukon Quest løypekart. 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close